≫ 

Šta se sve menja u Ustavu Republike Severna Makedonija: I Srbi se spominju u najvišem državnom aktu

U postojećem Ustavu reč Makedonija se pominje 288 puta. Pridev Severna će se primeniti na 287 mesta, osim u članu 36 gde se reč Makedonija koristi u istorijskom kontekstu

  • 5

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova (81 glas "za", ni jedan protiv, niti uzdržan) prekjuče usvojio 4 ustavna amandman iz Prespanskog dogovora sa Grčkom koji se odnose na promenu imena države u Republika Severna Makedonija.

Sa amandmanom 33 reči "Republika Makedonija" se zamenjuju sa "Republika Severna Makedonija", a reč Makedonija sa "Severna Makedonija".

U postojećem Ustavu reč Makedonija se pominje 288 puta. Pridev Severna će se primeniti na 287 mesta, osim u članu 36 gde se reč Makedonija koristi u istorijskom kontekstu.

Amandmanom 34 usvojenim u Sobranju pravi se nekoliko promena u preambuli. U grupi državotvornih dokumenata, umesto odluke ASNOM-a, stajaće pravne odluke iz proglasa ASNOM-a. Među dokumente će se umetnuti i Okvirni dogovor kojim je 2001. godine završen vojni konflikt sa Albancima.

Zoran Zaev je prvi upotrebio novo ime države Foto: Tanjug/AP

U preambuli se pravi promena i u delu građanskog karaktera države. Preambula će početi rečima "Građani Republike Severne Makedonije, makedonski narod i deo albanskog naroda, turskog naroda, vlaškog naroda, srpskog naroda, romskog naroda, bošnjačkog naroda i drugih".

Saglasno Prespanskom dogovoru, amandman 35 garantuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država. Makedonski identitet se štiti sa amandmanom 36. U njemu stoji da Republika štiti, garantuje i neguje osobenost, istorijsko i kulturno nasleđe makedonskog naroda.

Tim amandmanom se definiše i briga države o dijaspori. "Republika se brine o dijaspori makedonskog naroda i o delu albanskog naroda, turskog naroda, vlaškog naroda, srpskog naroda, romskog naroda, bošnjačkog naroda i drugih i neguje i unapređuje veze sa otadžbinom".

Dvotrećinskom većinom glasova u Sobranju je bio izglasan i Ustavni zakon kojim se definiše i državljanstvo. Od sada će glasiti Makedonsko/građanin Republike Severna Makedonija. Ovim zakonom se garantuje prevod državljanstva na jezike etničkih zajednica, a pojašnjava kako će na albanskom jeziku glasiti državljanstvo za građane Albance.

Ovako bi trebala da izgleda nova lična karta Foto: mvr.gov.mk

S obzirom na novo ime države, menjaće se i lične karte, a Pokret BESA, kako su objavili opozicioni portali u Skoplju, već je na svojoj Fejsbuk stranici pokazala kako će izgledati lična karta za Albance u Severnoj Makedoniji.

Portal Republika piše da je na Fjsbuk stranici Pokreta BESA postirana fotošop verzija kako će ubuduće izgledati lična karta Albanaca u Republici Severna Makedonija, sa kratkim objašnjenjem šta je ova partija dobila u pregovorima sa premijerom Zoranom Zaevim.

- Zagarantovano državljanstvo za Albance. U ličnim kartama će postojati grafa etničke, albanske pripadnosti. Albansku dijasporu iz Makedonije uveli smo u ustav. Mi smo zatvorili poglavlje o pravima Albanaca. Pokret BESA je zapečatio budućnost Severne Makedonije u NATO - stoji u opisu ispod fotošopirane navodne buduće lične karte za Albance u Severnoj Makedoniji.

VIDEO: Makedonija ima novo ime, narod negoduje

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zalosti

    13. januar 2019 | 23:12

    Nema vise Makedonije a i makedonski narod ce uskoro postati nacionalna manjina zbog siptara!

  • MVP

    13. januar 2019 | 22:04

    A Zaev je zapečatio sudbinu Makedonaca

  • Tanče

    13. januar 2019 | 21:37

    Kako god da se zove, za mene je bila Makedonija i ostaće Makedonija. Živela Makedonija!!! ❤♥❤♥❤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA