≫ 

Sad je i zvanično: Promena Ustava objavljena u "Službenom listu", a time i novo ime Republika Severna Makedonija stupa na snagu

Sa objavom u Službenom listu stupa na snagu novo ime Makedonije

  • 2

U šestom broju „Sluzbenog lista Makedonije“ objavljena je odluka o promeni Ustava sa kojom stupa na snagu primena novog imena države - Republika Severna Makedonija.

Odluku je potpisao predsednik Sobranja Talat Džaferi, a premijer Zoran Zaev rekao je da za tu odluku nije potreban potpis predsednika Ðorđa Ivanova, koji se, inače, protivio ustavnim promenama.

U Ustavu reči „Republika Makedonija“ menjaju se rečima „Republika Severna Makedonija“, dok se reč „Makedonija“ menja rečima „Severna Makedonija“.

Amandmanom 34 se potvrđuje da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država.

U skladu sa ustavnim promenama državljanstvo je makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije.

U ličnim dokumentima i putnim ispravama državljanstvo se piše na makedonskom jeziku, dok za građane čiji je sluzbeni jezik neki drugi a ne makedonski, pisaće se na makedonskom jeziku i na jeziku te manjinske grupe.

Foto: mvr.gov.mk

Dokumenta koja su u međunarodnoj upotrebi treba da se usaglase u roku od pet godina, dok će se dokumenta koja se koriste isključivo za unutrašnje potrebe prilagođavati postepeno i taj će proces biti usklađen sa procesom otvaranja pregovora države sa Evropskom unijom.

Makedonija je prošlog petka dvotrećinskom većinom poslanika u Sobranju usvojila odluku o promeni imena u Republiku Severnu Makedoniju, što je proizašlo kao obaveza iz Prespanskog sporazuma sa Republikom Grčkom.

VIDEO: Makedonija ima novo ime, narod negoduje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lav

    15. januar 2019 | 21:58

    JUZNA SRBIJA U OKUPACIJI SEVERNA KUPLJENA SANDZAK OTVOREN OSTATAK JE POD KONTROLOM DO OLUKE KOJU DONOSE DRUGI. OD AUTONOMIJE DO DRZAVE I OD DRZAVE AUTONOMIJA AUTONOMIJE

  • Makedonci

    15. januar 2019 | 11:46

    SRAMOTA ! Pa jeste narod ili sta ! Saberite se jednom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA