≫ 

Kriminalac iz Štipa osuđen na zatvorsku kaznu, a onda je oslepeo: Plaši se da mu neko od robijaša ne stavi nešto u jelo (FOTO) (VIDEO)

Daniela zbog brojnih teških krađa koje je počinio čeka još 12 godina i tri meseca robije

  • 1

Osuđenik iz Štipa, grada na istoku Makedonije, Daniel Čamušev (41) mora da se vrati u zatvor na dosluženje dugogodišnje kazne robije, ali to nije najgore što ga očekuje iza rešetaka. On je pre dve i po godine zbog dijabetisa počeo da gubi vid. Sada je skoro sto posto slep na oba oka. Međutim, iako je zavisan od tuđe pomoći, on treba da se vrati na odsluženje kazne u Štipski zatvor.

Pred kraj prošle godine Osnovni sud u Štipu mu je odbio zahtev o nastavku lečenja i prekidu kazne. Rešenje je prvosnažno, a Daniela zbog brojnih teških krađa koje je počinio čeka još 12 godina i tri meseca robije. Ukoliko se nakon prijema rešenja odmah ne javi u KPD "Štip", biće prisilno sproveden, a moraće da plati i troškove sprovođenja.

Danielu je odbijen zahtev o nastavku lečenja Printskin: Televizija 24.mk

Budući da je slep, povratak u zatvor ga najviše i plaši jer veoma dobro zna da iza visokih zatvorskih zidina nema nikakvih uslova za ljude poput njega.

- Tamo nema nikakvih uslova. Znam kako je jer sam već bio tamo. Tamo nema ko da vodi računa o meni. Ne mogu da znam da li će mi neki osuđenik staviti nešto u jelo. Neko treba da me hrani, da me pere, da mi pomaže u kretanju - rekao je Daniel Čamušev za skopsku televiziju 24.

Potpuno je zavisan od tuđe pomoći Printskin: Televizija 24.mk

Da u zatvorima nema uslova za lica sa bilo kakvim invaliditetom potvrđuju i institucije koje se brinu o ljudskim pravima. Osuđenici sa invaliditetom su smešteni u posebna odeljenja, ali uslove za to imaju samo zatvori u Skoplju.

Iz Udruženja za slepa lica iz Štipa kažu da Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom zabranjuje bilo kakvu diskriminaciju, a to znači i uslovi za slepa lica u zatvorima.

Rešenje koje je dobio Printskin: Televizija 24.mk

- Trebalo bi, bar slepim osobama da se omogući pratilac, da im se omogući pristup do svih delova zatvora gde se kreću - izjavio je Dragi Vitanov iz Udruženja za slepe osobe u Štipu.

On je skoro potpuno slep na oba oka Printskin: Televizija 24.mk

Iz kancelarije Narodnog pravobranioca su za televiziju 24 izjavili da generalno oni u svojim izveštajima stalno konstatuju pretrpanost u zatvorima i uslove izdržavanja kazni koji su ispod svakog dostojanstva. O slučaju Daniela Čamuševa nemaju informacije, ali su naglasili da se zalažu da svi osuđenici dobiju svoja prava.

Prema nezvaničnim podacima, ni u jednom makedonskom zatvoru nema uslova za osuđenike sa bilo kakvim invaliditetom. Praksa je da se ovakvi osuđenici smeštaju u arestantska odeljenja, ali takvo odeljenje postoji samo za zatvore u Skoplju. Druge kaznene ustanove u Makedoniji ovakve osuđenike smeštaju u njihove stacionare.

Daniel Čamušev je za sada jedini osuđenik sa ovakvom vrstom invaliditeta u Štipskom zatvoru. Predhodno je u njemu kaznu izdržavao osuđenik u invalidskim kolicima, ali je on u međuvremenu izašao na slobodu.

(Telegraf.rs/D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nika

    17. januar 2019 | 14:01

    Nije mi ga zao!!!Nek robija kad je mogo da pravi dela!Tad nije bio slep!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA