Makedonka pomoću hormonske terapije u Beogradu postala muško: Kada se vratila kući kao transrodna osoba počeo je pravi pakao

Osoba Iks nije mogla administrativno da promeni rod "žensko" (ž) u "muško" (m) zato što nije bila izvršena potpuna operacija pola

  • 0

Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu doneo je presudu kojom se Makedoniji nalaže da plati 9.000 evra odštetu transrodnoj osobi zato što joj je povređeno pravo privatnosti i pravo efikasnog pravnog leka tokom procedure promene pola u Makedoniji.

Osoba Iks, koja insistira da ostane anonimna, rođena je 1987. godine kao devojčica, ali se ceo život osećala kao muško. Pre osam godina je u Beogradu počela da prima hormonsku terapiju, a kada je postala "muško" i vratio se u Makedoniju nastali su brojni problemi.

Osoba Iks nije mogla administrativno da promeni rod "žensko" (ž) u "muško" (m) zato što nije bila izvršena potpuna operacija pola. Pod izgovorom da je osoba Iks samo delimično promenila pol iz ženskog u muško, Uprava za vođenje matičnih knjiga pri Ministarstvu pravde odbijala je zahtev osobe Iks o promeni roda. Da su mu to odobrili, on bi potom mogao u MUP-u da podnese zahtev i dobije novu ličnu kartu i matični broj kao muško.

Ovako, iako je promenio pol, i dalje poseduje ličnu kartu kao žensko, a zbog toga se suočava sa mnogobrojnim problemima. Živi u substandardnim uslovima jer ne može da zakupi stan pod kiriju. On je potpuno trasformisan u muškarca, a kada bi pokazao "žensku" ličnu kartu, niko mu nije verovao da je njegova i da se radi o istoj osobi. Tu bi priča obično bila završena jer niko nije hteo da rizikuje da iznajmi stan osobi za koju ne zna šta je.

Ova transrodna osoba ne ide ni kod doktora. Lekarsku pomoć traži samo u situacijama opasnim po život. Razlog je isti. Lična karta sa matičnim brojem je ženska. On ima problema i sa zapošljavanjem. Radi za mali honorar jer se oseća bezbednim samo u sredini gde poznaje ljude, a tamo gde trenutno radi nemaju dovoljno para da mu plate više.

On je primao hormonsku terapiju u Beogradu Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Osoba Iks ima ozbiljnih problema i u bankama. Čim bi pokazao ličnu kartu na kojoj, kao i u realnosti ima potpuno muški izgled, nastaje problem. Prvo što pomisle bankarski službenci je pokušaj prevare jer na ličnoj karti piše da je žensko.

- Čekaj, čekaj, tu je neka greška - obično mu govore bankarski službenici - izjavili su za skopski portal sdm.mk iz koalicije Margine, koji mu pružaju pravnu pomoć. To su svakodnevni stresovi, ponižavanja i maltretiranja za Iks, zbog čega je zatražio pomoć od Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu i - dobio spor protiv države.

Advokat Nataša Boškovska iz koalicije Margine, koja njegov slučaj zastupa pred sudom u Strazburu, kaže da je u Ministarstvu pravde već formirana radna grupa za izmenu Zakona o matičnoj evidenciji. Paraleno sa tim, koalicija Margine vode bitku da hormonsku terapiju za promenu pola pokrije Fond za zdravstveno osiguranje Makedonije.

- Borimo se da bar za hormonsku terapiju ove osobe ne moraju da idu u Beograd. One na svoj tošak putuju u Beograd gde primaju terapiju koja im pomaže u trasformaciji. Uslovi promene pola ovde u Makedoniji još ne postoje. Operacije, delimično ili potpuno, prave se privatno, ali na klinici u Beogradu - izjavila je Nataša Boškovska za portal sdk.mk.

(Telegraf.rs/ D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA