≫ 

Srpski odbrambeni pas ubio ženu u Sarajevu: Grizao je po glavi i telu u sopstvenom dvorištu

Pas je skočio na nesrećnu 69-godišnjakinju i oborio je na tlo. Ona nije mogla da se odbrani, dok ju je pas krvnički izgrizao po glavi i telu

  • 14

Policijskoj stanici u Istočnom Sarajevu u BiH u nedelju jutro oko 8.30 sati, prijavljeno je da se ispred porodične kuće u mestu Donji Ćemanovići na Palama nalazi telo 69-godišnje P. G. Kako su naveli iz policije Pale, nesrećna žena umrla je zbog višestrukih ugriza psa.

Prema nezvaničnim informacijama koje prenosi Dnevni avaz, nastradala je Petra Gorančić, koju je do smrti izgrizao njen pas pasmine SOP (srpski obrambeni pas).

Pas je skočio na nesrećnu 69-godišnjakinju i oborio je na tlo. Ona nije mogla da se odbrani, dok ju je pas krvnički izgrizao po glavi i telu. Povrede koje je zadobila bile su brojne i teške, što je potvrdio i sudski veštak medicinske struke Hamza Žujo.

Pasmina SOP nastala je na planini Romaniji ukrštanjem vukova, tornjaka, napuljskih mastifa, rotvajlera i američkih stafordskih terijera; Foto: Odgajivačnica "Od cara Dušana"

On je utvrdio da je žena imala ugrize po celom telu, ali su smrtonosne bile povrede glave. Tako je mrtvozornik Doma zdravlje Pale mogao samo konstatirati smrt nesrećne žene.

Na licu mesta nisu pronađeni tragovi koji upućuju na postojanje elemenata krivičnog dela, piše Avaz. Žena je živela sama u jednom delu porodične kuće.

Pasmina srpski obrambeni pas nastala je na planini Romaniji ukrštanjem vukova, tornjaka, napuljskih mastifa, rotvajlera i američkih stafordskih terijera. Proces su završena 1991. godine, pa se ta godina uzima kao godina njihovog nastanka.

Sve se odigralo ispred kuće u kojoj je živela nesrećna žena Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Tvorac ove vrste Nenad Gavrilović, objašnava da je njegovo poreklo usko povezano sa razvojem srpske države.

On ističe da su kasniji potomci Starih Soraba, Staromakedonci i Nemanjićki Srbi koristili te iste pse u svojim vojnim pohodima.

Najpoznatiji staromakedonac u istoriji, Aleksandar Veliki vodio je te pse u pohod na Persiju, a Srbi su ih koristili, tvrdi on, u boju na Kosovu.

Danas postoji oko 4.000 odgajivačnica Spskih odbrambenih pasa koji mogu da budu crni, crno tigrasti, sivi, sivo tigrasti, žuti i medeni.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    4. februar 2019 | 15:46

    Neznamo okolnosti drzanja psa,njegovo stanje , da li je bio u fazi izgladnjivanja, dali je vakcinisan protiv besnila, da znamo sve te stvari mogli bi imati jasniju sliku dogadjaja

  • blade

    4. februar 2019 | 16:16

    Kako fino docarano srpski pas ubio u sarajevu

  • Cika Velja

    4. februar 2019 | 16:14

    E al ju je odbranio...svaka mu cast?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA