≫ 

Nasilnik koji je brutalno isprebijao devojku u kafiću u Zadru uskoro na slobodi: Žalio se na presudu, pa u nedelju izlazi iz zatvora

Slučaj koji je izazvao nezadovoljstvo širom Hrvatske

  • 1

Darko Kovačević Daruvarac (31), koji je na Opštinskom sudu u Zadru 10. januara nepravosnažno osuđen za pretnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke L. G., u nedelju 10. februara biće pušten na slobodu do pravosnažnosti presude, potvrdio je portparol zadarskog Opštinskog suda Denis Klarendić.

- Budući da je Kovačević nepravosnažno osuđen na pet godina zatvora, do pravosnažnosti presude u pritvoru može ostati najviše mesec dana, odnosno šestinu istražnog zatvora. Pravosnažnost presude čekaće na slobodi, a sigurnosna mera, prema kojoj se mora javljati policiji triput nedeljno, i dalje će ostati na snazi jer je određeno da traje do pravosnažnosti presude - pojasnio je Klarendić.

Na pitanje kada se može očekivati pravosnažna presuda, portparol Klarendić Hini je kazao da je to teško reći jer se Kovačević žalio na presudu. Kada žalba bude primljena na Opštinskom sudu, o njoj se u roku od osam dana mora izjasniti Opštinsko državno tužilaštvo, a ako odgovori negativno, o žalbi će odlučivati Županijski sud.

Na slobodi do pravosnažnosti presude Foto: Facebook/Darko Kovačević-Daruvarac

Kovačevićev advokat Boris Radman odmah nakon izricanja nepravosnažne presude podneo je žalbu na rešenje o produženju istražnog zatvora, što je Županijski sud u Zadru usvojio i poništio rešenje ograničivši, u skladu sa zakonom, trajanje istražnog zatvora na maksimalnih mesec dana.

Darko Kovačević Daruvarac, koji je 13. juna 2018. pretukao L. G. u jednom zadarskom kafiću, bio je optužen za pretnju i nanošenje teških povreda 18-godišnjoj devojci, ali je pušten na slobodu 14. decembra nakon što se njegov branilac nije pojavio na ročištu na Opštinskom sudu pa nije bilo uslova za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest meseci zadržavanja u pritvoru.

Uz izvinjene žrtvama nasilja, sudija je tada odložila početak suđenja za 9. januar zbog izostanka njegovog advokata i roka u kojem mu se novi branilac, dodeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za slučaj.

Državni advokat Igor Vulić zatražio je mere opreza, privremeno oduzimanje lične karte i pasoša i zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.

O svemu se tada saopštenjem oglasio i Opštinski sud u Zadru koji je, uz hronologiju događaja od Kovačevićevog hapšenja, naveo da je vanraspravno veće donelo odluku o merama opreza.

Zbog Kovačevićevog puštanja na slobodu proteste je u nekoliko gradova u Hrvatskoj organizovala Fejsbuk grupa "Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce", a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković hitno je doputovao u Zadar, razgovarao s predsednicima zadarskih sudova i Državnog tužilaštva i izjavio da se na taj predmet nije moglo utisati, ali da će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmenama unaprede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.

VIDEO: Bradati nasilnik napao devojku ispred diskoteke UFC borac ga odrao od batina

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    6. februar 2019 | 21:37

    Glupo ruzilastvo pametni sinovi presedani nego fino ga sacekate napolje pa ga posaljite na pink ili u zadrugu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA