≫ 

Devojčica (5) prva žrtva gripa u Makedoniji: Lekari se pola dana borili za njen život, ali organizam nije izdržao (VIDEO)

Devojčici je bio je zahvaćen mozak i jetra

  • 1

Devojčica (5) iz Skoplja je prva žrtva gripa u Makedoniji. Virus H3N1 influenca A je bio jači od njenog mladog organizma. Devojčica je umrla noćas iza ponoći na Klinici za dečije bolesti, gde je boravila samo pola dana.

Prvo je bila lečena u bolnici od upale pluća, a kada joj se stanje pogoršalo prebacili su je na Kliniku za dečije bolesti.

- Odmah je sazvan kolegijum lekara. Devojčica je prvo imala neurološke simptome zbog čega je bila na odeljenju za neurologiju, nakon čega je završila na Intenzivnoj nezi. Bile su preduzete sve mere, ali se stanje cele kliničke slike naglo pogoršalo. Devojčici je bio je zahvaćen mozak i jetra. Dali smo joj tamiflu, antibiotike, kiseonik kao podršku i niz drugih terapija, ali zbog komplikacija od gripa, ona je posle ponoći preminula - izjavila je Katerina Stavrić, direktorka Klinike za dečije bolesti.

Printskrin: sitel.com.mk

Na Klinici ima još dece obolele od gripa, ali ona nisu u teškom stanju. Direktorka kaže da imaju dovoljnu količinu leka tamiflu, a ukoliko dođe do povećanja broja obolelih od Ministastva zdravlja će potražiti iz rezervi.

- Očekujemo povećanje broja obolelih. Dominira svinjski grip koji je sa težom kliničkom slikom, a u regionu od njega ima puno smrtnih slučajeva. Zato u ovom periodu apelujemo da se izbegavaju grupna okupljanja, da se izbegavaju česte posete ambulantama radi rizika dobijanja gripa ili morbila, i da se vodi računa o

ličnoj higijeni - kaže dr. Stavrić.

Sa gripom očito nema šale. On kosi čitavim regionom, a situacija je alarmantna. U Hrvatskoj je do sada preminulo 50 osoba, a žrtava ima i u Crnoj Gori, Albaniji i Bugarskoj.

VIDEO: Počelo je nešto da vas lomi, proverite da li imate grip pre nego što postane kasno

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    7. februar 2019 | 09:01

    Sumnjam da doktori odmah daju prave lekove prodje i po nekoliko dana dok se utvrdi a dotle sve pogresna dijagnoza a posle vec prekasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA