≫ 

Ubica i dalje na slobodi, deca ne idu u školu: 1.000 policajaca češlja BiH, nagrada je 50.000 maraka, a lažne dojave samo otežavaju

Istragu usporavaju i brojni "vrući tragovi" pošto na osnovu njih, pretarživanje terena nije dalo razultate

  • 2

Policija u Bosni i Hercegovini već deveti dan traga za višestrukim ubicom Edinom Gačićem, ali je još uvek bez pouzdanih informacija gde se trenutno nalazi najtraženiji begunac koji je prošle subote u mestu Tarčin, tridesetak kilometara južno od Sarajeva ubio policajca, a pet dana pre toga je u Podorašcu kod Konjica usmrtio jednog muškarca.

Istragu usporavaju i brojni "vrući tragovi",  odnosno brojne dojave koje je policija do sada dobijala, a koje su joj više otežavale posao nego što su bile od pomoći pošto pretarživanje terena nije dalo razultate.

Zbog toga je vlada Kantona Sarajevo danas raspisala nagradu u iznosu od 50.000 KM (oko 25.000 evra) za informaciju koja bi mogla da dovede do hapšenja ubice.

Pretpostavlja se da će dojava građana sada biti još više s obzirom na primamljivu nagradu, a policiji ostaje još teži zadatak da proverava sve te navode, pa je nejasno koliko će ovo zaista pomoći u istrazi i što bržem hvatanju Gačića.

- Ova nagrada isključivo odnosi na informisanje policije, a nikako na uključivanje građana u potragu što bi moglo ugroziti njihovu sigurnost i samu potragu - saopšteno je iz Vlade KS.

Printskin/Fejsbuk

TRAŽI GA 1.000 POLICAJACA

Prema pojedinim informacijama iz MUP-a, celokupno njihovo ljudstvo je trenutno usmereno na dva slučaja: poteru za ubicom Edinom Gačićem i obezbeđivanje Evropskog omladinskog olimpijskog festivala u Sarajevu. Za Gačićem navodno traga više od 1.000 policajaca, a pomažu im i pripadnici Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OSA).

- Najviše se traga na području Hadžića, ali moramo kazati da je policijska akcija usmerena i prema Kiseljaku i Konjicu, jer je na tim područjima bilo najviše dojava - kaže Mevludin Halilović, policijski komesar Kantona Sarajevo.

Ono čega se mnogi građani plaše jeste da bi Gačić, koji ima istoriju teških duševnih bolesti dok je istovremeno i radikalni islamista, mogao ponovo da ubije.

- Mobilni je ostavio na mestu gde je ubio Sauda Sultanića, što nam govori da je školovan i da zna da bismo ga našli da ima mobilni kod sebe. On je asocijalna osoba, psihopata i šizofreničar, ali jako dobro zna šta radi. Takođe, on uživa u ovome jer se to vidi po načinu ubijanja. Ubija sve na isti način, ostavlja svoj potpis - kaže izvor blizak istrazi jučer za Klix.

Printskrin: Facebook/Dnevna Doza Robijasa

STRAH SE UVUKAO U MESTA OKO SARAJEVA, DECA NE IDU U ŠKOLU

Dok traje potera za ubicom,  u mnoga mesta i gradove se uvkao strah, a posebno tamo gde se pretpostavlja da bi Gačić mogao da bude. U školama u Hadžićima je juče bilo manje dece nego inače. Policija je i sinoć dobila nekoliko dojava na ovom području ali ni jedna nije dovela do lokacije Edina Gačića.

Na osnovu pojedinih informacija pretpostavlja se da se Gačić kreće železničkom prugom nadomak Tarčina, ali je vrlo malo tragova koje ostavlja za sobom.

Zato su tokom jučerašnjeg dana sve dojave koje je policija provjeravala bile bezuspešne

Ministar unutaršnjih poslova Sarajevske županije Admir Katica jutros je istakao kako ipak ima napretka odnosno kako je policija na "vrućem tragu".

- Noćas smo dobili informaciju, 'vrući trag' je u pitanju i nadam se da će nam pomoći. Dobili smo jednu vrlo vrednu informaciju i nadam se da će uroditi plodom - izjavio je Katica gostujući u programu televizije N1.

UBIO ČETIRI OSOBE

Da podsetimo, Edin Gačić je višestruki ubica koji je u roku od nedelju dana ubio dvojicu muškaraca, u ratu je bio pripadnik jedinice El Mudžahed Armije BiH.

On je krajem rata ubio saborca iz jedinice nakon čega je osuđen na osmogodišnju kaznu zatvora. Pomilovao ga je 2000. tadašnji predsednik Federacije BiH Ejup Ganić i smanjio kaznu zatvora za jednu godinu.

Nakon što je izašao iz zatvora 2002., ubio je majku u Zenici te je 2003. osuđen na 20 godina zatvora. Nakon izdržane dve trećine kazne pušten je iz zatvora u Bihaću.

Edham Veladžić, direktor Kaznenopopravnog zavoda u Bihaću, upozorio je još u julu 2017. godine sve nadležne institucije na opasnost i mogućnost da će Edin Gačić, sada već četvorostruki ubica, ponovo učiniti to krivično delo.

(Telegraf.rs/N1/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladic

    12. februar 2019 | 12:45

    Tamo gde se on krije policija nesme da zaviri jer u Bih ima preko 40 kampova gde bradonje zive i vezbaju a tamo policija nesme ni da pomisli da ode jedini Dragan Mektic ne vidi to da postoji u Bih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA