• 13

"Od mesa abortirane dece se prave najskuplji parfemi": Jeziva izjava hrvatskog biskupa uznemirila javnost

Penzionisani biskup Katoličke crkve u Hrvatskoj i član Biskupske konferencije, Jurij Jezerinac, osvrnuo se na seksualna zlostavljanja dece i pobačaj

  • 13

Jezivom izjavom da se od abortirane dece prave parfemi, penzionisani biskup Katoličke crkve u Hrvatskoj i član Biskupske konferencije, Jurij Jezerinac, zgrozio je javnost, a reagovale su i stranke osudama i ocenama da takav njegov istup sramota.

Jezerinac se, naime, u svom govoru povodom 25. godišnjice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije ''Sveti Valentin'' osvrnuo na seksualna zlostavljanja dece i pobačaj, preneli su hrvatski mediji.

- Danas svakodnevno ubijaju decu po bolnicama pozivajući se na ženino pravo, kao da dete nema ta ista prava. I znate što se radi od mesa te dece? Ako niste znali, najskuplji parfemi - naveo je Jezerinac.

Iz HNS-a su poručili da su apsolutno zgroženi skandaloznom i gnusnom izjavom biskupa Jezerinca i najoštrije je osuđuju ovakav, kako navode, ispad u kojem - iako je to mučno ponoviti - tvrdi da se "od mesa pobačene dece izrađuju najskuplji parfemi".

- Hrvatska je sekularna država, a ovakvim izjavama ne da nije mesto u Crkvi, nego generalno u javnom diskursu. Krajnje je vreme da u Hrvatskoj svako počne da radisvoj posao: niko nema pravo s oltara da uskraćuje prava žena, posebo na ovako neprihvatljiv i degutantan način - poručili su iz HNS-ovci.

Osuda je stigla i od opozicionog SDP-a.

"Osim što ne govori istinu, uznemirava javnost i napada temeljno pravo žene da odlučuje o svom telu, šokantno je da u jeku afera s pedofilijom u Crkvi čiji su istaknuti članovi godinama vršili najogavnije stvari nad decom i mladima, bivši vojni ordinarij relativizuje te zločine", napisali su na tviteru.

Reagovala je i stranka GLAS, a njena predsednica Anka Mrak-Taritaš smatra da se radi o sramotnom istupu biskupa.

"Od optužbi za pedofiliju, biskup Jezerinac je odlučio da Crkvu i kler brani degutantnim napadom na žene, njihovo reproduktivno zdravlje i pravo na izbor. Sramotna", navela je Tartašova na fejsbuk profilu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Jeretik

    Jos jedan doprinos ove crkve i svestenstva u njihovoj visevekovnoj ,i vecnoj borbi protiv istine .Oni decu ne bi smeli uzimati ni u usta , s obzirom da se otkrilo , i stalno se otkriva , koliko su dece uzeli u svoje pedofilsko krilo .

  • Cika Velja

    Kako covek lepo predstavlja Boga ljudima!? Nije ni cudo da ga svi psuju!!!

  • Cash®

    Možda ovo jeste uznemiravanje uspavane javnosti koja na kraju treba da se i probudi. Uspavljujućim i nebitnim vestima javnost se samo uljuljkuje nepromenljivom i učmalom svakodnevnicom dok se iza kulisa događaju i obavljaju gnusne i ogavne radnje. Pravedno bi bilo da se ista javnost pravovremeno obaveštava o bitnim informacijama u vezi zdravlja, uslova života, morala... Izbegavanjem saopštavanja istine javnosti u najmanje se čini zlo svima na lokalnom nivou, a globalno čovečanstvu. Pogrešnim poimanjem usled lažnih informacija neumitno proizvodi lažna i štetna ubeđenja i postupke koji nisu reverzibilni.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima