Ocu monstrumu koji je bacio četvoro dece sa terase preti 50 godina zatvora: Samo jedna stvar može da ga sačuva robije

Ako bude proglašen neuračunjivim postoji nekoliko opcija, napominje sudija

  • 11

Osumnjičenom Josipu Rođaku (54), koji je juče ujutro s prvog sprata porodične kuće u Pagu bacio svoje četvoro deceodređen je jednomeesečni istražni zatvor zbog uticaja na svedoke i opasnosti od ponavljanja dela, kao i zbog neometanog odvijanja kaznenog postupka zbog posebno teških okolnosti.

Sudija Hrvoje Visković potvrdio je i da se pritvoreni muškarac dosad u svim fazama postupka branio ćutnjom.

- Ne znamo ni kakvi su motivi za izvršenje ovakvih kaznenih dela, ne znamo zapravo ništa o njemu. Jednostavno nemamo nikakvih informacija - utvrdio je.

Propisana kazna zatvora za pokušaj teškog ubistva je dugotrajni zatvor, do 40 godina, a postoji mogućnost da se izrekne i kazna do 50 godina, što je najveća kazna koju hrvatski zakon propisuje.

- Ne mogu spekulisati kolika će biti kazna, mogu pretpostaviti kako će ići tok istrage, prvenstveno će se raditi njegovo psihijatrijsko veštačenje da bi se videlo da li je bio uračunjiv ili ne, a o tome će ovisiti dalji tok postupka - dodao je Visković.

Na pitanje da objasni mogućnost kazne od 50 godina zatvora, odnosno u kojim se okolnostima tako visoka kazna može odrediti i šta ako osumnjičenog proglase neuračunjivim, Visković je rekao da je reč o situacijama kad se odredi više kazni dugotrajnog zatvora.

- S obzirom na to da kod nas ne postoji mogućnost sabiranja više kazni, nego se mora odrediti jedinstvena kazna, koja ne sme biti zbir svih kazni koje su okrivljenom izrečene, u toj situaciji bi se eventualno mogla izreći kazna od 50 godina zatvora.

Ako bude neuračunjiv postoji nekoliko opcija, ali po pravilu ide suđenje kojim se utvrđuje samo obeležje kaznenog dela, jer takva osoba ne može biti kriva i onda mu se, ako se dokaže da je to učinio, određuje prisilni smeštaj u psihijatrijskoj ustanovi. U početku šest meseci, a onda se kasnije to eventualno produžava u zavisnosti od toga koliko je potrebno da bi se osoba izlečila - kaže sudija.

(Telegraf.rs/Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da

    1. mart 2019 | 21:16

    Za svako dete po 50 godina, bilo bi malo!

  • Dragan

    1. mart 2019 | 21:42

    Ma bacio bi ga ja četiri puta sa te iste terase na beton, pa nek crkava polako u mukama za bolje i nije. Jadna dečica, ni majka im izgleda nije u vinklu.

  • AM

    1. mart 2019 | 21:02

    Znači ako ga proglase neuračunljivim, ide na lečenje, pa posle šest meseci mogu i da ga puste ili da ga još zadrže. Pa stvarno su nam zakoni idealni za kojekakve bitange.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA