Grafiti mržnje osvanuli i u Zagrebu: Zastrašujuća poruka pojavila se u blizini nekoliko redakcija (FOTO)

Ovakvi prizori su prvi put u ovoj godini viđeni u glavnom gradu Hrvatske, a javnost je do sada imali priliku da slične grafite mržnje vidi u Splitu i to nekoliko nedelja zaredom

  • 4

U blizini zgrade u Zagrebu u kojoj su smeštene redakcije N1 Televizije, Net.hr-a i Telegrama, u nedelju je ispisan grafit "Smrt novinarima", saopštila je Policijska uprava zagrebačka (PUZ).

Kako su iz PUZ-a rekli za Hinu, grafit koji se nalazi na automatu za parkiranje na raskrsnici Valjavčeve i Žajine ulice biće uklonjen, a potraga za nepoznatim počiniocem je u toku.

N1 televizija objavila je da je "tek nekoliko dana nakon velikog novinarskog protesta" protiv, između ostalog, zastrašivanja novinara, sudskih progona i pretnji kojima su izloženi novinari i nakon policijskog legitimisanja novinarke Net.hr-a Đurđice Klancir, "sramotan grafit" osvanuo u neposrednoj blizini redakcija ta tri medija, prenosi Tanjug.

Ovakvi prizori Hrvatskoj postaju sve učestaliji Foto: Tanjug/AP

Iz te televizije navode da su obavestili Ministarstvo unutrašnjih poslova i da su oko 18.30 došli policijski službenici kako bi na licu mesta uradili kriminalističku obradu.

Zgrada u kojoj su redakcije N1 Televizije, Net.hr-a i Telegrama je u Pavletićevoj ulici 1, koja je u blizini raskrsnice Valjavčeve i Žajine ulice.

Ovakvi prizori su prvi put u ovoj godini viđeni u glavnom gradu Hrvatske, a javnost je do sada imali priliku da slične grafite mržnje vidi u Splitu i to nekoliko nedelja zaredom.

Krajem februara je u Splitu na Pazdigradu na kontejnerima autobuske stanice ispisano "Ubi Srbina", javlja Dalmacija Danas. Portal Index.hr je tada preneo da je nešto dalje na zidu takođe napisano "Mrzim Index i Srbe".

Ovo je samo jedan u nizu grafita koji su osvanuli u Splitu tokom februara Foto: Dalmacija danas

Pored grafita koji iskazuju očiglednu mržnju prema Srbiji i Srbima, širom Splita su ispisivani i ustaški i nacistički grafiti, što je veoma uznemirilo građane u regionu.

Na zidovima osnovne škole "Skalice" u Splitu su 11. februara osvanuli uvredljivi ustaški grafiti, koji pokazuju mržnju prema Srbiji, školi ali i policiji.

Grafiti mržnje ispisani na školi Foto: Dalmacija Danas

Čitava fasada škole išarana je grafitima "Mrzi Srbiju", "Za Dom", "Smrt policiji", "Mrzim školu i Srbe"... Na nekoliko mesta se našlo i ustaško slovo "U", uz koje je stavljan krst. Na ulaznim vratima je iscrtan veliki kukasti krst, koji je širom sveta poznat kao nacistički simbol.

Ovakvim porukama su iskazivali mržnju prema Srbiji i veličali su ustaštvo Foto: Dalmacija Danas

Nakon toga su možda čak isti vandali unakazili i dečji vrtić. Na zidu vrtića na Mertojaku crnim sprejem ispisano je ustaško slovo "U" sa krstom i poruka "Smrt pandurima".

Na istom zidu piše i "ACAB", što je akronim engleskog izraza "All Cops Are Bastards", a što bi u slobodnom prevodu značilo "Svi panduri su kop*lad".

Ovakve poruke su osvanule na zidu jednog vrtića Foto: Dalmacija danas

Potom je u Splitu osvanuo još jedan grafit. Na zgradi u naselju Spinut ispisano je "Maksovi mesari", čime se veličaju pripadnici grupe ustaškog zločinca Maksa Luburića.

Grafit je snimio stanar zgrade koji je izrazio zabrinutost zbog sve češćeg veličanja NDH i njihovih zločinaca.

Na ulazu u zgradu je osvanuo grafit kojim se veliča ustaški zločinac Foto: Facebook/ Zoran Radman

Potom su 20. februara ponovo osvanuli novi nacistički i ustaški grafiti, ali građani nisu mogli da ih gledaju pa su odlučili da ih uklone sami.

Građani uklanjaju ustaške grafite iz Splita Foto: Dalmatinski portal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA