Otac monstrum bio uračunljiv dok je bacao decu kroz prozor: Posle lekarskih analiza mogao bi da dobije dosad neizrečenu kaznu u Hrvatskoj

Toksikološke analize pokazuju da je čak bio i pod sredstvom za smirenje

  • 1
Karica Rodjak Rođak, majka dece koje je otac bacio sa terase, , Pag, Foto: Facebook

Dok je svoju decu jedno za drugim u pidžamama bacao s balkona kuće 28. februara, monstruozni otac sa Paga Josip Rođak (54) u krvi nije imao alkohola. Toksikološkim veštačenjem utvrđeno je da je u telu imao tragove diazepama, sastojka tableta za smirenje kao što su normabel i apaurin.

Rezultati toksikološke analize koje je primilo Županijsko državno tužilaštvo u Zadru sugerišu da je 54-godišnjak u trenutku činjenja nezapamćenog zločina bio uračunljiv i pribran, tek nešto "iskuliran" zbog uticaja lekova za smirenje.

Iz Zatvorske bolnice u Zagrebu gde se nalazi nešto manje od mesec dana, u utorak je doveden u Zadar gde je tokom jutra u zgradi suda ispitana njegova supruga. Majku stradale dece sudoja u istrazi ispitao je video-linkom jer nije želela da bude u istoj prostoriji sa ocem svoje dece koji ih je gotovo usmrtio.

Na ročištu koje je bilo zatvoreno za javnost, pitanja je majci mogao da postavlja i njen suprug, koji se u istrazi brani ćutnjom, no on, prema nezvaničnim saznanjima, suprugu nije ništa pitao.

Foto: Facebook/ Josip Rođak

- Kombinovano veštačenje još nije naloženo - rekao je Branimir Zorica, advokat 54-godišnjeg oca koji je tokom dana vraćen u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu gde se čeka da se njegovo zdravsteno stanje stabilizuje kako bi moglo da se napravi veštačenje.

U međuvremenu je četvoro dece otpušteno iz bolnica u Zadru i Zagrebu, te su u pratnji majke i socijalnog radnika smešteni u SOS selu.

- Dvoje dece imalo je teške povrede, sad su dobro ovih troje koji su bili kod nas, a čujem da je dobro i devojčica u Zagrebu. Kod nas su bili deset dana - kazao je dr Edi Karuc, zamenik direktora zadarske bolnice.

Maloletnoj deci dostavljena je Pouka o pravima koja imaju u ovom kaznenom postupku te im je dodeljen advokat kao punomoćnik koji će braniti njihove interese u ovom kaznenom postupku. U Županijskom državnom tužilaštvu u Zadru koje vodi istragu ovog slučaja do sada je uz majku ispitano troje svedoka.

- Kad se prikupe svi dokazi, počinje veštačenje. Tim veštaka, psihijatri i psiholozi, trebalo bi daju svoj nalaz. Oni će reći kakvo je bilo duševno stanje optuženika u vreme počinjenja dela i šta je prethodilo tome kako bismo znali dalje da postupamo po ovom predmetu - kazali su.

Sa sprata bacao decu jedno za drugim Foto: Tanjug/HINA

U međuvremenu je smenjena i dotadašnja advokatica zadarskog Centra za socijalni rad Vesna Burčul. Zadarsko tužilaštvo oca s Paga tereti za četiri teška pokušaja ubistva na podmukao način.

Ukoliko se veštačenjem utvrdi da je u vreme počinjenja kaznenih dela bio uračunljiv čeka ga možda najveća kazna od 50 godina zatvora koja dosad nije izrečena u Hrvatskoj.

Ako se pokaže da je 54-godišnjak ipak bio neuračunjiv na suđenju se utvrđuju samo obeležja kaznenog dela, ako se dokaže da je to učinio. Osoba tada ne može da bude kriva, te joj se određuje smeštaj u psihijatrijskoj ustanovi.

NADZOR SOCIJALNIH RADNIKA RAĐEN SAMO DVAPUT - PREKASNO

Krajem prošle nedelje završen je konačni nalaz stručnog nadzora sprovedenog u Centru za socijalni rad Zadar, sprovedenog povodom brutalnog nasilja oca nad decom na ostrvu Pag.

Neslužbene informacije "Slobodne Dalmacije" govore da nadzornici nisu utvrdili teže propuste u radu nadležnih socijalnih radnika, a službenih informacija, uprkos odlučnim najavama tačnog informisanja javnosti, koje su stizale iz resornog Ministarstva i Hrvatske komore socijalnih radnika, još nema.

- Ne mogu još ništa da kažem o rezultatima nadzora, moram da se konsultujem sa predsednikom i drugima. Moram videti jesu li kolege nad čijim je radom obavljan nadzor obavešteni o rezultatima, ne možemo dozvoliti da za rezultate saznaju iz medija. Izdaćemo saopštenje kad bude vreme - rekla je Nekla Pamuković, portparolka Hrvatske komore socijalnih radnika, dok su iz resornog Ministarstva demografije, porodice, mladih i socijalne politike uputili novinare "Jutarnjeg lista" da odgovor potraže- u Komori.

Porodica josipa Rođaka Foto: Facebook/ Josip Rođak

Komora je, inače, jedina ovlašćena da vrši nadzor nad stručnim radom socijalnih radnika i to, skladno zakonu, na osnovu predloga fizičkih ili pravnih lica ili vlastitom odlukom.

Komora bi, dakle, trebalo da vrši stručni nadzor svaki put kad postoji ozbiljna sumnja u stručnost ili etičnost socijalnog radnika, no, od svog osnivanja 2011. godine do danas sprovela je samo dva stručna nadzora: prvi 2017. godine, u Centru za socijalnu rad Pula nakon ubistva trogodišnjeg dečaka od strane majke i 14-godišnje devojčice, štićenice hraniteljskog doma, a drugi sad, u Centru za socijalni rad Zadar.

Iako su od prvog nadzora prošle gotovo dve godine, a u međuvremenu su počiniteljke i nepravomoćno osuđene, rezultati nadzora još uvek nisu službeno objavljeni.

U slučaju Zadra Komora je objavila kako će "u svrhu tačnog informisanja javnosti odmah nakon prikupljanja svih činjenica od strane vlastitih stručnjaka u navedenom nadzoru izdati svoje saopštenje", no zasad - ništa od toga.

(Telegraf.rs/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    27. mart 2019 | 05:56

    Pošto je bi uračunljiv a sigurno jeste, to što je popio nešto za smirenje ne menja stvar mnogo, e sad vi njega bacite iz aviona bez padobrana..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA