Potvrđena komemoracija u Blajburgu, Austrijanci neumoljivi: Zabrana za sva fašistička i ustaška obeležja

- Saglasni smo da ni jedna strana ne želi niti toleriše fašistička obeležja - rekao je predsednik Nacionalnog veća parlamenta Austrije

  • 20

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsednik Nacionalnog veća parlamenta Austrije Volfgang Sobotka potvrdili su danas u Beču da će komemoracija u Blajburgu ove godine biti održana kako je i planirano, ali su upozorili da će morati strogo da se poštuju austrijski zakoni, a naročito zabrana isticanja fašističkih simbola.

- Tema je bila i Blajburg. Saglasni smo da ni jedna strana ne želi niti toleriše fašistička obeležja - kazao je Sobotka novinarima dodajući kako je jasno da će se okupljanje održati u skladu sa regulativom koju određuju austrijski zakoni, prenosi Hina.

U Blajburg da, ali bez isticanja ustaških simbola, Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Jandroković je potvrdio kako će komemoracije biti i da se pri tom mora pridržavati austrijskih zakona i da je svima jasno "da se ta komemoracija ne sme koristiti u bilo kakve političke svrhe, a posebno su neprihvatljivi bilo kakvi fašistički simboli i ustaški simboli" kao i da je dogovoreno da posebna pažnja bude posvećena tome da se izbegne bilo kakva politizacija i bilo kakva zloupotreba od strane ekstremnih političkih grupa.

Jandroković i Sobotka sastali su se danas u Beču na marginama konferencije predsednika parlamenata članica Evropske unije i država kandidata za članstvo i tom prilikom su konstatovali kako su saradnja hrvatskog i austrijskog parlamenta kao i dve države na zavidnom nivou, a pitanje komemoracije u Blajburgu se nametnulo zbog različitih interpretacija karaktera tog skupa i odnosa Austrije prema njemu, navodi agencija.

VIDEO/Ustaški simboli u srcu Šumadije: Hrvatski huligani demolirali srpsku pumpu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ortodox RS

    8. april 2019 | 20:27

    Otkud to da su Hrvati fasisti?To je jedan mnogo lep i dobar svet.Svako 50-ak god pobiju i proteraju Srbe ali su u susrini fin Evropski svet.

  • ko zna zna

    8. april 2019 | 21:58

    hrvatski drzavni vrh sponzor za blajburg.hrvatski drzavni vrh predstavlja sve hrvate.danasnja hrvatska kopija ndh.

  • Muhamed - Zenica

    8. april 2019 | 21:49

    Ova komemoracija bi trebala biti permanentno zabranjena. Ja jos ne shvatam zbog cega i kako vlasti u Austriji ovo jos uvijek dozvoljavaju. Niko neduzan i posten nije bjezao 1945. Neduzni ljudi nisu bjezali ispred partizana nego ispred okupatora, ustasa i svih ostalih domacih izdajnika i fasista. Sama cinjenica da su se nosile ustaske kape i obiljezja na ranijim komemoracijama, dovoljno govori sta se tu komemorise. Kad ste vidjeli da vlasti u Austriji i Njemckoj prave komemoracije svojim fasistima ? Necete nikada ni vidjeti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA