Ljubav pobeđuje sve predrasude: Makedonke se i dalje najviše udaju za Srbe, a odmah iza naših muškaraca su Albanci

One se često, uprkos protivljenu sredine, udaju za pripadnike različitih etničkih zajednica

  • 8

Dok su nacije u vreme postojanja SFR Jugoslavije živele zajedno, ili bar jedne pored drugih, mešovitih brakova je bilo relativno mnogo. Nakon raspada Jugoslavije, kad su nove države na ovim prostorima postale etnički sve homognije, i brakovi su postali takvi.

Zbog nestanka Jugoslavije, ali i ratova devedesetih godina drastično je smanjen broj mešovitih brakova i u Severnoj Makedoniji. Procenat sklopljenih mešovitih brakova godinama unazad je ispod 10 procenata.

Uprkos tome, ljubav pobeđuje predrasude, pa se i dalje, često uprkos protivljenu sredine, žene udaju za pripadnike različitih etničkih zajednica.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Makedonci najčešće sklapaju mešovite brakove sa pripadnicima srpske zajednice. Prošle godine 69 Makedonki se udalo za Srbe, a 83 neveste srpske nacionalnosti su sklopile brak sa Makedoncima.

Muskarac, mladic, devojka, poged, gleda u, ljubav, susret Foto: Profimedia

Omah iza Srba po brojnosti su Albanci, ali iz susedne Albanije, a na ovakve mešovite brakove najčeše se odlučuju mladi iz ruralnih sredina. Prošle godine se 67 Albanki udalo za Makedonce, a 23 Makedonke su sklopile brak sa Albancima. S druge strane, u istom periodu svega 9 Turkinja se udalo za Makedonce, a 25 Makedonki se venčalo za Turčine.

Statistički podaci pokazuju da se 7 Vlahinja udalo za Makedonce, a duplo više Makedonki je Vlasima reklo sudbonosno DA. Broj mešovitih brakova između Bošnjaka i Makedonki i obrato je isti – dvadeset, a broj brakova između Makedonaca i Romkinja i Roma sa Makedonkama iznosi osam.

Srbija, Makedonija Foto: Shutterstock

Podaci Državnog zavoda za statistiku Severne Makedonije kazuju da se u državi stalno smanjuje broj mešovitih brakova. Sociolozi to tumače činjenicom da u zemlji postoji tradicija da se sklapaju homogeni brakovi, odnosno da oba bračna druga budu iste etničke ili religiozne pripadnosti, dok mešovite brakove neretko osuđuje sredina u kojoj žive, pa radi toga često dolazi do razvoda.

Brojna istraživanja pokazuje da kada među partnerima različite vere, nacije ili rase prestane ljubav, nerazumevanja postaju sve intenzivnija, a rasprave učestalije, žešće i eksplozivnije. Ono što je jednome kod drugoga do juče bilo magično privlačno, pa su s ljubavlju usvajali običaje i kulturu naroda svoga partnera, kada nestane ljubav postaje okidač za kavgu i svađu, i na kraju dovodi do razvoda braka. To se dešava i u Republici Severnoj Makedoniji.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag

    8. maj 2019 | 12:23

    Uredu je to Srbi i makedonci, ali sa šiptarima. Piih

  • Robin

    8. maj 2019 | 12:32

    Udaju se makedonske srpkinje.

  • Rs

    8. maj 2019 | 12:52

    Kako se mogu udati za siptara uz dužno poštovanje ja zivim u mesovitoj sredini sa muslimanima kod nas je katastrofa jedne porodice kad se Srpkinja uda za muslimana i obrnuto jer joj se odmah menja ime,vera, prezirem sve ono sto si bila do juce danas nisi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA