≫ 

Drama na Jadranu: Brod za Split se pokvario nasred mora, zbog havarije 350 ljudi satima pluta

Brod se trenutno nalazi oko 10 nautičkih milja jugozapadno od Kornata

  • 4

Brod "Aurelia" koji pripada italijanskoj firmi "SNAV", a koji plovi na liniji Ankona-Split, jutros je doživeo havariju nedaleko od Žirja. Na brodu je oko 250 putnika i 92 člana posade, potvrđeno je Indexu.

Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 sati iz Ankone i trebao je jutros oko sedam sati da uplovi u Split, ali nešto pre dva sata ostao je bez pogona.

Kako je potvrdio Robert Baljkas, šibenski lučki kapetan, brod se trenutno nalazi u hrvatskom teritorijalnom moru, oko 10 nautičkih milja jugozapadno od kornatskog ostrva.

Prema njegovim rečima, jedan "Aurelijin" motor je u kvaru, ali drugim uspevaju da održavaju pogon.

Na trajektu je oko 250 putnika, 92 člana posade i 50 vozila, a u pomoć su im isplovila dva remorkera (brod koji se koristi za manevrisanje, prvenstveno vučom ili guranjem, drugih plovila u lukama, na otvorenom moru, rekama ili kanalima) iz šibenske i splitske luke. Međutim, oni su zbog lošeg vremena i jakog vetra morali da se vrate u šibensku luku.

Akcijom spašavanja trajekta "Aurelia" preuzeo je Centar za traganje i spašavanje na moru u Rijeci.

Situacija je vrlo neprijatna jer veliki talasi udaraju u brod, a prema dostupnim informacijama na brodu za sada nema povređenih.

Brod Aurelia, Split Mesto gde se trajekt nalazi Printskrin: marinetraffic.com

OGLASILA SE FIRMA U ČIJEM JE VLASNIŠTVU BROD

Hrvatski mediji su kontaktirali kancelariju firme "SNAV", u čijem je vlasništvu brod, ali oni nisu hteli da odmah iznesu detalje u javnost. Kasnije su pristali da podele neke informacije.

- Mi smo agencija koja vrši posao za brodara i nama je cilj da taj brod dođe u Split. Nama je cilj da taj brod dođe u Split i da se ti putnici iskracaju - rekli su za Index iz splitske kancelarije SNAV-a.

- Pokvario se pogonski motor i trenutno vučemo brod na sigurno. Putnici su upoznati sa svim, oni nisu ugroženi. Uredno im je poslužen doručak, a dobiće i ručak. Nakon toga očekujemo da će sve biti rešeno i da će brod u popodnevnim satima biti u Splitu. Naš je brod siguran i ovo je vanredna situacija, ranije nismo imali takvih kvarova - poručila je za 24sata italijanska firma "SNAV".

Aurelia je izgrađena 1980. godine, duga je gotovo 137 metara. Vlasnik je italijanska kompanija "SNAV", a plovi pod kiparskom zastavom.

ŠTA KAŽU PUTNICI

Putnica Jelena Bura koja se trenutno nalazi na trajektu ispričala je za Slobodnu Dalamciju kako nema panike, da su putnici u salonima i da je jedini problem talasi zbog jakog vetra.

- Dosta se ljuljamo, evo ja sam upravo popila tabletu protiv mučnine - rekla je.

U blizini "Aurelije" trenutno se nalazi veliki trgovački brod "Maira", koji bi trebao da im bude zaštita u slučaju da bude problema sa vučom broda.

Slike pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs/Index.hr/Slobodna Dalmacija/24sata.hr/Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mako

    9. maj 2019 | 12:40

    Neka od putnika uzmu novac za poravku , kao Krstići i lepo nastave dalje uz kontrolu karata.

  • GALEB BIJELI- ANTE BAN

    9. maj 2019 | 15:34

    Ako nam istočne komšije ne pomognu, - gotovi smo!

  • E ovako

    9. maj 2019 | 12:54

    Pod hitno poslati novčanu pomoć iz Srbije. 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA