≫ 

Saško Gešovski, prva žrtva JNA, po drugi put ubijen u Splitu: Incident na obeležavanju godišnjice demonstracija (VIDEO)

U ratu i krvavom raspadu Jugoslavije poginulo je četrdeset makedonskih vojnika koji su služili u redovima tadašnje JNA

  • 11
Sasko Gesovski Saško Gešovski iz Kavadaraca, na jugu Severne Makedonije Printskrin: Youtube/KODSLUPEVSKA

Saško Gešovski iz Kavadaraca, na jugu Severne Makedonije, koji je na Đurđevdan pre 28 godina u Splitu pao kao prva žrtva Jugoslovenske narodne armije ( JNA ), čime je počeo rat i krvavi raspad Jugoslavije, "po drugi put je ubijen u Splitu". Transparent sa natpisom "Saško Gešovski – nevina žrtva ratnih zločinaca Slobe i Franje" doveo je do incidenta ispred zgrade nekadašnje komande Vojnopomorske oblasti u Splitu, danas Banovine, sedišta splitske gradske administracije.

Na tom mestu pre četiri dana bio je napadnut i pretučen poznati splitski aktivista i član partije Nova Levica, Zoran Burić koji je prisustvovao obeležavanju godišnjice demonstracija „okupacije“ Hrvatske od strane JNA. Za skopsku televiziju Alfa, Burić je potvrdio incident rečima da su on i njegov prijatelj dobili batine zbog želje da izraze poštovanje ubijenom Makedoncu.

Sasko Gesovski On je bio prva žrtva Jugoslovenske narodne armije Printskrin: Youtube/KODSLUPEVSKA

- Moj prijatelj Marko Gaj je predložio da donesemo nešto i napravimo komemoraciju ubijenom Sašku Gešovskom. On je na jednom transparentu, ustvari na dva transparenta napisao: "Saško Gešovski – Kavadarci - 31.10.1971 – Split - 06.05.1991. – nevina žrtva ratnih zločinaca Slobe i Franje".

Nakon toga se desilo da su na nas skočili ti pobesneli, ne znam koji su, nacionalisti, neki branitelji, suverenisti, govoreći nam koji smo mi to Jugoslovenčine i veleći da su se oni borili za Hrvatsku i da njih taj natpis vređa. Počeli su da nas tuku i vuku - izjavio je Zoran Burić za skopsku televiziju Alfa.

Na snimcima koje je objavila Slobodna Dalmacija vidi se čovek koji kleči na podu, dok iznad njega stoji muškarac u crnoj odeći i govori mu: „Tko je ratni zločinac, j...ti svoju mater!“

Zoran Burić, koji je jednim udacem pesnice bio oboren na zemlju, kaže da se u blizini nalazila policija, ali da uopšte nije reagovala, pa su nasilnici nastavili da ih verbalno i fizički maltretiraju.

Prema izveštajima hrvatskih medija, u zvaničnom delu obeležavanja protesta ispred današnje Banovine u Splitu, ubijeni vojnik tadašnje JNA, Saško Gešovski nije ni pomenut. A on je postao simbol – žrtva krvavog rata koji je doveo do raspada SFR Jugoslavije.

Sasko Gesovski Printskrin: Youtube/KODSLUPEVSKA

Golobradi mladić iz Kavadaraca, na jugu Severne Makedonije, Saško Gešovski, koji je tada imao svega 19 godina, tog kobnog jutra 6. maja 1991. godine bio je na dužnosti stražara ispred komande Vojnopomorske oblasti u Splitu.

Pred Komandom je bilo više od 30.000 demonstranata sa šahovnicama koji su protestovali, navodno, zbog blokade sela Kijevo za koje su optužili JNA i Srbe. U jednom trenutku su počeli da pucaju na vojnike.

Jedan metak ispaljen iz gomile bio je fatalan za Gešovskog, ali se ni do danas ne zna ko ga je ubio. Jedni su govorili da je egzekutor bio hrvatski MUP-ovac Ivan Vrdoljak, a drugi da ga je navodno ubio poručnik JNA.

Šta je prethodilo ubistvu regruta Gešovskog?

U devet časova, putem interne radio-stanice, predsednik Nezavisnog sindikata Brodograđevinske industrije Split i predsednik Hrvatske unije nezavisnih sindikata za srednju Dalmaciju, Jure Šundov pozvao je „škverane“ da se okupe pred glavnim vratima brodogradilišta, da bi sat vremena kasnije krenuli ka Komandi Vojnopomorske oblasti. Nešto pre jedanaest časova, „škverane“ i radnike iz drugih splitskih preduzeća, kao i građane koji su im se usput priključivali, pred zgradom Komande je dočekao kordon policije i pripadnika jedinica posebne namene, koji su svojim telima formirali živi štit.

Sasko Gesovski Printskrin: Youtube/KODSLUPEVSKA

Iza njihovih leđa, Komandu su čuvala dva oklopna transportera, jedan s istočne i jedan sa zapadne strane. U jedanaest časova gomila protestanata je probila kordon, posle čega je nastao opšti haos, koji je rezultirao penjanjem demonstranata na oklopni transporter, rvanjem s vojnikom koji je bio u transporteru za mitraljezom. Pri tom je jedan od članova posade davljen, a to su zabeležile i televizijske kamere, čula se i pucanjava iz vatrenog oružja.

U tim neredima bio je ubijen mladi vojnik Saško Geškovski. Njegovi roditelji, otac Goce i majka Cveta još uvek nisu doznali pravu istinu o smrti svoga sina koga su ponosno ispratili u Split na odsluženje vojnog roka u tadašnju JNA.

- To što ne znamo kako je poginulo naše dete jako nas boli. Želeo je da služi otadžbini. U vojsku je otišao 17. septembra 1990. godine u vojnu policiju u Split, a iz vojske je trebao da izađe u septembru 1991. godine. Taj dan, na žalost nismo dočekali - govorio je otac ubijenog vojnika, Goce Gešovski.

U vreme ubistva golobradog mladića iz Kavadaraca, u Splitu je bio ranjen i Toni Stojčev iz Makedonske Kamenice, koji je pokušao da pomogne smrtno pogođenom zemljaku. Tih dana svet su obišle i slike davljenja vojnika JNA na transporteru, Svetlanča

Sasko Gesovski U vojsku je otišao 17. septembra 1990. godine u vojnu policiju u Split, a iz vojske je trebao da izađe u septembru 1991. godine Printskrin: Youtube/KODSLUPEVSKA

Nakova iz sela Laki kod Vinice na istoku Severne Makedonije.

- Tog jutra se ispred vojne komande u Splitu okupila velika grupa građana koji su protestvovali protiv nas, vojnika JNA. Većina demonstranata su bili naoružani. Prvo su napali mene. Bio sam u transporteru. Odjednom sam osetio da me je neko uhvatio za vrat i počeo da davi. Spasio me je zemljak, vozač transportera Slave Jovanov iz strumičkog sela Vasilevo, koji je uspeo da mi otkopča kaiš na šlemu i uvuče me u vojno vozilo. Imao sam sreću što sam preživeo. Velika je tragedija što je život izgubio moj drug Saško Gešovski. Demonstranti su ga surovo ubili - priseća se Svetlančo Nakov.

U ratu i krvavom raspadu Jugoslavije poginulo je četrdeset makedonskih vojnika koji su služili u redovima tadašnje JNA.

VIDEO: Hrvatska se sprema za proslavu zločinačke akcije "Oluja"

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    10. maj 2019 | 14:15

    Zato sad propadaju i ta brodogradilista i ustaska drzava.

  • rat i mir

    10. maj 2019 | 13:30

    Slava herojima koji su dali zivote za odbranu otadzbine od povampirenih ustaskih fasista!

  • Đurađ

    10. maj 2019 | 14:45

    Kazu žrtva Franje i Slobe,da je nesrećnik služio vojni rok kod Slobe u Srbiji vratio bi se kući živ i zdrav a ne u sanduku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA