Daruvarcu smanjena kazna za brutalno premlaćivanje devojke: Evo zbog čega je sud doneo takvu odluku

Krivica mu je potvrđena, a kazna mu je ublažena

  • 0

Darku Kovačeviću Daruvarcu smanjena je kazna s pet na četiri godine zatvora za brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke i pretnje smrću koje joj je pritom uputio, javlja Slobodna Dalmacija.

Odlukom Izvanraspravnog veća Županijskog suda u Splitu potvrđena mu je krivica, a kazna mu je ublažena za godinu dana.

Delimično je prihvaćena žalba optuženog u delu koji se odnosi na trajanje kazne zatvora.

Kao olakšavajuće okolnosti sud je prihvatio to što je Daruvarac izrazio žaljenje i kajanje, kao i to što je priznao delo.

DEVOJKU UDARAO ŠAKAMA I NOGAMA U GLAVU DOK JE BESPOMOĆNO LEŽALA NA PODU

Podsetimo, Daruvarac je pre godinu dana brutalno pretukao tinejdžerku u kafiću u Zadru. Mlatio ju je šakama i nogama u glavu čak i dok je bespomoćno ležala na podu.

Krvava devojka, Darko Kovačević - Barracuda Daruvarac Foto: Instagram

"Dana 13. juna 2018. godine oko 21 sat, kad je oštećena došla u isti kafić, bez povoda ju je udario glavom u potiljak. Zatim je za njom otišao u WC optuživši je da ga vara, opalio joj dva do tri šamara, a potom je u nameri da je teško povredi počeo udarati šakama po glavi. Kad je u WC ušao Ante Kokić i rekao: "Nemoj je toliko tući, ubićeš je", istom je odgovorio "To i želim". U jednom trenutku Lorena je pobegla u drugi WC. Ponovo je ušao za njom i ponovo je počeo tući šakama u glavu, a u jednom trenutku je uhvatio za glavu i s njom dva, tri puta udario u lavabo, zbog čega je Lorena pobegla u unutrašnjost kafića, gde ju je okrivljenik bez povoda i uz prisutnost drugih osoba hvatao za kosu, bacao na pod, a potom je i udarao otvorenim dlanovima i zatvorenim šakama te nogama u telo i glavu, usled čega je oštećena Lorena Gurlica zadobila teške telesne poovrede - deo je presude Daruvarcu.

PRVO OSUĐEN NA PET GODINA PA UBRZO PUŠTEN IZ ZATVORA

U januaru je prvostepenom presudom osuđen na četiri godine i šest meseci zatvora za tešku telesnu povredu. Dobio je i deset meseci zbog pretnje. Sudija mu je zbog toga dala jedinstvenu kaznu od pet godina zatvora.

Iako je presudu dočekao na slobodi, odmah nakon čitanja je sproveden u pritvor jer je dobio pet godina zatvora.

Ali Kovačević je tokom trajanja suđenja proveo maksimalnih šest meseci u istražnom zatvoru. Produženi istražni zatvor do pravosnažnosti presude je ipak ograničen i to posebno u slučajevima kad je pritvorenik u pritvoru proveo maksimalno vreme s obzirom na klasifikaciju nedela, a što u slučaju Daruvarca jeste slučaj. Kod takvih slučajeva, gde je kazna do pet godina, zakon predviđa da se istražni zatvor može produžiti samo za šestinu.

Darko Kovačević-Daruvarac Foto: Facebook/Darko Kovačević-Daruvarac

ŽALBA NA PRESUDU

S obzirom na to da je Daruvarac u pritvoru bio šest meseci, to znači da se njemu istražni zatvor mogao produžiti za mesec dana od izricanja presude. Jedini način da Kovačević ostane duže iza rešetaka bio je da se u roku od mesec dana donese pravosnažna presuda. To je za hrvatsko pravosuđe bila nemoguća misija, posebno kad se uzmu u obzir mogućnosti žalbe i cela procedura koja prati donošenje presude.

Kovačević je, naime, odmah nakon nepravosnažne presude podneo žalbu na rešenje o produženju istražnog zatvora, a Županijski sud je žalbu usvojio te preinačio rešenje ograničivši trajanje istražnog zatvora na mesec dana.

Kako je nedugo nakon presude objavljeno, njegov advokat pripremio je žalbu na presudu na 250 stranica. Sud je danas tu žalbu delimično usvojio i Daruvarcu smanjio kaznu zatvora s pet na četiri godine.

Pre dva dana Daruvarac je učestvovao u fizičkom obračunu u jednom zadarskom šoping centru.

Daruvarac je, inače, u periodu otkad je pušten na slobodu već učestvovao u fizičkom obračunu s jednim mladićem, nakon čega je priveden.

Ponovo je priveden mesec dana kasnije kada se divljajući automobilom zabio u zaštitnu ogradu pa odbio test na alkohol i drogu.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA