≫ 

Vesninu ćerku je izbo nožem 88 puta, pa rekao da je on žrtva. Na ivici snage mu je odgovorila (FOTO)

Nova strategija obrane u kojoj žrtva pokušava da se prikaže kao zlostavljačica, koja je sama isprovocirala svoju smrt, šokirala je njenu majku

  • 2

"Ne mogu da verujem, pa koji đavo više hoće. Kakva žrtva je on bio, što je nije prijavljivao kad je bio žrtva", uzbuđeno je odgovorila Vesna Krupljan, majka ubijene Kristine Krupljan (18) na tvrdnje odbrane njenog ubice Davida Komšića (21).

Naime, njegov advokat Veljko Miljević predao je žalbu na odluku Vrhovnog suda koji je Komšiću smanjio kaznu za okrutno ubistvo bivše devojke sa 30 na 25 godina zatvora. Traže ponovno suđenje i to ne zbog ubistva, već po članu 112. stavki 1 Krivičnog zakona, odnosno da se Komšiću sudi za usmrćenje za koje je predviđena kazna do deset godina zatvora.

Takva strategija odbrane u kojoj žrtva pokušava da se prikaže kao zlostavljačica, koja je sama isprovocirala svoju smrt, šokirala je njenu majku.

- Sud je njegove tvrdnje već ranije odbacio. Nemam ja više snage, ni za novo suđenje ni ništa. Kad ću ja dobiti pravosnažnu presudu? I te kako sam razočarana ovim što rade. Neka se stave u moju kožu, ona je bila žrtva. Četiri puta sam ga prijavljivala za nasilje, šta žele, da im pošaljem papire? Misle da me živciraju da puknem ili šta - uzrujano će Vesna Krupljan.

Kristina Krupljan Foto: index.hr

'Šta bi hteo, da ga puste?'

Nedavno je tražila uvid u spis na Opštinskom krivičnom sudu u Zagrebu gde je David Komšić u martu ove godine nepravosnažno osuđen na godinu i po zatvora za napad na Kristinu i oštećenje njenog auta na Bukovačkoj ulici u Zagrebu 2016. godine.

- Saznala sam da se žalio i na presudu za Bukovačku. Žalilo se državno tužilaštvo, koje je za njega tražilo dve godine zatvora, i drugookrivljeni, odnosno Komšić. Nikako da imam mira, nikad nije gotovo. Šta bi hteo, da ga puste? Što nije ranije rekao da se kaje već je čekao sednicu Vrhovnog suda? Bolje bi bilo da se pokrije ušima - kazala je Kristinina majka.

Podsetila je da je Komšić 22. februara 2017. godine Kristinu nožem ubo čak 88 puta u njenom autu ispred njenog ulaza i to nakon što mu je rekla da je trudna sa drugim.

Iz Županijskog suda u Zagrebu potvrdili su da su primili žalbu advokata Veljka Miljevića i da spis još nije otišao na Vrhovni sud jer nisu istekli svi rokovi. Osim Miljevića na presudu se žalilo i Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu, između ostalog zbog odluke o kazni, kao i Komšićevi roditelji Ivo i Olivera.

Pokušaj obrane da umanji Komšićevu odgovornost tvrdeći da ga je Kristinino ponašanje tokom dužeg vremena dovelo do "stanja dugotrajne patnje i razdraženosti". Još u završnim rečima Miljević je isticao da se na njegovog klijenta treba primeniti blaža kazna, odnosno da ga osude zbog usmrćenja, a ne teškog ubistva i da se na njega primeni maloletničko pravo jer je bio mlađi punoletnik.

Znao je šta radi

Županijski sud je prvostepenom presudom odbacio njihove tvrdnje i Komšića nepravosnažno osudio zbog teškog ubistva.

- Niti osuđeni nije neurečunljiv niti je doveden u stanje patnje i razdraženosti. Psihijatarskim veštačenjem je dokazano da je njegova sposobnost vladanja ipak bila očuvana. U trenu ubistva je znao šta radi i mogao je da vlada postupcima. Znao je šta čini. On je hteo da je ubije. Znao je da je zabranjeno ubiti drugu osobu. Zato je kriv za teško ubistvo na okrutan način - obrazložila je presudu predsednica sudskog veća Sanja Mazalin.

Vrhovni sud smanjio je kaznu Komšiću smatrajući da prvostepeni sud nije dovoljno vrednovao olakšavajuće okolnosti. Osim toga, smatraju, neosnovano je uzeta u obzir osuda zbog krivičnog dela izazivanje saobraćajne nesreće, jer je ona postala pravosnažna nakon činjenja krivičnog dela teškog ubistva.

Potvrđujući presudu Županijskog suda u Zagrebu u delu gde se David Komšić osuđuje na kaznu dugotrajnog zatvora zbog teškog ubistva na okrutan način, Vrhovni sud je, na neki način, već zauzeo stav o tome o kojem je krivičnom delu reč, odnosno ima li elemenata blažeg krivičnog dela kako odbrana sugeriše.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36"

(*ovo je broj SOS telefona licenciranog od Ministarstva za RZBSP)

(Telegraf.rs/24sata.hr/Foto: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    11. jun 2019 | 20:03

    Pa gde ces budali reci da si trudna sa drugim drago dete nek ti je laka zemlja

  • B

    11. jun 2019 | 21:18

    25 godina na robiji je vec godinu dana kad odlezi trecinu kazne moze na uslovnu tako da napolju je za 7-8 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA