Hrvatska nastavnica puštala đacima "Od Vardara, pa do Triglava"

Situacija se dogodila na ekskurziji, a zbog "neprimerene pesme" ogorčen je bio i vozač autobusa

  • 23

Roditelji hrvatskih osmaka žalili su se na ponašanje nastavnice Lidije Kovač, supruge načelnika opštine Plitvička Jezera zbog toga što je na ekskurziji đacima Osnovne škole "Fanjo Tuđman" puštala pesmu "Od Vardara, pa do Triglava", koja veliča bivšu državu SFRJ, piše portal Likaplus.

Roditelji su se, navodno, žalili ovom portalu pošto nisu smeli direktno da se obrate nastavnici, jer joj je suprug načelnik opštine, pa samim tim ne žele da imaju problema.

Kovač je, prema rečima roditelja, puštala đacima pesmu "Od Vardara pa do Triglava" poznatu i kao pesma "Jugoslavijo", koja je bila popularna 80-tih godina prošlog veka i smatrana je neformalnom himnom Jugoslavije.

I sami novinari pomenutog portala bili su zbunjeni ponašanjem nastavnice Lidije Kovač, jer prema njihovom pisanju, njen otac je poginuo u ratu 90-tih godina.

Na konstataciju novinara da je dobio informaciju od roditelja da je na izletu bilo "neprimerenih pesama" i navodno još nekih "cajki", nastavnica je odgovorila da nije obratila pažnju na to što se slušalo u autobusu na ekskurziji, a da se pomenuta pesma slučajno našla na repertoaru.

Nova godina, Jugoslavija

Hrvati se bune što je deci puštana "neprimerena pesma", jedan od simbola SFRJ; Foto - ilustracija: Pixabay

- Na svakom izletu u autobusu se sluša šta kome padne na pamet, a ja 90 odsto pesama nisam čula. Od Tompsona do "cajki" koje se pevaju svaki vikend u Korenici. Šta sam puštala, ne sećam se, gotovo uvek ono što traže deca. Dotična pesma se pojavila kad su ukucane 80-te i nije ni odsvirala do kraja. Nisam ljubitelj Jugoslavije jer mi je ubila oca, ali mi ne pada na pamet da vodim računa o tome šta ko sluša. Nek ministarstvo da CD svakom vodiču ekskurzije pa nek se celim putem sluša "Zeka i potočić" - ironično je rekla Kovač, koja je ponovila da nema ništa protiv toga da srpska deca pevaju Tompsonove pesme, a hrvatska narodnjake, takozvane "cajke".

Povodom ovog slučaja oglasio se i vozač autobusa, koji je potvrdio da je pesma "Od Vardara, pa do Triglava" puštana u vozilu. Čovek koji je vozio osmake na ekskurziju, inače učesnik u ratu, istakao je da je bio vidno potresen onim što je doživeo na ekskurziji, kao i ponašanjem nastavnice.

Autobus, ekskurzija, učenici, đaci, studenti, Putnik agencija

Foto-ilustracija: Profimedia

- Prvo su uneli u autobus neki zvučnik, koji je tako treštao od neprimerenih pesama, da sam se u jednom trenutku bojao da će popucati stakla na autobusima. Kada im je "crkla" ta razglasna kutija , tada je nastavnica Lidija Kovač puštala preko mikrofona i razglasa autobusa pesme koje je birala sa svog telefona. Pustila je, kako je rekla "himnu Jugoslavije" i tu pesmu posvetila vozaču i nastavnici Radmili Stojanović. Samo sam je onako pogledao, pretpostavio sam da joj je bilo jasno šta mislim o njenom ponašanju. Puštati pesmu učenicima "Jugoslavijo" i to nakon 28 godina od krvavog rata i raspada Jugoslavije nisam doživeo nikada, a pogotovo od nekoga ko bi trebalo da uči decu i vaspitava - rekao je vozač autobusa.

REČI PESME "OD VARDARA, PA DO TRIGLAVA"

"Od Vardara, pa do Triglava

od Đerdapa, pa do Jadrana

kao niska sjajnog đerdana

svetlim suncem obasjana

ponosito sred Balkana

Jugoslavijo, Jugoslavijo...

Širom sveta put me vodio

za sudbom sam svojom hodio

u srcu sam tebe nosio

uvek si mi draga bila

domovino moja mila

Jugoslavijo, Jugoslavijo...

Volim tvoje reke i gore

tvoje šume, polja i more

volim tvoje ljude ponosne

i ratara i pastira

uz frulicu kad zasvira

Jugoslavijo, Jugoslavijo...

Krv se mnoga za te prolila

borba te je naša rodila

radnička te ruka stvorila

živi sretna u slobodi

ljubav naša nek te vodi

Jugoslavijo, Jugoslavijo".

(Telegraf.rs/Likaplus)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA