Solana u Ulicnju proglašena parkom prirode: Ptice su učinile svoje, red je na ljude da se pokažu

Nakon proglašenja parkom prirode, na redu je još teži i odgovorniji zadatak

  • 1
Solana, Ulcinj Printskrin: Youtube/Centar za zaštitu i proučavanje ptica

Odbornici Skupštine opštine Ulcinj u ponedeljak su glasali za predlog da se Solana, čiji su prvi bazeni izgrađeni 1926. godine, proglasi parkom prirode.

Vest da je Solana proglašena parkom prirode obradovala je mnoge, slavila je i svetska ornitološka zajednica, ali upućeni kažu da je to tek prvi korak ka zaštiti tog prostora i da pravi posao tek predstoji, te da je pred nadležnima još teži i odgovorniji zadatak.

- Konačno je Solana u Ulcinju prepoznata kao lokalitet od značaja na nacionalnom nivou - prvi su vest objavili iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), organizacije koja već 15 godina radi na tome.

Ulcinjanin i poslanik u crnogorskoj Skupštini, Dritan Abazović, kazao je da je "nakon na stotinu opstrukcija Vlade, Opštine, tajkunskih i bankarskih lobija, konfuznih državnih institucija", prva stepenica - konačno pređena.

- Uspeli smo da proglasimo Solanu parkom prirode, ali mnogo posla je pred nama, rekao bih - znatno težeg i odgovornijeg. Sve dok se na Solanu ne vrati proizvodnja, ljudi koji je kultivišu i čuvaju, nisu učinili mnogo - smatra on.

Proglašenje parkom prirode, sagovornici "Vijesti", međutim, vide samo kao trenutni spas. Sa stavom Abazovića saglasni su i ulcinjski novinari Muzafer Čauši i Mustafa Canka.

Čauši je na Fejsbuku istog dana poručio da će se radovati onda kad dobije odgovore na pitanja kao što je pitanje stvarnog vlasnika Solane, da li će on moći da, ako nađe mušteriju "i ne bude skup kao u prethodnim pokušajima", proda Solanu, odnosno park prirode.

- Može li vlasnik, ovaj ili onaj, da jednog dana kaže "parkašima" "gubite se s moje imovine"? Zašto država ne poništi neuspelu privatizaciju i vrati Solanu u državno vlasništvo? Koliko će u park preduzeću biti radnika i ko će da ih plaća - neka su od njegovih pitanja koja su, uglavnom, još bez odgovora.

Canka kaže da su zbog vesti o proglašenju Solane parkom prirode "u Podgorici odahnuli", saglasan je da je otvorenih pitanja mnogo, no dodaje da je još više izazova i šansi.

Osnivač CZIP-a, ornitolog Darko Saveljić, svedoči da zaštitari prirode jesu srećni i da proglašenje Ulcinjske solane parkom prirode znači i otvaranje vrata za neko novo poglavlje.

- Prvi korak je napravljen i sada smo na nuli. Borili smo se da nešto dobije neki pravni okvir, da bismo mogli da sa svima koji su spremni da pomognu Solani, krenemo u unapređivanje njenog stanja. Niko nije hteo da investira u nezaštićeno područje.

Kao jedinu prepreku na tom daljem putu, Saveljić vidi pitanje vlasništva, što problematičnim smatra i Abazović.

- Na Solani prvo moraju biti rešeni imovinsko-pravni odnosi. Zemljište se mora vratiti u vlasništvo države, a onda moramo naći ozbiljnog investitora koji će biti zainteresovan za proizvodnju soli i kultivisanje te ekološke celine - kaže Abazović.

Solana je, zbog svoje izuzetne bioraznolikosti i vrednog staništa ptica od značaja za EU, eksplicitno navedena u poslednjih pet godišnjih izveštaja o napretku Crne Gore i tražena je odlučna i hitna akcija za zaštitu tog lokaliteta.

Novinar Mustafa Canka podseća da je čak i u Izveštaju Evropske komisije iz maja navedeno da "odgovornost sada leži na Opštini Ulcinj da preduzme neophodne mere kako bi se Solana proglasila za zaštićenu oblast".

(Telegraf.rs/Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA