≫ 

Srpski vehabija osuđen na 4 godine zbog pokušaja terorističkog napada

Božić je rođen u Bjeljini, a pre desetak godina prešao je u islam i pridružio se radikalnim pokretima

  • 1

Sud BiH osudio je Maksima Božića (29), zvanog Muhamed, na četiri godine zatvora, a Edina Hastora (47) na dve i po godine zbog planiranja terorističkog napada na zgrade Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i MUP Tuzlanskog kantona.

Obojica su oglašeni krivim da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, nabavljali oružje i eksploziv, te planirali teroristički napad u BiH.

U presudi se navodi da je Božić od juna 2017. do 10. aprila 2018. godine planirao i pripremao uslove za teroristički napad. Namera mu je, kako se navodi, bila da zastraši stanovništvo i prisili vlasti u BiH na određene radnje s ciljem ozbiljne destabilizacije političke i ustavne strukture BiH.

U obrazloženju presude, sudija Anđelko Marijanović je rekao da je Tužilaštvo BiH dokazalo sve navode optužnice.

- U svrhu izvršenja planiranog terorističkog čina Božić je u junu 2017. zatražio od zaštićenog svedoka "A" da mu, nakon što pribavi oružje za planirani teroristički čin, snimi video-oporuku o smrti u džihadu i objavi u medijima posle izvršenja dela - rekao je Marijanović.

Pojasnio je da mu je u tu svrhu Hastor u martu 2018. godine, znajući da Božić planira napad na zgradu SIPA i MUP TK, stavio na raspolaganje svoju porodičnu kuću kako bi se pripremio za napad, koji su sprečili istražioci SIPA.

Marijanović je pojasnio da je zaštićeni svedok "A" u celini potvrdio nameru Božića i Hastora da učine terorističku akciju, pojašnjavajući da se njegov iskaz podudarao i sa iskazima drugih svedoka.

Posle presude, Božiću je produžena mera pritvora u kome je od hapšenja, dok je Hastoru pritvor ukinut, ali su mu izrečene zabrane napuštanja BiH. Presuda nije pravosnažna i obe strane imaju pravo žalbe.

Tokom pretresa kuće koju su osumnjičeni koristili, oduzeta je automatska puška, 12 okvira, 405 metaka, sedam ručnih bombi, tri jurišna prsluka, vojna uniforma, zastava ID, dve uramljene fotografije sa zastavama ID, pisma, razne uplatnice, nož, laptop, tri mobilna telefona...

SRBIN SELEFIJA

Božić je rođen u Bijeljini. Po nacionalnosti je Srbin, dete razvedenih roditelja, koji je pre desetak godina prešao u uslam i pridružio se radikalnim pokretima. Prema pisanju medija, koristio se imenima Mirza Gradaščević i Abu Muhamed. Godinama je živeo u Beču, gde je navodno i vrbovan za terorističke aktivnosti. Božić je hapšen i 2010, jer se sumnjalo da je planirao teroristički napad na Brčanskoj Malti u Tuzli.

VIDEO: Da li je ovaj čovek normalan? Objašnjava kako se po Islamu bije žena

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pop

    5. jul 2019 | 08:25

    Kakva ironija : prezivaš se Bozic a muslimanski si terorista !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA