Dan kad su ustaše osnovale logor samo za decu: Časne sestre ih maltretirale, pokopavali ih na livadi

Na današnji dan 1942. godine realizovana je jedna od najjezivijih ustaških ideja

  • 39

Na današnji dan 1942. u Jastrebarskom osnovan je ustaški logor za decu. Prvih 650 dece logoraša u Zagreb je stiglo iz Stare Gradiške. Na putu je umrlo 17 dece, a na zagrebačkoj železničkoj stanici još 30, dok je 37 najteže obolele dece smešteno u bolnicu u Zagrebu, ali su i ona umrla.

LOGOR ZA DECU OD ŠEST MESECI DO 14 GODINA

U iduća dva dana stigao je novi kontigent dece, da bi krajem juna 1942. u Jasku stiglo još 850 dece iz logora Jablanac, a 5. avgusta još 800 dece iz logora Mlaka. Ova dva logora nalazila su se u srpskim selima Mlaka i Jablanac između Stare Gradiške i Jasenovca.

Poslednji transport bio je prevoz dečaka iz logora Gornja Rijeka 14. avgusta. Odlučeno je da oko polovina dece bude smeštena u barake u obližnjem selu Reke. U oba logora bilo je oko 3.330 dece, od kojih je od juna do zatvaranja logora u oktobru 1942. umrlo 768.

Deca, logor Deca u logoru Jastrebarsko; Foto: Telegraf

Logor je bio za decu starosti od šest meseci do 14 godina. Većina dece logoraša bila je smeštena u prostorijama dvorca Erdodi i barakama koje je italijanski okupator 1941. izgradio za smeštaj vojnih konja. Uslovi u kojima su deca boravila bili su katastrofalni, a mnoge časne sestre zadužene kao čuvarke logora isticale su se u zlostavljanju.

GROBAR POKOPAO DEČJA TELA NA LIVADI

Bivši logoraš Mihajlo Veljić prisetio se tih mučnih dana, piše "Antifašistički vjesnik".

- Časne sestre su se loše ophodile. Iako ne mogu da kažem da su ubijale decu, one su ih maltretirale i tukle. Smrtnost je bila velika pa je svakodnevno dolazio mesni grobar i dečja tela pokapao na livadi na kojoj su se sahranjivali Jevrreji, kao i poneki žandari jer po tadašnjim zakonima, pravoslavna deca nisu mogla da budu pokopana na mesnom groblju - rekao je Veljić.

Glavna upravnica logora, časna sestra Barta Pulherija, inače šurnjaja ustaškog doglavnika Mile Budaka, nakon rata proglašena je ratnim zločincem.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ko zna zna

    13. jul 2019 | 19:47

    sva ta prezivela deca koja su usvojena od strane hrvata a i ostali upisani su u knjige rodjenih sa datumom 10 april.to je dan osnivanja ndh da bi ih tako lakse prepoznavali.

  • Комуниста

    12. jul 2019 | 17:46

    Хрвати су били и остали војници у служби Ватикана. Да ли сте се икада запитали зашто су све државе к нације које су чиниле злочине у другом рату, над православцима ушушкане у источни блок. И тако се придружиле победницима. Једино је Немачка осуђена за геноцид над Јеврејима. Злочине у Украјини и по Русији нико није поменуо. Стрељање деце по Србији сада се приписује комунистима. А у Хрватској се десио геноцид. Како ствари стоје за коју годину испашће да су Хрвати настрадали од Срба у Јасеновцу и нама ће приписати геноцид. Сатанизацаја хришћана који не признају папу. Па поубијали су пола Јужне Америке док им нису наметнули сатанизам.

  • Naj

    12. jul 2019 | 18:03

    Dovoljno je samo pogledati ove fotografije!Strašno!!!Čovek da se naježi!Zlikovci bili i ostali!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA