• 10

I đetići smekšali zbog ljubavi: 124 Crnogorca uzela ženino prezime u proteklih 6 meseci

Broj muškaraca u Crnoj Gori koji menjaju prezime sa godinama raste

  • 10

Muškarcima u Crnoj Gori promena prezimena više ne predstavlja tabu, s obzirom na to da su u 2019. godini 124 Crnogorca uzela ženino prezime, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) dostavljenim Dnevnim novinama.

Kako napominju iz MUP-a, u taj broj spadaju i lica koja su preuzela prezime supružnika ili dodala svome supružnikovo prezime, prenosi portal CDM.

Zanimljivo je da broj muškaraca koji menja prezime sa godinama raste.

Tako je 2016. godine bilo 238 muškaraca koji su se odlučili na ovaj korak, u 2017. godini 301, a prošle godine čak 365 osoba muškog pola.

U Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Podgorice za Dnevne novine, pak, navode da je prilikom sklapanja braka na teritoriji Grada u poslednje četiri godine 35 mladoženja preuzelo prezime mlade.

Od početka ove godine sklopljeno je 268 brakova, a da suprug preuzme ženino prezime desilo se za sada u dva slučaja.

Tokom prošle godine to je učinilo njih 14, 2017. godine 13, a 2016. godine njih šestoro.

Psiholog Radmila Stupar Đurišić je objasnila da je u Crnoj Gori prezime stvar porodičnog identiteta koje je uvek bilo uslovljeno kulturološki.

Međutim, ona kaže da ovi podaci govore da polako dolazi do odvajanja od uticaja socijalne sredine i da mladi donose sami odluke kako će da se zovu i prezivaju.

Ističe da postoje porodice kojima je važnije da im se prezime produži nego nekim drugim.

- Dešava se da imate muškarca koji je iz porodice koja ima 3, 4 sina, a da je ćerka jedna jedina i onda oni dogovorom odlučuju da muškarac preuzme prezime supruge da bi deca nastavila njeno prezime - objašnjava Stupar Đurišić i podseća da i deca iz domova pri sklapanju braka često žele da promene svoje prezime.

(Telegraf.rs/Dnevne novine)

Komentari

  • Iskreno

    Budalastina, zena menja prezime i ne treba da doda svoje, jer je visak.Uzeti zenino prezime je suludo i koja je svrha? Sta ocekivati od te zene u buducnosti? Ipak u u zivotu postoje neka pravila.

  • Marija

    Mora da mlada ima dobar miraz.

  • Trenutno u modi

    Bolje i ženino prezimo nego albansku veru

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima