≫ 

Ispovest Splićanina koji je bio u misiji u Avganistanu: Jedino vredno je plata, sve ostalo je pakao

Posle smrti hrvatskog vojnika na misiji u Avganistanu, povela se polemika o pitanju opstanka misije HV-a u toj zemlji

  • 11
Josip Briški Foto: MORH

Pripadnik Specijalnih snaga Hrvatske vojske Josip Briški (27) iz Sesveta preminuo je od teških povreda zadobijenih u napadu na vozilo u Kabulu. On je bio pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru, "Resolute Support", u Avganistanu. Teško povređeni vojnik preminuo je juče oko podneva. Bio je angažovan na poslovima savetovanja Avganistanskih sigurnosnih snaga.

Kako navode mediji, teško povređenom Briškom ukazana je maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, ali zbog težine povreda nije mu bilo spasa. Talibani su preuzeli odgovornost za napad.

Ovaj napad sigurno će otvoriti mnoga pitanja, a prvenstveno pitanje opstanka hrvatske misije u Avganistanu, odnosno kako će hrvatska javnost reagovati na činjenicu da su tamo počeli da ginu i pripadnici Hrvatske vojske.

Jedan od onih koji je učestvovao u misiji u Avganistanu je i 35-godišnjak iz Splita koji je pre nekoliko godina bio u Kabulu kao pripadnik HV-a, u sklopu hrvatske misije.

- Onog trenutka kad sam kročio nogom u Avganistan, rat u toj zemlji više mi nije bio apstraktan, nego konkretan. Najveća je opasnost pretila od prerušenih talibana, koji su se odevali u vojne uniforme avganistanske vojske ili policije. Tako nikada nisi mogao znati ko je ko. Vladalo je veliko nepoverenje i ta činjenica da se oni presvlače i maskiraju u avganistansku vojsku, unosila je veliku nesigurnost u sve nas - kaže sugovornik "Slobodne Dalmacije" koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman.

Josip Briški Pripadnik HV-a Jospi Briški poginuo je na misiji u Avganistanu; Foto: MORH

I sam je svedočio raketnom napadu.

- Bio je to napad na vojni kamp "Dark Horse" (Crni konj) i moram reći da je bilo jako neugodno. Sve je letelo u zrak, bilo je užasno i uz neverojatnu sreću niko nije povređen. Sada su u Avganistanu najopasniji bombaši samoubice, kojih nije bilo u vreme sovjetske invazije na tu zemlju. Nikad ne znaš ko šta nosi ispod odeće i svi su ti sumnjivi. Nikad ne znaš gde će da eksplodira - govori sagovornik.

On smatra da je vojna misija u Avganistanu totalni promašaj.

- Ne možeš da uvedeš demokratiju u zemlji u kojoj je demokratija nepoznata. Tamo vladaju plemena i njihovi zakoni i tako već hiljade godina. Ne možeš demokratiju da uvedeš u zemlju u kojoj nema bankomata i gde stanovnici ne znaju šta je to. Gde nema asfalta, koji je za njih takođe apstraktan pojam, i gde su samo pustinja i pesak i gde nema pitke vode - mišljenja je 35-godišnji Splićanin.

Jedino zbog čega se isplatilo otići u Avganistan bilo je novčano primanje.

- Plata je bila vrlo zadovoljavajuća, ali nije sve u novcu. Postojala su i osiguranja u slučaju smrti ili povređivanja. Mislim da bi u slučaju smrti porodica preminulog pripadnika HV-a trebalo da dobije 380.000 kuna (nešto više od 50.000 evra), a za ranjavanje se ne sećam iznosa. To je zavisilo od težine povrede. I ekipa s kojom sam bio u Avganistanu bila je odlična. Ipak, to je jako opasna zemlja, kao i taj posao. Kad se izlazi van kampa, obavezno moraš na sebi da imaš kacigu, pancir i da budeš u blindiranom vozilu - kaže bivši učesnik misije u Avganistanu.

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    25. jul 2019 | 17:56

    Sta ces tamo?

  • Зоран

    25. jul 2019 | 19:43

    Шта тражите тамо ви Хрвати и Црногорци.То је туђа земља и они се боре за њу шта очекујете да окупаторе дочекују цвећем

  • Rasa

    25. jul 2019 | 19:12

    Nije vam valjala okupatorska JNA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA