Kolinda razbesnela BiH izjavom: Sada tvrdi da to nije rekla, Jadranka Kosor se izvinjava narodu

Ona je navodno izjavila da je BiH nestabilna i daje kontroliše militantni islam

  • 12

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ponovo se našla na udaru kritika zbog još jedne izjave. Ovoga puta, bila je oštra u opisivanju Bosne i Hercegovine, te su zbog toga reagovali i brojni i hrvatski bosanski zvaničnici. Ovoga puta, bila je oštra u opisivanju Bosne i Hercegovine, te su zbog toga reagovali i brojni i hrvatski bosanski zvaničnici. I ovoga puta, tvrdi da njena izjava nije tačno prenesena.

Kolinda Grabar Kitarović, koja boravi u trodnevnoj poseti Izraelu, u razgovoru sa predsednikom Izraela Reuvenom Rivlinom osvrnula se na pitanje migranata i kazala da je BiH nestabilna zemlja koju sada kontroliše militantni islam, preneo je Džeruzalem post.

Hrvatska predsednica je navela da migranati ne žele da ostanu u Hrvatskoj već da pređu u Nemačku. Iako oni mahom tvrde da su sirijske izbeglice, većina ih je iz Afrike ili Pakistana i nastoje da se probiju preko granice sa BiH, za koju je Kitarović navela da je veoma nestabilna i da su je u izvesnim aspektima preuzeli ljudi koji imaju veze sa Iranom i terorističkim organizacijama, piše Džeruzalem post.

Ona je navela, kako tvrdi izraelski list, da BiH sada kontroliše militantni islam, koji je dominantan u određivanju agende.

Kolinda Grabar Kitarović Foto: Tanjug/AP

Jedna od glavnih tema tokom sastanka Grabar Kitarović i Revlina, bile su komemoracije Holokausta, edukacija i restitucija vezane za Holokaust.

Grabar-Kitarović je pružila uveravanja Rivlinu da Hrvatska ne pokušava da negira svoju prošlost, prenosi Džeruzalem post. Zbog te izjave, danas je ponovo morala da se oglasi i da objasni šta je zapravo mislila.

Apsolutno je netačno da sam BIH prozvala nestabilnom i povezivala s terorizmom, rekla je danas predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, demantujući pisanje "Džeruzalem posta".

- Jeste li rekli ono što piše Jerusalem Post? - pitali su novinari Grabar-Kitarović:

- Apsolutno ne - odgovorila je ona i dodala:

- S predsednikom Izraela razgovarala sam u kontekstu u kojem govorim o BiH i drugim susednim državama i što sam, uostalom, rekla na pres konferencijama pre susreta s predsednikom Rivlinom i s Netanijahuom - a to je da naše susedne države želim što pre videti u članstvu EU. Nisam davala intervjuje i nisam davala izjave novinarima, mimo te dve pres konferencije - kazala je Grabar Kitarović, prenosi N1.

Jadranka Kosor Foto: Wikipedia/Roberta F.

Upitana da komentariše oštre reakcije iz BiH, Grabar Kitarović kaže:

- To su komentari na komentare jedne novinarke... ponavljam to nisam rekla. Žestoke reakcije koje uspoređuju Hrvatsku s fašizmom u potpunosti odbacujem, to je totalni nonsens.

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, reagujući na izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Izraelu da je BiH nestabilna zemlja, ocenili su da je ona ta koja je nestabilna i da su njene reči izraz ksenofobne politike Zagreba prema BiH i Bošnjacima "koja ima sve elemente fašizma".

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je očito da nije Bosna i Hercegovina nestabilna, nego Kolinda Grabar-Kitarović i da mu je žao što Grabar Kitarović nastavlja sa propagandim aktivnostima na štetu BiH, iznoseći brutalne neistine, prenosi Klix.

- Upravo nedavno su se pokazale tačnima moje tvrdnje da Hrvatska u BiH tera migrante koji nikada nisu bili na teritoriji BiH, te netačnim tvrdnje Grabar Kitarović da je proces obrnut - rekao je Komšić.

Bivša premijerka Hrvatske i nekadašnja predsednica vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor izvinila se Bosni i Herecegovini zbog ocene hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je ta zemlja "nestabilna“.

- Izvinjenje susednoj i prijateljskoj Bosni i Hercegovini. Svim narodima - napisala je Jadranka Kosor na Tviteru.

Pogledajte video: Kolinda vriskala uz Tompsonove hitove slaveći sa hrvatskim teniserima

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maglic

    31. jul 2019 | 13:38

    Hrvatska i Srbija vekovima su neprijateljski raspolozeni prema BiH.

  • Taurida

    31. jul 2019 | 13:03

    Ovaj put Kolinda je apsolutno u pravu.

  • javna ličnost

    31. jul 2019 | 13:54

    Da je to neko drugi izjavio, a ne ova dokazana sledbenica ustaške ideologije, ženski Tuđman i čak "veći Tuđman od Tuđmana"... Ipak ne postoji podlija i podmuklija politika od hrvatske. Kad su im 1992. godine trebali bosanski muslimani da im rasterete front prema Srbima iz RSK i RS, Hrvati su dozvoljavali nesmetan prolaz preko svoje teritorije tih istih islamskih militanata na putu ka bosanskom ratištu, uz to ih i naoružavali i pružali im svu moguću podršku - jer ko god je protiv Srba, za Hrvate je dobar. Zatim je usledio period rata između Hrvata i muslimana u Bosni, a onda 1995. godine, tokom "Oluje", opet saradnja protiv Srba. Kada su protiv Srba, bosanski muslimani su Hrvatima dobri, tada su "hrvatsko cvijeće", tada Hrvatska - i ova ista ne mogu je nazvati dama - priča o "genocidu" u Srebrenici, o "agresiji" Srbije na BiH, pozdravljaju presudu Karadžiću... A kad je Praljak osuđen za zločine nad muslimanima pa popio otrov, kako je tada reagovala službena Hrvatska uključujući i Kolindu? Tada je to bila "nepravda" prema hrvatskom narodu i "braniteljima". Zato, a imajući u vidu i niz gadosti koje je izgovorila o Srbiji i Srbima, i dokazano antisrpstvo celim svojim političkim angažmanom, ponavljam - da to dolazi od nekog drugog, a ne od podmukle hrvatske političarke, da kažem: u pravu je, ali ovako mogu samo još više da prezirem tu dvoličnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA