≫ 

Vozač na naplatnoj rampi teško povredio tročlanu porodicu, kaznu je odmah dobila njegova doktorka!

Posle provere računara i medicinske dokumentacije, doktorka je kažnjena u rekordnom roku

  • 10
BMW naplatna rampa Zagreb zakucao se

Prinstkrin: Youtube/24sata News

Nakon strašne saobraćajne nesreće u kojoj je 11. jula na naplatnoj rampi u Svetoj Heleni teško povređena tročlana porodica nakon što je na njih naleteo vozač pod uticajem narkotičkih opijata, već za desetak dana porodična lekarka kod koje je krivac nesreće upisan kao pacijent, dobila je nalog za pretres ordinacije.

U nalogu je zatražena provera računara i medicinske dokumentacije pod sumnjom/optužbom da nije prijavila promenu zdravstvenog stanja svog pacijenta, otpuštenog s bolničkog lečenja. U rekordnom roku doktorka je prekršajno kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 5.000 kuna (80.000 dinara), saopštla je Koordinacija hrvatske porodične medicine (KoHOM).

Smatraju da nadležni treba da uvedu periodične preglede svih vozača, i to za mlađe od 65 godina svakih deset, a za starije od 65 svakih pet godina. Time bi postigli kontinuirani nadzor zdravstvenog stanja vozača i izbegli prijavljivanje pacijenata od strane porodičnih lekara, kažu.

Zakon o bezbednosti saobraćaja motornim vozilima, kažu, propisuje sledeće:

- Ako se na lekaarskom pregledu ili u toku lečenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invaliditet zbog kog više nije sposoban bezbedno da upravlja vozilom, lekar koji je obavio pregled ili lečio vozača, kao i izabrani lekar dužan je uz upozorenje bolesniku da o tome obavesti policijsku upravu u mestu gde osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište.

Naplatna rampa, saobracajna nesreca, Sveta Helena, Hrvatska

Mesto na kom se dogodila nesreća u kojoj je poginula tročlana porodica; Foto: Facebook/Nezavisni cestarski sindikat

- Dosad smo u više navrata upozoravali kako isti zakon ne definiše koje su to bolesti i stanja koja je potrebno prijaviti MUP-u radi upućivanja vozača na vanredni lekarski pregled, a za koje se odgovornost prebacuje na lekara porodične medicine koji nije veštak, niti je specijalista medicine rada. Teoretski, bilo koja promena zdravstvenog stanja (alergija, bolovi u kičmi i zglobovima, dijabetes, sva kardiovaskularna oboljenja, uzimanje različitih lekova...) može biti shvaćena kao uzrok moguće saobraćajne nesreće, a porodični lekar na osnovu toga može postati predmet istrage. Takva odredba u Zakonu postoji od 11. maja 2015. i KoHOM je godinama kroz razne institucije pokušavao da ukaže na nemoguć položaj u kojem su se našli porodični lekari - kažu u udruženju.

Podsećaju, takođe, kako su predlagali izmene Zakona u skladu s istovetnim evropskim zakonima koji podrazumevaju ličnu odgovornost, a lekarima definišu tačno određene dijagnoze koje moraju prijaviti policiji. Uprkos svim naporima, kažu, novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, stupio je na snagu 1. avgusta 2019., a članak 233. koji definiše odgovornost lekara koji iz bilo kog razloga nakon pregleda pacijenta nije prijavio MUP-u, ostao je nepromenjen.

S obzirom na to da ne znaju ko je od njhovih pacijenata vozač, kažu, odlučili su da podsete sve svoje kolege lekare, bez obzira na specijalnost, da još jednom prouče Zakon, svoju prekršajnu i krivičnu odgovornost, te da striktno poštuju i primjenjuju njegove odredbe prijavljujući promene zdravstvenog stanja svih svojih punoletnih pacijenata, potencijalnih vozača.

VIDEO: Haos na naplatnoj rampi Doljevac

(Telegraf.rs/24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusko V

    12. avgust 2019 | 13:35

    Da doktorka nije slucajno lecila i nekog Babica.

  • Ja

    12. avgust 2019 | 13:22

    Da li se kod iste doktorke lecio i jedan nas direktor?

  • SrbskiBek

    12. avgust 2019 | 14:52

    Pa i nasi ministri rade isto ovo..pa nema ni A !!sta je posle bilo !!?? Nikom nista...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA