Taj režim označen je kao zločinački, a onda mu se daje legitimitet: Dojče vele o ustaškom pozdravu

Vlast HDZ-a, stranke s najvećim brojem članova u Hrvatskoj, pokušava poslednjih godina da s jedne strane ustaški režim i dalje označi kao zločinački, a da istovremeno tom pozdravu ipak da određeni legitimitet u današnjem vremenu

  • 18

Faktička legalizacija zakonski zabranjenog ustaškog pozdrava "Za dom spremni" u Hrvatskoj vodi u zabludu i ne doprinosi nacionalnom pomirenju, piše Dojče vele.

Igor Lasić u autorskom tekstu navodi da se uz sve nacionalno-ideološke rasprave u Hrvatskoj, posebno u fazama pojačane socijalne i demografske neizvesnosti, početkom avgusta ponovo aktuelizovalo pitanje (ne)prihvatljivosti ustaškog pozdrava "Za dom - spremni!", neodvojivog od mračnog nasleđa Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu.

Vlast HDZ-a, stranke s najvećim brojem članova u Hrvatskoj, pokušava poslednjih godina da s jedne strane ustaški režim i dalje označi kao zločinački, a da istovremeno tom pozdravu ipak da određeni legitimitet u današnjem vremenu.

- Put za izvođenje te političke akrobacije nađen je u ulozi Hrvatskih oružanih snaga (HOS), ekstremističke paravojne formacije koja je delovala u prvoj polovini ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U početku je HOS delovao samostalno, pa se kasnije prinudno asimilovao u regularni sastav Hrvatske vojske, odnosno Hrvatskog veća odbrane. Ratni identitet HOS-a je uključivao i preuzeti ustaški pozdrav koji je ostao prisutan na grbovima i zastavama te formacije - piše Lasić.

croatian flag, Hrvatska zastava Hrvatska zastava - Foto - Ilustracija: Pixabay

Napominje, međutim, da HOS nije ukinut zbog njegove naklonosti ustaštvu, već zbog nemogućnosti države da prihvati dve paralelne vojske.

Lasić navodi i da se nekadašnji HOS-ovci danas pozivaju na istorijsku činjenicu svog postojanja koja uključuje i korišćenje (pro)ustaške insignije, a politička vlast priznaje to pravo s tezom da istorija ne sme da se retušira.

HOS-ovci nesmetano pronose svoj pozdrav, kao što se desilo na nedavnoj proslavi Dana pobede i domovinske zahvalnosti u Kninu. Mada je pozdrav zakonski zabranjen, policija smatra da tu nema mesta za intervencije jer, kako kažu, niži sudovi te prijave ionako odbacuju.

Drugačije se prema tom pitanju postavljaju Visoki prekršajni ili Ustavni sud Republike Hrvatske - ali ono retko dospeva do njih, jer, kako konstatuje Lasić, ključna je volja ižvršne vlasti.

Problem tog sporenja jeste i činjenica da tako ulaz u prostor prihvatljivih vrednosti na mala vrata dobija fašistička ideologija NDH, koja u Hrvatskoj pokušava da se provuče nametanjem spora partizani-ustaše.

Franjo Tuđman Franjo Tuđman - Foto: Profimedia/AFP

Analitičari često procenjuju da sadašnji HDZ popušta filoustašama zbog nemoći da sanira goruće ekonomske muke koje sve više razdiru Hrvatsku.

Ustaštvo kao avangarda hrvatskog nacionalnog suvereniteta već se pokazalo kao krajnje pogubno i po Hrvate, a ne samo po neke nacionalne manjine u Hrvatskoj.

- Umesto da ekonomsko-politički i demokratski radi na glavnim problemima, sadašnja hrvatska vlast potencira nove. Franjo Tuđman je znao da ne može da vodi rat s dvema vojskama istovremeno, a Andreju Plenkoviću nažalost još ne ide u glavu da tako ne može da se vodi ni mir - zaključuje Lasić u tekstu za Dojče vele.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • berekin

    13. avgust 2019 | 00:23

    nije bolest sve sto boli

  • Hr wc eu

    12. avgust 2019 | 19:44

    Jednom ustaše uvek ustaše

  • OBAVESTIMO SVET

    12. avgust 2019 | 20:38

    Najveci zlocin je amnestranje zlocina , a to su komunisti uradili. Amnestirali su zlocine ustaskog rezima i zabranili su prikazivanje cak i snimke na kojima se jasno vidi da su Hrvati aklamativno podrzavali ustaski rezim. Samo par njih je likvidirano da bi se pokazalo da je neko odgovarao za zlocine. Ali istina je da mnogo njih koji su bili izvrsioci najmonstruoznijih zlocina nikada nisu odgovarali. Cak su i ziveli u Hrvatskoj kao slobodni gradjani. Istina je da ih tadasnja komunisticka vlast amnestirala da bi sacuvala integritet Jugoslavije. To nisu bila ni sudjenja vec jedna velika farsa i obican teatar za lakoverne. Jedan od razloga za taj ogroman gnev i bol kod srpskog naroda je bas to amnestiranje ustastva. Koliko njih je umrlo od muke gledajuci kako se ustasi slobodno kretaju i zive slobodno i lagodno. To je velika i strasna kolektivna trauma za srpski narod i dan danas. Bol i neizlecive rane. Zbog toga moralna duznost svih nas je da uradimo sve sto je moguce da svet sazna za ustaske zlocine. Sada sa socijalnim mrezama je bar lako. Na vama je da to uradite. To sto se u Hrvatskoj sada desava je samo deo ustaske ideologije koja je pobila skoro 2 miliona Srba. Najopasnija stvar je ta sto ustaska ideologija je promovisala svakakav oblik varvarizma. Komadanja, kasapljenja, przenja, pecenja, dranja itd. Poznato je i postoje dokazi kao i svedocenja da su ustasi cak jeli i ljude. Malu decu bi stavljali na razanj i jeli bi njihovo meso. Kad bi zrtve bilo kog pola i uzrasta prosli samo sa silovanjem to je bio razlog za slavlje. Radili su monstruozne stvari koje ni najbolesniji sadisticki mozak ne moze zamisliti. Zbog toga sadasnji kanibalizam, ksenofobija i rasizam koji vladaju hrvatskim drustvom mene ne zapanjuju. Poceli su da komadaju i turiste. Momak iz Francuske ostao je bez uva. Plasim se da je ovo samo pocetak. Potrebna je itna deustasizacija i denacifikacija Hrvatske kako bi se sprecili jos gori slucajevi kanibalizma. U riječkom naselju Gornja Vežica na dve lokacije ispisane su poruke: "U proljeće kad procvate vrba radit ćemo paprikaš od Srba", uz slovo "U" i "Ustaše Vežica". Znaci ne radi se samo o izolovanim slucajevima vec kanibalizam i pozivi za kanibalisticko ubijanje Srba su rasireni svuda po Hrvatskoj. Pokusaj kanibalistickog napada na mladica iz Francuske nije samo presedan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA