• 10

Poništava se diploma direktoru Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, utvrđeni veliki propusti

Polagao ispite iz treće godine, a da prethodno nije položio one iz druge

  • 10

Inspektorat Republike Srpske doneo je rešenje kojim je naložio poništavanje fakultetske diplome direktora Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića, potvrđeno je portalu "Radiosarajevo.ba".

Prema rešenju koje je doneo Inspektorat RS 5. avgusta, naređeno je rektoru Univerziteta za poslovne studije Radovanu Klincovu da u roku od 7 dana poništi diplomu izdatu Mehmedagiću i da u Službenom glasniku RS ovu diplomu proglasi ništavnom.

Mehmedagiću u novembru ove godine ističe mandat na čelu OSA-e BiH.

Početkom godine Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih sigurnosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju.

Kako su rekli u Inspektoratu RS, uvidom u matične knjige i drugu predočenu dokumentaciju utvrđeno je da je imenovanom odobren upis na treću godinu fakulteta i priznata diploma o završenom studiju za sticanje više stručne spreme na Pravnom fakultetu u Sarajevu, međutim mišljenja o priznavanju diferencijalnih ispita dali su profesori koji nisu imenovani za nastavnike za diferencijalne ispite.

Dalje, kako navode utvrđeno je i da su imenovanom priznati neki ispiti, a da je zatim ponovo polagao te iste predmete, te je ostalo nejasno da li mu je ispit priznat ili je isti polagao.

- U matičnoj knjizi je evidentirano da je student polagao ispite iz treće godine studija, a da prethodno nije položio sve ispite iz druge godine studija što je suprotno Zakonu, jer je jasno definisano da student ne može polagati ispite iz tekuće godine studija dok ne položi ispite iz prethodne godine studija. S obzirom na utvrđene nepravilnosti, nadležna inspekcija je donela prvostepeno Rešenje kojim je Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka naloženo da poništi spornu diplomu i istu oglasi ništavnom u Službenom glasniku Republike Srpske - pojasnili su za "Radiosarajevo.ba" iz Inspektorata RS-a.

Ipak, kako su istakli, i dalje postoji mogućnost podnošenja žalbe od strane subjekta kontrole, pokretanja drugostepenog postupka, upravnog spora i drugo, definisane su Zakonom o općem upravnom postupku, a od čega će i zavisiti konačan ishod inspekcijskog postupka.

Komentari

  • Lord

    Pa kazu Bosanci glupi. A zavrse fakultet za 15 dana...

  • RICINUS

    To važi za bosnu za srbiju nevaži

  • Diplomac

    A zašto ne objavite spisak naših stručnjaka Mali Siniša, Nikolić, Tabaković, Antić, ......njihove diplome brzom poštom stigle, to se priznaje ili ponavljaju razred

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima