• 11

Uništene table na spomenicima Filipa i Aleksandra Makedonskog u Skoplju zbog istine na njima

Na tri jezika je pisalo da predstavljene ličnosti pripadaju antičkoj, helenskoj istoriji

  • 11

Table koje su juče postavljene na spomenike Aleksandru Makedonskom, Filipu Drugom, kao i spomenik Olimpije u Skoplju, u skladu sa Prespanskim sporazumom, već su oštećene ili nestale.

Table koje su postavljene na spomenik Aleksandru Velikom i spomenik Olimpije su oštećene, dok je ona na spomeniku Filipa Drugog nestala, javlja "Telma".

Na tim tablama je na makedonskom, albanskom i engleskom jeziku pisalo da predstavljene ličnosti pripadaju antičkoj helenskoj istoriji i svetskom kulturnom nasleđu.

To za deo javnosti u Severnoj Makedoniji predstavlja odustajanje od nacionalne istorije.

(Telegraf.rs/RTS)

Komentari

  • Neso

    Pa nije ni bio makedonac svtozare jer makedonci nikad nisu ni postojali.postojali su srbi bugari i grci i poneko pleme cobana albanosa.

  • Sirinicanin

    Aleksandar veliki sigurno nije severnomakedonski,a dali je grk ili staroslovenski ratnik,pokazace neka nova istrazivanja i neka nova istorija.

  • svetozar

    Grk nije bio sigurno i nije govorio grcki.Osvojio je spartu i atinu grdove polise, govorio je staroslovenskim jezikom slicnim danasnjim sto se govori u egejskoj makedoniji. Zapad je izmislio tu istoriju u kojoj je aleksandar makedonski grk a istina je da je porobio grke i nisu ga prihvatili jer ih je porobio i ostao je varvarin za njih i nije bio proglasen gragjaninom tadasnjih gradova polisa. sve drugo je laz zapadne civilizacije i stavaranje istorije koja zapadu odgovara.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima