≫ 

Trojica Srba i Bosanac krijumčarili migrante u Hrvatskoj: Sleteo u reku i ostavio ljude da se dave

Uhapšena trojica osumnjičenih, policija traga za vozačem kombija koji je pobegao iz vozila i ostavio migrante da tonu, prilikom čega je život izgubila 23-godišnja devojka

  • 1
Hrvatska, migranti,  Kombi pun migranata sleteo je u reku Kupu u Hrvatskoj, Ilustracija; Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Policijski službenici u saradnji sa tužilaštvom sproveli su kriminalističko istraživanje vezano za krijumčarenje migranata u Slatini Pokupskoj od 25. avgusta, usled čega je život izgubila jedna žena. Kako prenose hrvatski mediji, u vezu sa krijumčarenjem dovode se trojica državljana Srbije i jedan državljanin BiH.

Policija osnovano sumnja na 42-godišnjeg državljanina Srbije, zatim njegovog vršnjaka sa srpskim i nemačkim državljanstvom, 44-godišnjeg državljana Bosne i Hercegovine, kao i 20-godišnjeg državljana Srbije. Oni su, kako se navodi, učestvovali u pripremi i realizaciji krijumčarenja 11 migranata.

UKRCAO IH KOD GLINE

Sumnja se da je prvoosumnjičeni 42-godišnji srpski državljanin kombi vozilom nemačkih registracijskih oznaka, po prethodnom dogovoru s preostalom trojicom osumnjičenih, a s ciljem pribavljanja imovinske koristi, 25. avgusta 2019. godine došao na područje Gline, u blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom, gde je na neutvrđenom mestu u vozilo ušlo 11 ilegalnih migranata (državljani Avganistana i Irana), koji su ranije nezakonito prešli državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Tokom prevoženja migranata kombi vozilom u pravcu Zagreba, a s namerom daljeg kretanja prema drugim državama članicama EU ili potpisnicama Šengenskog sporazuma, prvoosumnjičenog su u mestu Gornje Taborište, uključivanjem svetlosnih i zvučnih signala pokušali da zaustave policijski službenici koji su se vozilom kretali iza njega, a koji postupaju po zaštiti državne granice i sprečavanju nezakonitih migracija.

Hrvatska, migranti,  Kombi pun migranata sleteo je u reku Kupu u Hrvatskoj, Namerno sleteo u reku, pobegao iz vozila i ostavio migrante da se dave; Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

BEŽAO, POKUŠAO DA IZGURA POLICIJSKO VOZILO, PA NAMERNO SLETEO U REKU

Prvoosumnjičeni nije zaustavio vozilo, već je povećao brzinu kretanja, te je naglim menjanjem pravca kretanja i naglim kočenjem, vozilom pokušavao da izgura s kolovoza službeno policijsko vozilo. Izlaskom iz mesta Slatina Pokupska prvoosumnjičeni je vozilom naglo skrenuo na makadamski put koji vodi i završava nizbrdicom do reke Kupe, te je na kraju makadamskog puta, bez kočenja, sleteo u reku Kupu nakon čega je izašao iz vozila i pobegao u obližnju šumu - minski sumnjivo područje, dok je krijumčarene migrante ostavio u vozilu koje je tonulo, ne pruživši im pomoć.

DEVOJKA SE UDAVILA, POLICAJCI SPASLI OSTALE MIGRANTE

Policijski službenici koji su učestvovali u poteri ušli su u reku kako bi pružili pomoć migrantima čije živote je osumnjičeni krijumčar doveo u opasnost, zbog čega je 23-godišnja državljanka Avganistana smrtno stradala utapanjem.

Sprovedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je drugoosumnjičeni 42-godišnjak prethodno dogovarao s prvoosumnjičenim nezakonita prebacivanja migranata preko državne granice, kao i prevoz istih prema zemljama EU i potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Hrvatska, migranti,  Kombi pun migranata sleteo je u reku Kupu u Hrvatskoj, Uhapšena trojica osumnjičenih, policija traga za četvrtim; Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Takođe, neposredno pre počinjenja krivičnog dela drugoosumnjičeni 42-godišnjak je četvrtoosumnjičenom 20-godišnjaku dostavio lokacije realizacije, a koje je on s namerom pomaganja u počinjenju krivičnog dela, odmah prosleđivao prvoosumnjičenom 42-godišnjaku.

Za trećeosumnjičenog 44-godišnjaka utvrđeno je da je pomagao u činjenju krivičnog dela prevoženja nezakonitih migranata na način da je prvoosumnjičenom 42-godišnjaku omogućio korišćenje kombi vozila, koje je inače u vlasništvu člana njegove porodice.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da drugoosumnjičeni 42-godišnji državljanin Srbije i Nemačke počinio krivično delo protivzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, dok su osumnjičeni 44-godišnji državljanin BiH i 20-godišnji državljanin Srbije prijavljeni za pomaganje u navedenom krivičnom delu.

TROJICA U PRITVORU, ZA VOZAČEM SE TRAGA

Sva trojica su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, dok za prvoosumnjičenim 42-godišnjim državljaninom Srbije policija i dalje intenzivno traga.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA