"Imao je povrede na stomaku, nešto nije bilo u redu": Novi detalji o mladiću koji je umro u zatvoru

Kristian Vukasović (18) preminuo je u subotu u KBC Split

  • 0
Hrvatska, višestruko ubistvo, Igor Nađ ubijene Maja Josipa Tojagić Foto: Tanjug/FaH/ Damir Sencar

Kristian Vukasović (18) je bio mladić s mentalnim smetnjama koji je krajem marta ove godine na području Sumpetra izazvao četiri požara jer boluje i od piromanije. Preminuo je u subotu u KBC Split, gde je doveden tri nedelje ranije iz zatvora u Bilicama. Čeka se nalaz obdukcije, a advokat iznosi nove detalje o ovom slučaju.

Kako ga je grizla savest i nije želeo da neko drugi bude okrivljen za to, sam se prijavio policiji. Uhapšen je i prijavljen za izazivanje požara, a određen mu je istražni zatvor kako ne bi ponovio krivično delo.

Advokat Kristianove porodice preuzeo je ovaj slučaj nekoliko dana pre nego što je Kristianu ukinut istražni zatvor, ali tad je bilo kasno za ukidanje zatvora jer je Kristian već danima ležao u komi u splitskoj bolnici.

- Nemam saznanja da su ga u zatvoru sistemski zlostavljali, iako su mi neki ljudi, koji su bili s njim u zatvorskoj sobi, čak i neki ugledni ljudi, rekli da mogu da posvedoče o njegovom zatvorskom tretmanu i zdravstvenom stanju u kojem se nalazio, kao i o njegovom ponašanju. I oni su primetili da nešto s njim nije u redu i da je to isto trebalo da primene i stručne osobe, kao i da reaguju. Trenutno ne mogu da govorim o sadržaju toga što su mi rekli - kazao je advokat Ljubičić za Index.

Piroman Foto: AP/Tanjug

On je naveo da je Kristian čak tri puta bio u zatvorskoj bolnici tokom boravka u istražnom zatvoru, a kazao je i da je preuzeo slučaj jer se, iako se, kaže, nažalost, Kristianu više ne može pomoći, može pomoći nekom drugom ko se već sutra može naći u njegovoj situaciji.

Kristianov otac, navodno, primetio je povrede u "donjem delu stomaka".

- Ja sam u ponedeljak ujutro razgovarao s Kristianovim ocem, koji je tražio da se sprovede obdukcija, sad ćemo pričekati te nalaze. Ono što znam je da je primljen u KBC Split u stanju bez svesti, a njegov otac mi je rekao da je video po donjem delu trbuha povrede, no ja to ne znam - ispričao je Ljubičić.

Advokat napominje i da je Kristian trebalo da bude smešten u ustanovi, a ne u istražnom zatvoru.

Kristian se još kao dete od 12 godina lečio na psihijatriji zbog piromanije.

Sudski veštak je procenio da je prilikom paljenja požara bio bitno smanjeno uračunljiv. Odveden je u zatvor na Bilicama, gde je bio do juna, kada je sklopio sporazum s Opštinskim državnim tužilaštvom, priznao krivicu i na Opštinskom sudu u Splitu osuđen na kaznu od osam meseci zatvora.

Prilikom veštačenja stepena invaliditeta veće HZZO-a je utvrdilo da Kristian ima telesna i mentalna oštećenja i teži invaliditet trećeg stepena. Dijagnostifikovani su mu hiperaktivnost i poremećaj ponašanja i emocija, astma i metabolički sindrom.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA