≫ 

Četvorici napadača na Srbe kod Knina određen istražni zatvor

Određen im je istražni zatvor dok traje postupak zbog opasnosti da bi sa slobode mogli da ponove krivično delo i da ometaju istragu

  • 1
Napad na Srbe kod Knina Boris Petko, vlasnik kafića u koji su upali naoružani "torcidaši"; Foto: Feral.news, Printskrin: Facebook/24sata

Četvorica osumnjičenih napadača na Srbe u Uzdolju kod Knina zadržani su u istražnom zatvoru zbog opasnosti da bi na slobodi mogli da ponove krivično delo i da učestvuju u opstrukciji krivičnog postupka, izvestilo je državno tužilaštvo.

Napadači se terete za nasilničko ponašanje, oštećenje tuđe imovine i pet telesnih povreda, a sva nedela počinili su kao zločin iz mržnje, navodi tužilaštvo.

- Četvorica prestupnika su 21. kolovoza 2019. oko 22.25 sati, "zajedno i organizovano sa drugim osobama" došli u ugostiteljski objekat u Uzdolju znajući da se u njemu nalazi veći broj građana srpske nacionalnosti koji prate televizijski prenos utakmice između klubova iz Srbije i Švajcarske. Sve s ciljem da se "s njima obračunaju kao građanima srpske nacionalnosti i navijačima kluba iz Srbije" - navedeno je u odluci.

- Osnovano se sumnja da su maskirani fantomkama, majicama i maramama, te s raznim drvenim i metalnim predmetima u rukama ušli u ugostiteljski objekat u kom su bili vlasnik i 18 gostiju među kojima i deca, pa su uz razne pogrdne reči počeli da razbijaju inventar i fizički nasrnuli na prisutne goste - dodaju u tužilaštvu.

ŠTA SE DOGODILO U ĐEVRSKAMA I UZDOLJU?

Podsetimo, prošle srede dogodila su se dva napada na goste kafića srpske nacionalnosti koji su gledali prenos utakmice beogradskog kluba, u Đevrskama i u Uzdolju. Napadači u Đevrskama vređali su prisutne na nacionalnoj osnovi, razbijajući pritom flaše i inventar. No, njih su vlasnik kafića i gosti identifikovali, te ih je policija brzo privela. Radi se o 28-godišnjaku i 25-godišnjaku. Policija je u vezi sa tim događajem podnela pet prekršajnih i jednu krivičnu prijavu.

Međutim, napad u Uzdolju bio je daleko ozbiljniji i brutalniji. U lokal je tada upalo desetak napadača s fantomkama na glavama. Bili su oboružani palicama, letvama, a jedan od njih je imao i mačetu.

Desetak napadača s "fantomkama" ušlo je u lokal s ciljem razbijanja inventara i povređivanja gostiju, prenosi "Jutarnji list". Da je napad bio isplaniran dokazuju i automobili koja su ostavili malo dalje od kafića.

Osim rušenja predmeta u kafiću, fizički su napali prisutne, te povredili nekoliko osoba. Najteže je stradao 17-godišnjak koji je neko vreme bio zadržan na lečenju u kninskoj bolnici. Ovaj je događaj je okarakterisan kao krivično delo izazivanja nereda, počinjeno iz mržnje, pa napadačima preti kazna do pet godina zatvora.

U incidentu, nakon kog su napadači pobegli, povređeno je više gostiju, a izazvali su i materijalnu štetu koja se procenjuje na 25.000 kuna (3.400 evra).

JEDAN OD UHAPŠENIH NAPAO SEZONCE NA BRAČU

Nakon što je policija saopštila da je uhapsila osam osoba koje se dovode u vezu s napadom na Srbe u kafiću u Uzdolju kod Knina, isplivali su novi detalji o njima i njihovim delikventskim aktivnostima, a jedan od uhapšenih je ranije ovog leta učestvovao u napadima na srpske sezonce na Braču, prenose hrvatski mediji.

Svih osam huligana su sa područja Splita. Dvojica od njih imaju 25, odnosno 28 godina, dok su ostala šestorica starosti 22 godine.

Među njima je i 22-godišnjak koji je u junu ove godine učestvovao u napadu na grupu sezonaca na Braču, objavila je "Slobodna Dalmacija".

VIDEO: Hapšenje pripadnika Torcide zbog napada na Srbe u Kninu

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    29. avgust 2019 | 15:12

    A šta je sa onim našim Hrvatima što su napali Srbe na autoputu usred Srbije zbog tenka koji je branio Srbe u Vukovaru??? Pljujemo Hrvatsku državu a oni makar pohapsiše te zlotvore a nama se ovi zlotvori šetaju po Srbiji slobodno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA