≫ 

Slavka je krila da je trudna, a kad je rodila - dala je bebu: Tražim sestru, pogledajte fotografije

Dragana Đurović Karadžić iz Sokolca, u svojoj ispovesti za Telegraf.rs istakla je da želi pronađe svoju rođaku, ćerku tetke Slavke koja je pre 44 godine ostavljena ispred doma za nezbrinutu decu. Oseća da je živa i zdrava i da liči na svoju majku

  • 5
Dragana Djurovic Dragana (levo) želi da pronađe ćerku svoje pokojne tetke za koju veruje da liči na svoju majku Salvku Đurović (desno); Foto: Facebook/Milka Dragana Djurovic Karadzic/Privatna arhiva

Dragana Đurović Karadžić (28) iz Sokolca želi da pronađe svoju sestru od tetke za koju tvrdi da je kao novorođenče, pre više od 40 godina, ostavljena ispred Doma za nezbrinutu decu. Dragana je ubeđena i oseća da je njena sestra, koja sada ima 44 godine, živa i zdrava. Možda ju je usvojila porodica iz BiH, postoji mogućnost da je u Srbiji ili inostranstvu, a moguće je i to da su je kao mali odveli u Italiju, jer su, kako kaže, iz tog doma ranije odvodili decu u tu zemlju. O svojoj rođaki trenutno ništa ne zna, a jako bi volela da je pronađe, zagrli je i kaže joj da nije sama.

Dragana navodi kako je njena tetka Slavka Đurović krila trudnoću, te da je nakon porođaja pobegla iz bolnice. Porodica, kako tvrdi, zna da je rođena devojčica i da joj je dala ime Dobrila, ali nikada nisu stupili u kontakt s njom.

- Pokušavam da pronađem sestru od tetke (prvu rodicu) koju je moja tetka, nažalost, napustila kada ju je rodila. Tetka je neko vreme živela u Sarajevu, čuvala je tada prvu ćerku moga oca, pa je moguće i da je tamo upoznala biološkog oca deteta i zatrudnela. Porodila se 1975. godine u Sarajevu, u bolnici "Jezero" i odmah nakon porođaja je pobegla iz bolnice i ostavila je bebu ispred Doma za nezbrinutu decu "Bjelave", tadašnji naziv "Ljubica Ivezi" - započela je Dragana svoju nesvakidašnju priču kojom je rastužila region.

SLAVKA JE ĆERKI DALA IME DOBRILA

Majka dvoje dece iz Sokoca kod Istočnog Sarajeva jedno vreme nije ništa znala o tome, pošto je njena pokojna tetka vešto krila taj težak detalj iz svog života.

- S obzirom na to da sam rođena mnogo kasnije nego što se sva ta drama odigrala, na početku nisam znala ništa o tome. Kasnije sam na osnovu priča i raznih glasina načula da bi to moglo da bude istina, što mi je potvrdio i moj otac. Tetka je jednom prilikom rekla kako ne zna gde je njena ćerka kojoj je po rođenju dala ime Dobrila - kaže Dragana za "Telegraf.rs".

Za tetku kaže da je rođena 1951. godine u Sokocu i da je imala izuzetno težak život. Morala je da radi teške poslove da bi se prehranila i preživela.

- Vodila je težak seoski život. Znate kako je bilo živeti u ruralnom području u to vreme. Kasnije je živela u gradu u jednoj baraci. Sigurno joj nije bilo lako. Tek pre nekoliko godina od opštine je dobila stan - ispričala je gospođa Karadžić teške detalje iz života svoje tetke, da bi potom pokrenula i priču o jenoj ćerki za koju tvrdi da ju je rodila pre 44. godine.

Slavka Đurović Fotografija Slavke Đurović iz starijih dana; Foto: Privatna arhiva

VEŠTO SKRIVALA TRUDNOĆU, NIJE SMELA OCU I BRAĆI DA KAŽE DA ČEKA VANBRAČNO DETE

- Tetka je najpre brinula o dvoje dece mog oca. tada još nisam bila rođena. Nikada se nije udavala, a pretpostavljam da je u Sarajevu upoznala čoveka sa kojim je zatrudnela. Vešto je skrivala svoju trudnoću, jer je u to vreme bila velika sramota da kaže u utrobi nosi dete, a da nije ni udata. Znala je da njen otac i braća zbog ruralnog i primitivnog načina života koji je bio zastupljen u to vreme ne bi opravdali njeno vanbračno dete i ko zna kako bi se sve završilo da su saznali.

Kada se Slavka Đurović porodila u sarajevskoj bolnici, kaže Dragana, odlučila je da učini ono za šta je mislila da je najbolje i za njen, a i za život njenog deteta.

- Kada je izašla iz porodilišta, odmah je otišla do Doma za nezbrinutu decu "Bjelave" i ostavila svoju ćerku ispred te ustanove. Verovatno joj je teško palo, ali iz maločas pomenutih razloga, nije razmišljala o opciji da je zadrži, niti je to smela. Od tada je više nikada nije videla, niti je čula nešto o njoj. Za života je tetka rekla jednoj osobi kako se ne usuđuje da je potraži. Verovatno nije znala šta bi rekla svojoj ćerki kad bi je srela, kako bi taj susret prošao i kako bi je ona prihvatila - ističe mlada mama iz Sokolca za naš portal.

Slavka Đurović Na ovoj fotografiji je Draganina tetka Slavka Đurović, a prema rečima gospođe Karadžić, ovako bi mogla da izgleda i njena rođaka koju traži, tačnije ćerka njene tetke; Foto: Privatna arhiva

NIKO OD FAMILIJE NE ŽELI DA POMOGNE, MNOGI JOJ PRETE I SABOTIRAJU NJENU POTRAGU

Bolni detalji iz života Slavke Đurović nisu ostali sakriveni. Vremenom se pročulo o sudbini te žene koju život nimalo nije mazio, a mnogi su saznali da je imala ćerku i na koji korak se odlučila. Dragani, međutim, niko od familije ne želi da pomogne. Štaviše, na društvenim mrežama je objavila kako je mnogi od njih osuđuju što želi da potraži svoju sestru, a da joj poneki čak i prete.

- Svi na žalost koji bi nešto znali o tome, koji su možda znali nešto opširnije, umrli su. Tetka, njeni roditelji, moj otac... Svi su se upokojili. O članovima familije ne želim da govorim. Njima neka je na čast. Treba da ih bude sramota za to što rade. Sigurna sam da bar tri osobe iz naše šire porodice znaju celu priču, ali ćute - ogorčenim tonom govorila je Dragana, nakon što je javno podelila status u kom najljubaznije moli pojedine rođake da prestanu da joj prete i sabotiraju njenu potragu za osobom koja joj znači i koju bi volela da sretne i zagrli.

Dragana Đurović Karadžić Dragana želi da ispriča svojoj sestri svoju životnu priču, da je zagrli i kaže joj da nijie sama; Foto: Facebook/Milka Dragana Djurovic Karadzic

- Osećam da je moja sestra, kojoj je teka tada dala ime Dobrila, živa i zdrava. Znam da me osećaj ne vara, sigurna sam da je živa. Želim da je potražim i da je nađem jer nisam hladnokrvna kao moja familija. Želim da joj kažem da nije sama, da ima neko ko želi da je upozna i ko bi joj pružio puno pažnje, ljubavi, topline i svega onoga što možda nikad nije imala - istakla je Slavkina bratanica koja takođe sa sobom nosi teške detalje i činjenice iz prošlosti.

I DRAGANU JE MAJKA OSTAVILA KADA JE BILA MALA

- Ja sam takođe ostavljeno dete. Ta žena, nazovi moja majka, ostavila me je kad sam bila mala i odrasla sam bez te potrebne majčinske ljubavi. Želim da moja rođaka, tetkina ćerka, čuje i deo moje životne priče. Svoju majku osuđujem što me je ostavila, ali to je neka druga priča o kojoj ne bih iznosila mnogo detalja. U svakom slučaju drastično se razlikuje od sudbine moje tetke - rekla je Dragana i dodala da tetku ipak ne osuđuje što se odlučila na to da ostavi novorođenče ispred doma.

- Tetku Slavku ne osuđujem, jedino je žalim. Žalim što nije bila uporna kasnije kada se otarasila straha od familije. Žalim takođe i što sama nisam bila dovoljno zrela da potražim sestru dok je tetka bila živa. Čitavog života je ovde živela i radila. Bila je svojevremeno u fabrici za preradu drveta "Romanija", a kasnije je radila i kao čistačica u školi. - iznela je još poneki detalj svoje ispovesti za naš portal.

Dragana Đurović Karadžić je u srećnom braku, a sa mužem ima dvoje dece koje su joj sve na svetu. Njena tetka nije želela mnogo da priča o toj temi. Vešto je skrivala i izbegavala razgovor o tome.

Slavka Đurović Slavka Đurović je sa sobom odnela u grob najbolniju ranu iz svog života; Foto: Privatna arhiva

- Pokušala sam nešto da saznam preko tetkinih prijateljica koje poznajem, ali niko od njih ništa ne zna. Zaista ne znam gde bi moja sestra sada mogla da bude. Sigurna sam da je preživela sva ona nedaća iz 90-tih godina. Može da bude bilo gde, u Bosni i Hercegovini, Srbiji ili inostranstvu. Možda je čak i odvedena u Italiju, jer su ranije decu iz tog doma odvodili u tu zemlju. Moguće i da ju je kao malu usvojila porodica iz BiH. Zaista ne znam. Posetila sam i dom "Bjelave", ali oni nemaju podataka pod imenom Dobrila, niti imaju podatke o mojoj pokojnoj tetki.

Za sestru Dobrilu, koja se sada možda i drugačije zove, pretpostavlja da bi mogla da liči na svoju majku.

- Tetka je imala dugu, kovržavu kosu, kao i moj otac. Imala je oduvek jake i prirodne nokte, a to sam i ja nasledila od nje. Ako pretpostavimo da je genetika učinila svoje, možda bi to moglo da bude nasledno i kod njene ćerke. Moguće da i ona ima jaku kosu i nokte. Tako je i zamišljam, a zaista mnogo želim i puno mi znači da je pronađem. Iskorsitila bih priliku da zamolim sve dobre ljude koji pročitaju ovu moju priču i koji eventualno znaju nešto više, da mi se jave i pomognu mi - zaključila je Dragana.

VIDEO: "Zamalo da se sroljam": Dragica nam je ispričala sve o dirljivom susretu sa bratom Hrvatom

(M. Živković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dada

    10. septembar 2019 | 22:18

    Centar za sicijalni rad je nadlezna ustanova za smjestaj u ustanove , kao i za usvojenje ili hraniteljstvo. Stoga, jedan od centara u Sarajevu zasigurno ima dokumentaciju o zivotnom putu bebe Dobrile. Dom na Bjelavama ne mora da ima tu dokumentaciju. I ne treba da ima. E , sada je pitanje da li ce izaci u susret da iz arhive izvuku podatke o usvojiteljima. Zelim Vam uspjeh u pronalazenju sestre.

  • Boban

    11. septembar 2019 | 07:21

    Ovo devojka je sve ovo objavila radi licne promocije. Postavila je svoje slike na kojima se puci, vidite kako je napucila usne, jasno je da je sve to osmislila radi svoje promocije. Naravno da se porodica ljuti jer objavljuje slike mrtve tetke,a na svojim slikama napucila usne.

  • Biba

    18. septembar 2019 | 11:15

    Čovek je skroz u pravu, lična promocija. Još pljuje po familiji javno. Bruka i sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA