≫ 

Završena Parada ponosa u Sarajevu: Trgom BiH odjekivalo "Neka ljubi ko god koga hoće" (VIDEO)

Parada je protekla bez incidenata

  • 36
Parada ponosa Sarajevo Printskrin: Youtube/Klix.ba

Prva i istorijska bosanskohercegovačka Parada ponosa završena je pesmom i emotivnim govorima učesnika koji su prošetali Sarajevom od Večne vatre do Trga Bosne i Hercegovine bez ijednog incidenta.

U Paradi je bilo više od 1.000 ljudi, koji su došli da pruže podršku.

Organizatori su se zahvalili svima koji su podržali njihovu borbu za jednakost lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih sa drugim osobama u BiH.

Oni su poručili kako je ovo i njihov grad i njihova države te da neće odustati od borbe za jednaka prava svih.

Na kraju povorke ispred učesnika pojavio se Damir Imamović koji je uz gitaru izveo akustičnu verziju sevdalinke "Sneg pade na behar na voće".

- Neka ljubi ko god koga hoće - odjekivalo je Trgom Bosne i Hercegovine.

POVORKA STIGLA NA TRG BIH

Duga kolona učesnika prve Bh. Povorke ponosa bez ikakvih incidenata stigla je na Trg BiH ispred zgrade državnog parlamenta.

Uz skandiranja "Grad je naš" i "Ovo je ponos" prošli su trasom dužine blizu dva kilometra, od Večne vatre putem Titove ulice do Trga BiH.

Povorka je prošla centralnim ulicama Sarajeva, kojima su odjekivali zvukovi zviždaljki i bubnjeva koji predvode šetnju.

Mediji su preneli da se Parada održala bez incidenata.

Na čelu kolone nalazilo se mnogo parola, među kojima su "Otpor", "Ja BiH slobodu", "Više volim nego što se bojim", "Žena, lezbejka, kraljica". Najveći transparent bio je onaj s natpisom "Solidarnost", prenosi Klix.ba.

Aktivisti su nosili zastave u duginim bojama i druge parole "Ruka pored ruke od Sarajeva do Banje Luke", "Pratim religiju ljubavi...", "I ulice su naše", "Ima zabranit fašizam", "Državu i Boga dalje od jajnika moga", "Zaštitimo izbeglice"...

Grupa aktivista iz Srbije stigla je jutros u glavni grad BiH kako bi učestvovali na Paradi ponosa te pružili podršku aktivistima koji se bore za prava LGBTIQ osoba.

Autobus sa registarskim oznakama iz Zrenjanina pod pratnjom je stigao do Narodnog pozorišta u Sarajevu, a iz njega su izašli brojni aktivisti koji su se odmah uputili ka Titovoj ulici.

Organizatori Bh. Povorke ponosa ranije su naglasili da su podršku dobili iz mnogih gradova regiona, ali i celog sveta.

Veliki broj policijskih vozila od ranih jutarnjih sati kružio je Sarajevom, a tokom parade na ulicama je bilo više od 1.000 uniformisanih policajaca, ali i onih u civilu, prenosi Klix.ba.

U centru Sarajeva jutros su osvanuli plakati na kojima je logo s porukom "Ima izać''" bio precrtan crvenim linijama, ali su aktivisti za prava LGBTIQ osoba plakate protiv povorke brzo uklonili.

POLICIJA BLOKIRALA CENTAR SARAJEVA

Sarajevska policija ranije danas blokirala je glavnu saobraćajnicu u gradu kojom su se kretali učesnici prve bosanskohercegovačka Parade ponosa.

Policajci zajedno sa psima za otkrivanje eksplozivnih sredstava ranije danas izvršili su kontradiverzioni pregled kompletnog područja kako bi osigurali rutu kojom će se kretati učesnici povorke.

Policajci su proverili svaki deo ulice, od uličnih saksija, šahtova, ugostiteljskih objekata i drugih lokacija. Detaljno su se pregledale i sve medijske ekipe koje prate današnju povorku.

KONTRASKUP: "BUDI GEJ, ALI NE NAMEĆI MENI DA JE OK"

Građani koji se protive prvoj bosanskohercegovačkoj Povorci ponosa okupili su se danas na Ciglanama u Sarajevu kako bi se, kako su kazali, mirno i dostojanstveno borili protiv nemorala i devijacija u društvu. Desetine građana izašli su na ovaj kontraskup Povorci ponosa i jasno poručili kako su protiv održavanja LGBT paradiranja.

Neki od natpisa na njihovim transparentima bili su: "Još će mi biti sramota reći da sam muškarac i da imam ženu", "Licemerni Gadovi Bolesnih Težnji", "Levati, u svoja četiri zida", "Ne budi Derpe, drži do sebe", "Budi gej, ali ne nameći meni da je ok"...

Sanin Musa, teolog i univerzitetski profesor, bio je jedan od organizatora današnjeg okupljanja.

- Naša osnovna poruka je reći "ne" nemoralu koje nam želi nametnuti LGBT populacija u javnom etru. Dakle, svoje poglede na seksualno iskustvo koje žele uneti na naše trgove, šole... A "da" kažemo svim tradicionalnim vrednostima koje su krasile ovaj grad, narod i državu, a to su brak, porodica i deca. Mi se danas kitimo nekim retoričkim zavrzlamama kao što su heteroseksualac, transrodno... Brak je između muškarca i žene kao što je to uvek bilo, kao što je to Bog stvorio, kao između ljudi, tako i između životinja - kazao je Musa.

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    8. septembar 2019 | 11:12

    vrati se Tito... ovoga nije bilo u tvoje vreme znao se red i piredak

  • salko

    8. septembar 2019 | 10:56

    Dragi Tito,sta smo docekali?!

  • Nevena

    8. septembar 2019 | 11:05

    Jel dosla Sonjica Biserko, Natasa Kandic , Ceda , Jeca i ostala "srpska sund elita" ? Toliko su federalno Sarajevo zaduzili da im se ne smiju ni pozaliti a gdje tek iz Sarajeva najuriti ! :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA