• 12

Iz Drine izronile figure da podsete na ustaški zločin: Ćutalo se o pokolju 6.000 Srba (FOTO)

Spomen-muzej je projektovao arhitekta Novica Motika iz Zvornika, a izgradnju su finansirali Miodrag Davidović Daka i Spasoje Albijanić

  • 12

U Starom Brodu kod Višegrada obeleženo je 77 godina od stradanja 6.000 Srba koje su ubile ustaše. Na tragičan događaj podsećaju nas skulpture na Drini. Ustaše Jure Francetića su u pokolju tokom proleća 1942. godine ubile više od 6.000 nenaoružanih Srba, isključivo civila, staraca, žena i dece.

Spomen-muzej je projektovao arhitekta Novica Motika iz Zvornika, a izgradnju su finansirali Miodrag Davidović Daka i Spasoje Albijanić.

Stari Brod, skulpture

Printskrin: RTRS

Kako je objavljeno na stranici "Made in Srpska", u ovim pokoljima učestvovale su i snage muslimanske milicije, naoružanih formacija muslimanskog stanovništva Raške, Polimlja, Istočne Bosne, Hercegovine i Cazinske Krajine. Ovaj i ovakvi raniji zločini nad srpskim civilima, doveli su do odmazdi četničkih jedinica nad izvršiocima ovih zločina i licima povezanim sa njima, naročito u raško-polimskoj oblasti, istočnoj Bosni i Foči.

Po svedočenjima, narod je bežao preko Drine od ustaških zločina i pošto su Italijani blokirali prelaz preko reke, narod je krenuo prema Strom Brodu i Miloševićima gde je po teškom terenu bio izložen napadima ustaša i muslimanske milicije.

Stari Brod, skulpture

Printskrin: RTRS

U takvim okolnostima su ljude nagomilane na obali presretali, ubijali ih, mučili, silovali žene i bacali u vodu. Gledajući stravične scene klanja, silovanja, odsecanja ruku, nogu, vađenje očiju, mnoge devojke nisu čekale da im se približe ustaše, pa su masovno, držeći se za ruke, i nakon kratke molitve, skakale u ledenu i nabujalu Drinu.

Stari Brod, skulpture

Printskrin: RTRS

Jedan deo naroda izbegloh na Drini, spasile su jedinice Srpske granične straže Milana Nedića, a u spasavanju su pomogli i Nemci.

Stari Brod, skulpture

Printskrin: RTRS

O ovom zločinu se decenijama ćutalo. Sve do 2008. godine nije bio izgrađen nikakav spomenik kojim su obeležena mučenja i stradanja ovih ljudi.

VIDEO: Katolički sveštenik snimao odvezanu decu u kolima dok su pevala ustaške pesme

(Telegraf.rs)

Komentari

  • ZDS

    Ma sto 6000 !!!!!! Najmanje 600000000.

  • OVERRATED

    zabrinjavajuce je da nasa vlast neradi nista po pitanju nasih zrtava.svaki dan treba da se obelezi na svakoj televiziji da se nase zrtve spomenu da se ne zaborave da novi narastaji znaju koje sve zivot dao za bolju buducnost.

  • Srpkinja

    Da su najgenocdniji ikada i kakva su zverstva radili govori i sam podatak kada su cak Nemci ozlogloseni fasisti morali da reaguju u spasavanju Srba. Svaki dalji komentar je suvisan.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima