≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz Drine izronile figure da podsete na ustaški zločin: Ćutalo se o pokolju 6.000 Srba (FOTO)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spomen-muzej je projektovao arhitekta Novica Motika iz Zvornika, a izgradnju su finansirali Miodrag Davidović Daka i Spasoje Albijanić

  • 12
Stari Brod, skulpture Printskrin: RTRS

U Starom Brodu kod Višegrada obeleženo je 77 godina od stradanja 6.000 Srba koje su ubile ustaše. Na tragičan događaj podsećaju nas skulpture na Drini. Ustaše Jure Francetića su u pokolju tokom proleća 1942. godine ubile više od 6.000 nenaoružanih Srba, isključivo civila, staraca, žena i dece.

Spomen-muzej je projektovao arhitekta Novica Motika iz Zvornika, a izgradnju su finansirali Miodrag Davidović Daka i Spasoje Albijanić.

Stari Brod, skulpture Printskrin: RTRS

Kako je objavljeno na stranici "Made in Srpska", u ovim pokoljima učestvovale su i snage muslimanske milicije, naoružanih formacija muslimanskog stanovništva Raške, Polimlja, Istočne Bosne, Hercegovine i Cazinske Krajine. Ovaj i ovakvi raniji zločini nad srpskim civilima, doveli su do odmazdi četničkih jedinica nad izvršiocima ovih zločina i licima povezanim sa njima, naročito u raško-polimskoj oblasti, istočnoj Bosni i Foči.

Po svedočenjima, narod je bežao preko Drine od ustaških zločina i pošto su Italijani blokirali prelaz preko reke, narod je krenuo prema Strom Brodu i Miloševićima gde je po teškom terenu bio izložen napadima ustaša i muslimanske milicije.

Stari Brod, skulpture Printskrin: RTRS

U takvim okolnostima su ljude nagomilane na obali presretali, ubijali ih, mučili, silovali žene i bacali u vodu. Gledajući stravične scene klanja, silovanja, odsecanja ruku, nogu, vađenje očiju, mnoge devojke nisu čekale da im se približe ustaše, pa su masovno, držeći se za ruke, i nakon kratke molitve, skakale u ledenu i nabujalu Drinu.

Stari Brod, skulpture Printskrin: RTRS


Jedan deo naroda izbegloh na Drini, spasile su jedinice Srpske granične straže Milana Nedića, a u spasavanju su pomogli i Nemci.

Stari Brod, skulpture Printskrin: RTRS

O ovom zločinu se decenijama ćutalo. Sve do 2008. godine nije bio izgrađen nikakav spomenik kojim su obeležena mučenja i stradanja ovih ljudi.

VIDEO: Katolički sveštenik snimao odvezanu decu u kolima dok su pevala ustaške pesme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    9. septembar 2019 | 11:11

    Drug Hamdija Pozderac zabranio uredbom svako obiljezavanje pokolja Srba u Starom Brodu na Drini...partizani bili na dva kilometra od mjesta pokolja ali se nisu drznuli bracu ustase zaustaviti nego su po naredbi vrhovnog staba presli Drinu i krenuli na Drazu Mihailovica i JVuO...slava novomucenicima Srpskim...

  • Srpkinja

    9. septembar 2019 | 11:14

    Da su najgenocdniji ikada i kakva su zverstva radili govori i sam podatak kada su cak Nemci ozlogloseni fasisti morali da reaguju u spasavanju Srba. Svaki dalji komentar je suvisan.

  • Dragan

    9. septembar 2019 | 10:58

    Ne zaboraviti nikada. I upravo ovakve stvari održaće sećanje na grozote koje je činio dušmanski demon sa slovom u i polumesecom na čelu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA