Skandal u Splitu: Sudija pomešao imena okrivljenih i osudio bolesnog mladića, koji je potom umro

Isplivali novi skandalozni detalji iz posla sudije Marija Franetovića

  • 1
Split, decak, silovanje O smrti 18-godišnjeg bolesnog mladića od posledica boravka u zatvoru i dalje bruji region; Foto ilustracija: Telegraf/pixabay

Hrvatski mediji nedavno su objavili da je sudija splitskog Opštinskog suda Marijo Franetović u delu presude Kristianu Vukasoviću (18), zbog greške ili nemara, naveo ime drugog okrivljenog, a "Index" otkriva da to nije jedini slučaj u kom je sudija napravio takav propust.

Naime, u junu prošle godine Franetović je potpisao presudu kojom je osudio izvesnog Ivana M. za prevaru. Dosudio mu je kaznu zatvora, a u delu presude gde se navodi sankcija, stoji:

- Na osnovu članka 236. stavak 1. KZ/11 okrivljeni Ivan M. se osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci.

Potom, ničim izazvano, u nastavku piše:

- Na osnovu članka 56. stavak 1. KZ/11 okrivljenom Željku A. se izriče uslovna presuda, te kazna zatvora neće biti izvršena ako okrivljeni u roku od dve godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično delo.

U nastavku obrazloženja opet se spominje Ivan M., a Željku A. ni traga, ni pre, ni posle ovog pasusa. Ivan M. je jedini optužen i osuđen.

No, Željku A. sudija Franetović sudio je u drugom slučaju, tri meseca pre nego Ivanu M, navodi "Index". Takođe se radilo o prevari, a Željko je dobio sedam meseci zatvora, ali isto uslovno na dve godine. U njegovoj presudi Franetović nije pogrešno naveo nijedno ime, piše hrvatski portal.

O sudiji Franetoviću počelo je da se piše nakon Vukasovićeve smrti. Kao što je poznato, Kristian Vukasović je priveden jer je potpalio nekoliko požara nedaleko od svoje kuće kod Omiša. Uprkos tome što se sam prijavio i što se borio s nizom zdravstvenih problema, pored ostalog i sa piromanijom, određena mu je zatvorska kazna, a uslove u zatvoru je teško podnosio. Početkom avgusta prevezen je u splitsku bolnicu, gde je preminuo.

Franetović ga je osudio na osam meseci zatvora, a u tekstu presude na jednom je mestu naveo tuđe ime. Kao i u slučaju Ivana M.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiki

    21. septembar 2019 | 12:08

    Da je moj sin to ni on nebi koracso po ovoj zemlji, u banana zemlji nista cudno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA