Patrijarh Irinej u Budvi: Ono što je vekovima sejano ovde, ne može da se uništi odlukom ljudi

Poglavar SPC poručio je da je važno da se vratimo Bogu i istini

  • 16
Patrijarh Irinej i Veselin Jevrosimović Foto: Milena Đorđević

Patrijarh srpski Irinej boravi u Budvi, gde je, u manastiru Podlastva, počela svečana akademija obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki.

- Vlada mišljenje da je umrla vera u Crnoj Gori, ovo danas što vidim, ove crkve što su okitile prostore, oživljeno sveštenstvo, to je čudo božje, jedno veliko ohrabrenje - poručio je patrijarh.

On je rekao da ono što je vekovima sejano na ovim prostorima, ne može da se uništi ni dekretom ni odlukom ljudi.

- Sve je to oblačak koji će se razići. Ono što bog blagoslovi, to čovek ne može uništiti. Slavimo osam vekova autokefalnosti i 15 vekova ove crkve. Neka je blagosloven ovaj dan i svi koji ste prisutni, da manifestujemo našu veru i duhovni život koji nas je toliko podigao. Da se vratimo istini i neće nas Bog ostaviti. Neka je Bog sa vama - rekao je patrijarh Irinej.

Naveo je da se ovaj jubilej obeležava ne samo na radost Crne Gore, nego i "celog srpstva".

- Hvala Bogu što mi je dao snage da prisustvujem ovoj velikoj duhovnoj radosti. Ovo nije samo radost Crne Gore, nego celog srpstva, ali i onih naših Srba raseljenih širom sveta - naveo je patrijarh Irinej.

Mitropolit Amfilohije je u besedi rekao da je dolazak patrijarha veliki dar božiji.

- Ovde je dolazio i Sveti Sava, pa redom svi patrijarsi su dolazili u ovu sadašnju Crnu Goru i drevnu Boku Kotorsku. Do Svetog Petra, pa do Petra Drugog Tajnovidca - rekao je mitropolit.

Predsednik Opštine Budva Marko Bato Carević pozvao je patrijarha da vodi srpski narod kroz teška iskušenja kroz koja prolazi.

- Vaša svetosti u ime celog Grblja sa posebnom čašću i radošću, želim da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu u svetu zemlju, svetog cara Lazara Grbaljskog i kosovskog - naveo je Carević.

Ovo je prvi dolazak poglavara SPC u Boku i Budvu nakon 27 godina. Poslednji put ove krajeve posetio je 1992. patrijarh Pavle.

(Telegraf.rs/Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rat i mir

    28. septembar 2019 | 07:37

    Pozdrav braci srbima u Crnoj Gori!

  • Andrija Berane

    28. septembar 2019 | 07:21

    Vazda dobro došao . A ovi sektaši antihristi neka puknu od muke . Narod Crne Gore je uz Srpsku Pravoslavnu Crkvu 💪

  • coca

    28. septembar 2019 | 08:30

    ako dragi bog da opet ćemo biti braćA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA