Bošnjaci i Srbi posle 30 godina sagradili crkvu u selu gde sad niko ne živi. Neki su čak i zaplakali

Na tom mestu 1988. godine počela je i gradnja crkve, a rat je prekinuo završetak radova. Mnogima je bilo čudno što se crkva gradi u selu u kojem ne živi niko, ali meštani su duhovno vezani za ovaj kraj

  • 34
Gornji Rakovac, podizanje crkve, Crkva Rođenja Presvete Bogorodice Foto: N. Bradarić

U Gornjem Rakovcu, selu udaljenom desetak kilometara od Maglaja, osveštani su zvono i krstovi za novosagrađenu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice. 

Svečanosti je prisustvovalo oko 700 vernika maglajske, ali i susednih parohija, nekadašnjih meštana Gornjeg Rakovca koji sada žive širom zemlje, ali i Švajcarske, Nemačke, Austrije.

U ime lokalnih vlasti svečanosti je prisustvovala Svjetlana Zamboni, predsednica Opštinskog veća.

Gornji Rakovac, podizanje crkve, Crkva Rođenja Presvete Bogorodice Stavljanje osveštanog zvona; Foto: N. Bradarić

U Gornjem Rakovcu nekada je živelo nešto više od 400 domaćinstava. Danas ne živi niko. Retki su izgradili vikendice i dolaze leti. Na mestu gde je nekada bilo molitvište, vernici su se decenijama okupljali druge nedelje nakon Đurđevdana na seoskoj slavi.

Na tom mestu 1988. godine počela je i gradnja crkve, a rat je prekinuo završetak radova. Mnogima je bilo čudno što se crkva gradi u selu u kojem ne živi niko, ali meštani su duhovno vezani za ovaj kraj.

- Prisilno živim u Doboju. Maštam da se vratim u svoj Rakovac. Dolazim često, napravio sam sebi vikendicu. Uskoro uvodim struju, onda ću dolaziti češće - kroz suze je rekao Čedo Panić.

Gornji Rakovac, podizanje crkve, Crkva Rođenja Presvete Bogorodice Čedo Panić u suzama; Foto: N. Bradarić

Gradnja crkve počela je u martu ove godine. Izgrađena je zahvaljujući dobrovoljnim prilozima i radu brojnih ljudi. Nekadašnji meštani okupili su se u Zavičajno udruženje Gornjih Rakovčana – "Ognjište Rakovačko".

- Sve što radimo, radimo iz ljubavi i u slavu Boga, crkve i naroda. Vlasti žele pomoći povratak, a mi moramo pokazati interesovanje. Siguran sam da će tako i biti - rekao je Davor Vidaković, predsednik Udruženja.

Svečano sasluženje vodio je penzionisani vladika Konstantin, uz protojereja stavrofora Radojicu Ćetkovića i protonamesnika Zorana Panića.

- Osim priloga nekadašnjih meštana, prilozi Bošnjaka pomogli su da se ova crkva izgradi i izgleda ovako lepo. Hvala im svima - dodao je protonamesnik Vladimir Kukić, paroh maglajske parohije.

Gornji Rakovac, podizanje crkve, Crkva Rođenja Presvete Bogorodice U znak proslave podizanja crkve bivši meštani organizovali su zabavu; Foto: N. Bradarić

Podrška projektu i od Misije OSCE-a u BiH

I Misija OSCE-a u BiH dala je podršku projektu izgradnje crkve u Gornjem Rakovcu, ali i pomogla članovima Zavičajnog udruženja Gornjih Rakovčana – "Ognjište Rakovačko" u kontaktima s lokalnim i kantonalnim vlastima, a sve u cilju povratka predratnih stanovnika na ovo područje.

Nakon svečanog sasluženja i podizanja zvona, zaslužnim su dodeljene zahvalnice, organizovan je ručak za sve prisutne, kao i narodno veselje uz poznate izvođače izvorne muzike.

(Telegraf.rs/Avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiki

    29. septembar 2019 | 18:57

    Svaka cast narode. Da su i politicari tako slozni, di bi nam bio kraj.

  • Ozren

    29. septembar 2019 | 20:51

    Je sav sravljen sa zemljom, više od 100 sela i zaselaka su spaljeni do temelja. Horde mudzahedina i domaćih handzarlija je jurišalo na goloruk narod. Pogledajte na YT Bitka u Smolući. Sve je ovo lijepo ali svako na svome.

  • Čiča

    29. septembar 2019 | 18:56

    E da je fabrika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA