• 0

Misteriozna smrt Kristiana (18) u zatvoru: Roditelji tuže državu zbog podliva, "ubio ga je sistem"

- Sistem je rešenje video u tabletama i to izuzetno jakim. Napravili su od njega zombija. Mokrio je svuda. Nije mogao pertle na obući da veže - ispričao je bivši cimer iz zatvora Kristiana

  • 0
Kristian Vukasović, preminuo u zatvoru, Split, piroman, psihički poremećaji

Foto: Facebook

Kristian Vukasović (18) je bio mladić s mentalnim smetnjama koji je krajem marta ove godine na području Sumpetra izazvao četiri požara jer je bolovao i od piromanije. Preminuo je pre mesec dana u KBC Split, navodno zbog problema sa srcem, koji su nastali kao posledice tzv. zloćudne aritmije.

Pokazao je to nalaz obdukcije, ali najsporniji deo nalaza za Kristianovu porodicu i advokata su krvni podlivi nađeni na njegovom telu. Zato kreću u najavljenu tužbu protiv države.

Krvni podlivi na Kristianovom stomaku, natkolenicama i potkolenicama, koje je pokazala obdukcija, nisu uzrok smrti, ali su razlog zbog kojeg njegova porodica traži odgovornost države za smrt svoga sina koji je preminuo pre mesec dana.

- Roditeljima pokojnog Kristiana je najvažnije da se preduzmu neki koraci u sistemu i da se nikada, ama baš nikada više ne ponovi situacija koja je nažalost rezultirala izuzetno teškim posledicama - kaže advokat porodice preminulog Kristiana Vukasovića, Vinko Ljubičić.

Zatvorske rešetke, zatvorenik

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

U ministarstvu pravosuđa bez komentara

U ministarstvu pravde nemaju komentara jer još čekaju zvanični nalaz obdukcije, kao i rezultate istrage. Podsetimo, Kristian je bio u istražnom zatvoru 4 meseca zbog podmetanja požara i čak tri puta hospitalizovan. Umro je u splitskoj bolnici u koju je - u komatoznom stanju - stigao iz zatvora na Bilicama. O Kristianovom teškom psihičkom stanju, ali i maltretiranju posvedočio je za RTL njegov cimer iz ćelije.

- Ubio ga je sistem i to tako što su ga konstantno drogirali tabletama. On je bio dete i to dete s psihičkim smetnjama i smanjenim intelektualnim sposobnostima. On mentalno nije bio za takvu ustanovu. Nije znao niti je mogao da se nosi s nepisanim pravilima koja vladaju u tom nenormalnom okruženju. Teško se nosio sa situacijom, a tamo su ga stalno ''trpali'' raznim tabletama. Sistem je rešenje video u tabletama i to izuzetno jakim. Napravili su od njega zombija. On više nije bio u stanju čak ni da mokri u WC šolju. Onako izgubljen, mokrio je svuda. Nije mogao pertle na obući da veže - ispričao je zatvorenik za "Vijesti.hr".

Šta se događalo uoči smrti mladića, te zašto je kao mlađi punoletnik uopše bio u istražnom zatvoru, neka su od otvorenih pitanja.

- Ovde je Republika Hrvatska prvenstveno odgovorna za rad svojih tela. U tom pravcu, nama je interes da se hladne glave pristupi svemu. Mi ćemo dati priedlog za mirno rešenje - poručuje advokat Ljubičić.

Ako se u roku od tri meseca ne nagode s državom, zakon nalaže da se ide u spor. Te su nagodbe retke, kaže iskusna advokatica Višnja Drenški Lasan. Ali tužbe zbog loših zatvorskih uslova - nisu.

- Prigovor promašene pasivne legitimacije na strani države nikako ne bi stajao. Jer država je zaista odgovorna za osobe koje se nalaze kako na izdržavanju kazne zatvora, tako u situaciji kad se nalaze u istražnom zatvoru. Jer postoji čitav niz propisa koji reguliše postupanje ustanova - kaže advokatica Višnja Drenški Lasan.

Doktor

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

PSIHIJATAR ZGROŽEN NALAZOM OBDUKCIJE KRISTIANOVOG TELA 

Patolog koji je obavljao obdukciju tvrdi da je Kristian Vukasović preminuo od psihičke smrti, odnosno da se radi o smrti nastaloj zbog straha, neispavanosti, stalnog psihičkog rastrojstva te ekstremnih okolnosti kojima je bio izložen.

Advokat napominje i da je Kristian trebalo da bude smešten u ustanovi, a ne u istražnom zatvoru.

Kristian se još kao dete od 12 godina lečio na psihijatriji zbog piromanije.

Sudski veštak je procenio da je prilikom paljenja požara bio bitno smanjeno uračunljiv. Odveden je u zatvor na Bilicama, gde je bio do juna, kada je sklopio sporazum s Opštinskim državnim tužilaštvom, priznao krivicu i na Opštinskom sudu u Splitu osuđen na kaznu od osam meseci zatvora.

Prilikom veštačenja stepena invaliditeta veće HZZO-a je utvrdilo da Kristian ima telesna i mentalna oštećenja i teži invaliditet trećeg stepena. Dijagnostifikovani su mu hiperaktivnost i poremećaj ponašanja i emocija, astma i metabolički sindrom.

Kroz šta je sve prolazio Kristian Vukasović, komentarisali su i hrvatski stručnjaci, koji tvrde da se Kristian, pre svega, trebalo lečiti.

- Ja sam iznenađen da niko u sistemu nije to prepoznao, to se moralo videti s Marsa. Ako je sve tačno, onda je to jedna grozna stvar da odgovorne osobe na to nisu reagovale i nisu postupile adekvatno - rekao je Ante Bagarić, psihijatar Klinike za psihijatriju Vrapče.

Spor koji bi trebalo da rasvetli Kristianov slučaj mogao bi da potraje godinama.

(Telegraf.rs/rtl.hr/Vijesti.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima