• 5

Vladimir (21) je za tačno godinu dana naučio 12 jezika: To mu je uspelo na neverovatan način

Ovaj genije iz Mojkovca potiče iz mešovitog braka

  • 5

Neki kažu da je za brzo učenje stranih jezika potreban veliki talenat, a neki da je potreban veliki rad. U slučaju Vladimira Vlaovića (21), genija iz Mojkovca koji govori 12 jezika, moglo bi se reći da su tačna oba tumačenja. On se učenju svakog jezika maksimalno posvećivao, ali ih sigurno ne bi tako brzo i dobro naučio da u njemu ne čuči neverovatan talenat za to.

Sve je, otkriva nam, i počelo kada je sa tatom gledao jednu tursku seriju i tek tako mu rekao da može da je prevede.

- On mi nije verovao i onda mi je stavio ruke na oči da vidi hoću li znati prevod. Ja sam mu sve preveo iz te epizode. Onda smo čekali novu epizodu i isto se desilo, nakon čega sam otišao na kurs turskog jezika. Zatim sam krenuo na italijanski i položio testove za oba jezika. Otac me je pitao želim li sada neku nagradu, jer sam položio testove dva strana jezika, a ja sam izrazio želju da učim i francuski jezik, jer je jezik ljubavi, romantike, buržoazije – priča ovaj neverovatan mladić, koji danas i ima i svoj jutjub kanal na kojem demonstrira znanje.

Počeo je, dodaje, da koristi sajt Duolingo, gde je učio španski i portugalski, da bi putem interneta naučio i arapski jezik.

- Ja sam krenuo sa jednim planom, da za godinu dana budem sposoban da govorim 12 jezika. Svakog dana bih uzeo svesku i pisao. To je bila ljubav prema jezicima, svaki dan po sat vremena za drugi strani jezik. Kada sam položio italijanski, turski i francuski, rekao sam da želim da učim nemački. Bilo mi je mnogo to zanimljivo, jer ima dugačke rečenice – priseća se Vladimir.

Strane jezike govori na B2 nivou, pa sve do C1. Kao Evropljani, smatra on, treba da govorimo barem pet jezika - nemački, francuski, španski, engleski se podrazumeva, i još neki jezik koji je redak, poput arapskog, turskog ili kineskog.

Vladimir, inače, potiče iz mešovitog braka. Otac mu je Crnogorac, a mama Ruskinja.

Vladimir Vlaović, poliglota

Foto: Privatna arhiva

Studira francuski fakultet za Međunarodno hotelijerstvo i menadžment Vatel na UDG Podgorica.

Znanje jezika mu je donelo tursku stipendiju za godinu dana boravka u Ankari i Istanbulu, gde je usavršavao strane jezike. Takođe, dobitnik je Azmontove stipendije za Vatelov fakultet, a već je radio u Americi u najčuvenijem svetskom lancu hotela "Ritz Carlton“ u Kaliforniji.

- To je drugi lanac hotela po luksuzu u svetu. Radio sam četiri meseca na 6 pozicija u hotelu, od recepcije do kol centra. Sve mi je to omogućilo znanje 12 stranih jezika. I takođe sam bio jedini iz Crne Gore koji je ovog leta radio u tom hotelu – ponosno dodaje.

Plan mu je da završi fakultet, a ima i još jedna hobi.

- To je da budem glumac jer sam već bio na jednoj audiciji u Holivudu što je i jedan od razloga zašto učim ovoliko stranih jezika. I očekujte me ponovo na audiciji, jer to je moj san za koji vredno radim svakog dana. Smatram da je u životu sve moguće ako verujete u vaše snove – poručuje mladi poliglota na kraju.

Video: Devojčica-genijalac naučila je da čita i piše pre nego što je i prohodala

(M. Leskovac)

Komentari

  • Дејан Младеновић

    То су најбоље године за учење страног језика што је дете млађе више и боље научи од страног језика

  • Mujo

    Ovo je uzor za decu a ne onababa prase.Deco ugledajte se na ovo pametno dete.

  • Bojan

    Svaka cast... Sto se tice da svi kao Evropljani treba da znaju 5 jezika je malo preterano i savet dolazi od osobe koja i nije dovoljno iskusna da kaze tako nesto... Moje misljenje je da je znanje dobrog engleskog sasvim dovoljno... Treba potrositi inteligenciju na mnogo konkretnije stvari... Danas postoje uredjaji koji prevode i izgovaraju u trenutku citave recenice na bilo kom jeziku... Tehnologija je znacajno napredovala... U svakom slucaju, znanje ovog decka ukazuje na njegovu visoku inteligenciju i dobar primer... No, ta prica o poznavanju puno jezika je danas malo prevazidjena zahvaljujuci razvijenim IT tehnologijama...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima