• 0

Hrvatska zbog propusta u nabavci udžbenika mora da plati 860.000 evra, i to u jeku štrajka profesora

Ministarstvo obrazovanja ostalo je bez 25 odsto evropskog novca

  • 0

U jeku štrajka i traženju većih koeficijenata za učitelje i profesore Hrvatska će iz budžeta, uz sva dosadašnja davanja, morati da izdvoji još dodatnih 6.447.294 kuna što je oko 863.000 evra.

Ovaj iznos je nadležna agencija DEFCO, u Hrvatskoj zadužena za upravljanje sredstvima Evropskog socijalnog fonda, odbila da finansira.

Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak u prvom zahtevu za finansijsku nadoknadu evropskog novca za "Školu za život", ostala je bez 25 odsto evropskog novca. Taj će se iznos morati nadoknaditi iz proračuna.

Naime, u Ministarstvu obrazovanja, a sve zbog "Škole za život" predali su prvi zahtev za nadoknadu sredstava za period od 1. marta do 31. decembra 2018. godine u kojem je iz fondova EU potraživano oko 25 miliona kuna, što je oko 3 miliona evra.

Iako Hrvatskoj još službeno nije refundirano, evropskoj agenciji prihvatljivo je 17.247.459 kuna troškova, dok je u ostatku od gotovo 6.5 miliona kuna nadležna Evropska agencija otkrila nepravilnosti i odlučila da ne refundira taj iznos. Razlog nije nimalo zanemariv.

Naime, prema mišljenju nadležne agencije (DEFCO), ključni razlog neprihvatljivih troškova leži u propustima učinjenim u procesu javne nabavke udžbenika. U spomenutih 6.4 miliona kuna, bez kojih je Hrvatska ostala, nisu uračunati samo propusti u javnoj nabavci udžbenika, agenciji DEFCO sporni su i troškovi metodičkih priručnika i virtualnih učionica.

Iz zahteva za nadoknadu izuzeti su i troškovi koji se odnose na putne troškove (63.545,40 kuna) i troškove honorara (190.335 kuna), a sve zato što agenciji nisu dostavljene obračunske liste, JOPPD obrasci za putne troškove i honorare, pa i uplatnice za sprovedene nabavke udžbenika.

- Prioritet Ministarstva je da razjasni činjenice zbog kojih su određeni troškovi proglašeni neprihvatljivima te je od odgovorne osobe za projekt pomoćnice ministarke Lidije Kralj zatraženo da navedeno i obrazloži i spreči. Ministarstvo je osiguralo sredstva za finansiranje aktivnosti koje ne mogu da se finansiraju iz fondova - poručili su iz Ministarstva naglasivši da se reforma kontinuirano finansira i iz državnog proračuna i iz fondova EU te da imaju predviđen novac za ovakve situacije.

(Telegraf.rs/Večernji.hr)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima