• 2

Radnice Zavoda Pazarić pre 10 godina progovorile o stravičnim uslovima. Kažnjene su i pretili su im

Jedna novinarka je još pre 10 godina uradila priču o Zavodu u kom se štićenici drže u užasavajućim uslovima. Niko nije reagovao

  • 2

Poznata novinarka iz BiH Nerminka Emrić pre 10 godina uradila je niz priča za Federalnu televiziju o stanju u Zavodu Pazarić, ali reakcije javnosti su bile blage, gotovo nikakve. Kako je rekla, tada su pred kameru stale zaposlene u Zavodu i tražile pomoć.

- Direktno su prozvale direktorku Zarfu Dupovac, a posle i direktora Jasmina Ćerimagica. Svedočile su kako se određeni krugovi ljudi bogate na račun štićenika i te dece, kako se od usta štićenika i te dece uzima, kako su štićenici i ta deca u užasnim uslovima i molile su i tražile pomoć - navela je ona za Faktor.

Ipak, baš niko nije reagovao.

- Desilo se suprotno. Zaposlene koje su meni stale pred kameru su kažnjene. Žao mi je tih žena, nisu one krive, prve su progovorile o užasu koji se dole događa. Sve smo ih raskrinkali, a na kraju su one platile cenu istine, kažnjenje su smanjenjem plata i zaprećeno im je. Nakon toga, meni je bilo zabranjeno da priđem Zavodu - priseća se ona.

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić

Foto: Klix.ba

Kako dodaje, otišla je i korak dalje, pa je locirala ko je u ministarstvu odgovoran.

- Tada u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku pomoćnika ministra Dobricu Jonjića i sekretara Fehima Bekana. Međutim, i nakon toga opet jedno veliko ništa. Jedna od mojih poslednjih priča na FTV je nazvana "Bekanova mreža" u kojoj tačno lociram osobe koje su direktno bile umešane i znale u svakom zavodu šta se događa i kakvo je stanje. I posle te priče opet jedno veliko ništa. Zapravo, nije baš ništa, ja sam nadrljala. Tužio me je Fehim Began i nažalost sud je presudio u njegovu korist. Sada kada su direktor Redžep Salić, a nakon toga i federalna zastupnica otkrili šta se dole sve događalo, moje priče od pre 10 godina pokazale su se istinitim. Napokon na površino izlazi istina. Zavod Pazarić je samo vrh ledenog brega - poručuje Emrić.

Da podsetimo, juče se ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu okupilo se danas više stotina građana, koji traže hitnu reakciju nadležnih u vezi sa slučajem vezivanja dece za radijator i nameštaj u Zavodu za decu ometenu u razvoju u Pazariću.

Tužilaštvo i inspekcija ušli u Zavod

Tužiteljka Kantonskog tužilaštva u Sarajevu i nadležna inspekcija ušli su u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić, saznaje "Avaz".

Zavod je radnije posetila i Finsijska policija.

Video: Potresne scene: Deca vezana za radijatore i nameštaj u zavodu Pazarić

(Telegraf.rs/6yka.com)

Komentari

  • Strašno

    Hoće li da odgovaraju ovi ili će samo smenjeni da budu?!

  • Ena

    Dobro joj nisu i otkaz smestili.Ppd hitno ispitati ppreklp imovine direktora i pomocnika njegovih unazad 10 god prosek plata itd...Pa ovoj zeni da plate odstetu za sve godine sto su je kaznili i pretili!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima