• 7

Splitski naučnik upozorava na klimatske promene: "Prvi red" do mora u Dalmaciji mora da se seli

Ivica Vilibić objašnjava da će u budućnosti biti sve gore, a najugroženije područje u Hrvatskoj je delta Neretve

  • 7

Splitski naučnik Ivica Vilibić upozorio je na ekstremne klimatske događaje u budućnosti i ocenio da će za oko 100 ili nešto više godina, "prvi red do mora" u Dalmaciji morati da se iseli.

On smatra da će do tada biti moguće da se taj deo hrvatske obale delimično zaštiti, ali da će ulaganja u zaštitu morati da budu značajna.

Stručnjak iz Laboratorije za fiziku mora splitskog Instituta za okeanografiju i ribarstvo kao primer ekstremnih događaja ističe one koje su već pogodile hrvatsko područje, kao što su požar u Splitu i poplava u Zadarskoj županiji od pre dve godine.

hvar

Hvar, Foto: Pixabay/ Dieter_G

Objašnjava da će to u budućnosti ići na gore, a najugroženije područje u Hrvatskoj je delta Neretve, prenosi Index. hr.

- Problem je porast nivoa mora, a u budućnosti se na globalnom nivou predviđa porast od 40 do 120 centimetara za 100 godina. Deo dalmatinskih gradova već sada je ugrožen.

Najstariji deo Šibenika, Dolac već se sada redovno poplavi, kao i deo Trogira i riva u Starom Gradu na Hvaru - rekao je Vilibić na predavanju u splitskom hotelu "Park".

On je istakao da smo već svedoci ekstremnih događaja, kao što je poplava u Veneciji, ali i talasi vrućine, kao što je onaj iz 2010. godine koji je pogodio Moskvu, gde su 30-ak dana merene temperature između 35 i 40 stepeni.

Video: Da li vam ovih dana nedostaje košava? Beogradski vetar čisti vazduh

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Teslina naslednica

    Bas nas briga, to je preko granice!

  • Giga

    A zato niko ne kupuje prvi sprat u zgradama Beograd na vodi.

  • Brana

    Još jefan vidoviti"naučnik"!Ovakvu konstataciju samo mnogo precizniju bi mohla da da i moja baba sa 4 razreda osnovne skole!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima