• 21

Hrvatski prosvetari digli zemlju zbog loših uslova. Srpski nastavnici se ne bune, dobro im je?

Vlada Hrvatske ovaj odgovor odbijanja mora shvatiti kao pokazatelj da su učitelji u učionicama i zbornicama poistovetili koeficijent složenosti poslova s koeficijentom dostojanstva, kažu iz sindikata

  • 21

Sindikati zaposlenih u obrazovanju, koji štrajkuju duže od mesec dana zahtevajući povećanje koeficijenta složenosti posla, odbili su poslednju ponudu premijera Andreja Plenkovića o povećanju zarada i najavili nastavak obustave rada.

Nakon referendumskog izjašnjavanja, predstavnici sindikata zaposlenih u obrazovanju saopštili su da je vladin predlog o povećanju zarada prosvetarima odbijen velikom većinom u svim sindikatima.

Predsedik Nezavisnog sindikata, Branimir Mihalinec, rekao je da štrajk ide dalje "punom snagom".

- Mi smo vladi objasnili ključ problema, ključ je u koeficijentu složenosti poslova - rekla je Sanja Šprem iz Hrvatskog sindikata učitelja.

Šprem je rekla i da smatra da postoji ogromna odgovornost vlade prema sistemu obrazovanja.

- Upravo su premijer i vlada svojim postupcima doveli zaposlene u 35. dan štrajka. Štrajk ide dalje. U ovom momentu najmudriji potez premijera je da pozove sindikate ponovno za sto. Ja ne insistiram na tome, neka vlada pokaže mudrost - rekla je Šprem.

Ona je rekla i da Vlada Hrvatske ovaj odgovor odbijanja mora shvatiti kao pokazatelj da su učitelji u učionicama i zbornicama poistovetili koeficijent složenosti poslova s koeficijentom dostojanstva.

Premijer Andrej Plenković ni ministarka obrazovanja Blaženka Divjak pre objave rezultata nisu hteli juče da govore o daljim mogućim opcijama.

Srpski prosvetari štrajkovali, ali zbog nasilja

Deo prosvetnih radnika u Srbiji održao je poslednji put 8. novembra jednočasovni štrajk upozorenja, to kako bi započeo kampanju "Stop nasilju u školama".

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika zahtevali su hitno preduzimanje mera protiv nasilja u školama, uključujući i promenu zakonske regulative.

Njima je, kako je najavljivano, 1. novembra povećana plata za 9 odsto. Tako će posle 1. decembra, kada počnu da se isplaćuju novembarske plate, nastavnici dobiti povišicu od 4.000 do 5.000 dinara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Nikola

    Što je našim prosvetarima loše!??? Rade kad i kako oće, za svoju i slave sojih prijatelja imaju slobodne dane ko Ivkova slava, kada im se neradi samo puste sms učenicima da nedolaze na čas, učenike pitaju "oćemo da imamo čas ili ne"?,.... itd. Čast izuzecima ali ih jako, jako malo!

  • Perke

    Prosvetari uzivaju...skoa je keva, sto bi oni rekli...

  • N

    Nije im dobro, ali su stranacki kadar pa, moraju da ćute!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima