≫ 

Svi skandali u Spužu: Ratovi klanova i ubistva, šta se zaista dešava iza zidina ozloglašenog zatvora

Nizala su se krijumčarenja telefona, narkotika, namerno izazivani požari, tuče robijaša, napadi na čuvare, pobune, demoliranje ćelija...

  • 0
Zatvor Spuž Foto: Google Street View, Pixabay, Youtube, Shutterstock

Zatvor u Spužu važi za jedan od najozloglašenijih na ovim prostorima, a svi koji su za njega čuli, znaju za minimum jedan incident koji se dogodio iza zidina ovog kazamata. Nizala su se krijumčarenja telefona, narkotika, namerno izazivani požari, tuče robijaša, napadi na čuvare, pobune, demoliranje ćelija.

Peruničićevo trovanje iscenirano?

Poslednji u nizu incidenata, za koji se veruje da ima daleko dublju pozadinu, jeste smrt Rajka Peruničića (21), koji je ovde preminuonakon što mu je pozlilo. Kako su preneli crnogorski mediji, mladić je pronađen u ćeliji u nesvesnom stanju, a sumnja se da se otrovao lekovima.

On se nalazio na izdržavanju kazne zatvora u organizacionoj jedinici UIKS-a, Zatvor za kratke kazne, a mladićeva porodica sumnja da je u pitanju prirodna smrt s obzirom na to da je, kako su naveli, bio izrazito jak i zdrav.

Otac mladića rekao je da je njegov sin hteo da izvrši samoubistvo ne bi čekao da ga odvedu u zatvor.

Ako je u pitanju trovanje, kao što mediji prenose, sumnjamo da je otrovan - rekao je za Dan Rajkov otac, Predrag Peruničić.

Škaljarci uneli 5 telefona

Pet telefona zaplenjeno je prilikom pretresa jedne sobe u Istražnom zatvoru 28. novembra. Uređaji su pronađeni u sobi u kojoj borave osobe iz barskog i škaljarskog klana i poslati su na veštačenje.

Za sada se ne zna kako su telefoni dospeli u ruke pritvorenika, a iz UIKS-a se ovim povodom nisu oglašavali.

Tokom protekle i ove godine u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija uneto je 735 mobilnih telefona, za koje se još ne zna kako su tamo dospeli. Za to vreme prijave su podnete protiv zatvorskih policajca Dejana Đuranovića, Ivana Martinovića i Alena Beganovića zbog sumnje da su iskoristili položaj i doturali mobilne telefone pritvorenicima.

Đuranović, Martinović i Beganović su suspendovani i u toku je krivični postupak protiv njih. Ne zna se koliko su uneli telefona, da li su to radili za novac, koliko su naplaćivali svoje usluge, kao ni koliko dugo su to radili.

Nedozvoljene supstance i bodeži

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ranije su kazali da su prošle godine među nedozvoljenim sredstvima službenici pronašli i "materije nepoznatog porekla" za koje se sumnja da su narkotici, kao i improvizovane bodeže.

Pobuna zbog Albanca

Jedan od incidenata se dogodio u avgustu 2019. godine kada su zatvorenici organizovali pobunu u jednom od zatvorskih paviljona, a organizatori su ubrzo uhvaćeni i smešteni u samice, na različitim odeljenjima zatvora.

Incident se ovoga puta dogodio u paviljonu D spuškog zatvora, kada su komandiri u jednu od tamošnjih ćelija pokušali da dovedu osuđenika iz Albanije na odsluženje kazne zatvora.

Robijaši iz tog dela spuškog zatvora odmah su se usprotivili i preduzeli mere kako bi onemogućili komandire da dovedu Albanca u ćeliju. Prema saznanjima crnogorskog "Dana", nekoliko njih stalo je na rešetke ulaza u to krilo.

Zatvorenici, zatvor, zatvorska tuča Foto: Shutterstock

Šmrkanje kokaina ili..?

Još jedan skandal iz crnogorskog zatvora potresao je javnost, kada je isplivao snimak na kom se vidi da jedan od zatvorenika ušmrkava beli prašak, dok ga njegov cimer iz ćelije snima. 

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu tada su tvrdili da se u ovom slučaju ne radi o narkotiku već o tabletama.

Osim toga, iz UIKS-a tvrdili su i da nije u pitanju zloupotreba narkotika, već da su došli do saznanja da se radilo o simulaciji zloupotrebe narkotika. Iz te ustanove navode i da se ne radi o kokainu, već da je zatvorenik ušmrkavao tablete, odnosno, terapiju koju mu je prepisao lekar.

Međutim, javnost je nametala pitanje ako je zaista propisana terapija, zbog čega momak koji uvlači beli prah u nos govori muškarcu koji ga snima "Nemoj to da radiš, nemoj da me snimaš. Jesi li ti lud? Videće me žena i deca i to. Beži, čuješ li me."

Slobodan Kašćelan, kavački klan, Crna Gora Slobodan Kašćelan; Foto: Dan CG

Bukti rat "škaljaraca" i "kavčana"

Iza rešetaka crnogorskih ćelija leže i vodeći ljudi podzemlja ove zemlje - vođe "škaljarskog" i "kavačkog" klana. Tako je veliku pažnju privuklo hapšenje Slobodana Kašćelana, za kog se sumnja da pripada Kavčanima, kao i privođenje Milića Minje Šakovića, poznatog Škaljarca.

- Vođa "kavačkog klana" Slobodan Kašćelan (53) od dolaska se nalazi u posebnoj ćeliji iz bezbednosnih razloga, ali ga drugi zatvorenici, bliski "škaljarskom klanu", vrebaju non-stop. Poslednji incident dogodio se nedavno, prilikom šetnje, kada je neko sa prozora ćelije pozvao Kašćelana, a kada je on prišao, zatvorenici su počeli da ga gađaju dezodoransima i drugim predmetima koje mogu da drže u ćelijama. Ka vođi "kavčana" poletela su i jaja, što je bila simbolična poruka - kaže izvor.

Serija incidenata u najvećem crnogorskom zatvoru zadaje glavobolju vlastima, a najgore tek dolazi jer Spuž treba da "ugosti" još jednog opasnog igrača. Jovicu Vukotića (38), vođu "škaljaraca", koji služi zatvorsku kaznu u Srbiji zbog falsifikovanja isprava, srpske vlasti odlučile su da izruče Crnoj Gori.

Zatvorski čuvari i ovako teško izlaze na kraj sa pritvorenicima, a najgore ih tek čeka jer će i Vukotića morati da izoluju, s obzirom na to da je njegova porodica jedna od glavnih meta "kavačkog klana".

- Zbog mržnje među članovima zaraćenih klanova i velikog broja zatvorenika u Spužu koji su povezani sa jednim ili drugim klanom, često dolazi do tuča, a zatvorenici završe u samici zbog kršenja discipline - dodaje sagovornik.

Podsetimo, Kotoranin Dalibor Đurić ubijen je hicem iz snajpera u septembru 2016. dok je šetao zatvorskim krugom. Njega je crnogorska policija označila kao člana "škaljarskog klana".

VIDEO: Vođa bande se prerušio u ćerku i pokušao da pobegne iz zatvora

(S.Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA