• 6

Učitelji pokrenuli lavinu u Hrvatskoj: Ceo javni sektor najavljuje akcije, policija preti blokadom

Sindikat policije kaže da je prevaren i da će, ukoliko im Vlada hitno ne poveća koeficijent, zažaliti već za Božić

  • 6

Hrvatski prosvetari postigli su juče dogovor sa vladom. Dogovoreno je da se zaposlenima u obrazovanju plate dižu u tri rate, zaključno sa 2021. godinom, ukupnim dizanjem koeficijenta za šest odsto. Udovoljavanje zahtevu učitelja i profesora iz Hrvatske za podizanjem koeficijenta izazvaće lavinu novih zahteva, piše Jutarnji.hr.

Sindikalni čelnici najavljuju akcije, a najžešći je Sindikat policije, koji kaže da je prevaren i da će, ako Vlada hitno ne poveća koeficijente policajcima, zažaliti već za Božić, onda za Novu godinu, pa za Tri kralja, kad će granična policija biti u belom štrajku.

Zahtevi medicinskih sestara, lekara, carinika, pravosudnih policajaca i drugih već su na stolu, a sindikati redom pripremaju aktivnosti kojima će na Vladu vršiti pritiske. Ako im se ne udovolji, novi talas bunta za očekivati je nakon Nove godine i drugog kruga predsedničkih izbora.

Predsednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske Armin Tatarević podseća da su 30. septembra pravosudni policajci protestovati ispred Ministarstva pravosuđa, i to zbog plate i alarmantnog stanja u sistemu, te da im je tada ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković obećao ponuditi rešenja za dva meseca.

Omogući samo sistematski pregled

- Ništa nije rešio. Samo su nam, i to nakon 10 godina, platili sistematski pregled, i to ne svima, nego manjem broju ljudi - rekao je Tatarević i najavio sindikalne akcije već u januaru. Moguć je protest na Markovom trgu, ali i beli štrajk.

Pravosudni policajci takođe traže veće koeficijente, ali smatraju da bi trebalo doneti Zakon o platama državnih službenika, u kojem bi se regulisali i koeficijenti.

- Taj je zakon najavljen još 2017. godine, kad je Martina Dalić bila ministarka ekonomije. Ali, otkako je ona otišla iz Vlade, dalje se na tom zakonu ništa nije radilo - kaže Tatarević, koji iznosi da je stanje u pravosudnoj policiji vrlo loše, a kao ilustraciju navodi da je bio raspisan konkurs za 15 pripravnika u zatvoru Remetinec, a javilo ih se svega 7.

U sistemu ima 1.600 pravosudnih policajaca koji su, prema rečima sindikalnog čelnika, plaćeni između 4.500 i 5.000 kuna, s tim da su u taj iznos ubrojani svi dodaci.

Predsednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Ankica Pašnjak ovih je dana istakla kako oni još od 2013. godine traže veći koeficijent. Obećano im je da će po završetku pregovora za granski kolektivni ugovor te onih o osnovici u sklopu pregovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru doći na red, i to odmah iduće godine, koeficijenti. Isticala je kako od zahteva neće odustati, a promena bi se odnosila na 30.000 medicinskih sestara.

Oštra reakcija

Na vest da se prosvetarima podižu koeficijenti vrlo je oštro reagovao Sindikat policije, koji se oseća prevareno. Predsednik tog sindikata Dubravko Jagić kaže da su potpisali dodatak kolektivnom ugovoru, po kojem je predviđeno povećanje osnovice tri puta po 2 posto iduće godine, povećanje božićnice i regresa na po 1.500 kuna te dara za decu na 600 kuna.

Jagić kaže da se razgovaralo i o koeficijentima, ali ne i pregovaralo. Rečeno je bilo da će o tome razgovarati s resornim ministrom.

- Policajci, međutim, nisu manje vredni od učitelja. Policajac ima svaki dan glavu u torbi, radimo noćne smene, na hladnom, na otvorenom... Nećemo pristati na to da budemo manje vredni - kazao je Jagić i najavio prve akcije, ako se i policajcima pod hitno ne povećaju koeficijenti, već za Božić, pa za Novu godinu i Tri kralja.

Za početak će to biti, kazao je predsednik Sindikata policije, beli štrajk. Svi građani koji će se za božićne praznike vraćati kući doživeće pravu dramu na granici. Granični policajci će usporiti svoj rad, pa se mogu očekivati gužve i nepregledne kolone na granicama.

 Granicni prelaz Bajakovo- Batrovci

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Setite se kako je to bilo 2013. godine, kad je do Bosne i Hercegovine trebalo putovati dva dana - rekao je Jagić i pritom napomenuo da će njegov sindikat sarađivati s kolegama iz susednih zemalja.

- Pozvaćemo i naše članove iz carine i drugih službi da nam se pridruže. Osim toga, svim ambasadama ćemo poslati dopise u kojima ih obaveštavamo o belom štrajku kako bi mogli upozoriti sve osobe koje nameravaju putovati u Hrvatsku da ih čekaju velike gužve na granici - najavio je Jagić i dodao da će njegov sindikat izdati i letke na više jezika, u kojima će putnike obavestiti o belom štrajku.

Sindikat policije ima 15.000 članova, no njegov predsednik kaže da ih ne treba puno stupiti u štrajk da bi se osetio njegov učinak. Dovoljno je, kaže, da u njega stupi granična policija.

- S nama su u Vladi razgovarali s prekrštenim prstima koje su držali pod stolom. To nije u redu i nećemo dozvoliti da se tretiramo kao manje vredni. Za policajca početnika plata bi trebalo iznositi 7.000 kuna - rekao je Jagić i pritom zapretio da, ako ni nakon belog štrajka Vlada ne podigne koeficijente, policija ide s novim aktivnostima.

Predsednik Carinskog sindikata Rino Štorić kaže da još od 2014. godine carinici traže promenu koeficijenta.

Tada im je rečeno da su koeficijenti nepravedni, ali da nema uslova za njihovu promenu te da će ih Vlada sama promeniti kad se stvore uslovi. No, niko nije reagovao, pa su 2016. godine ponovili zahtev.

- Ministru finansija Zdravku Mariću obratili smo se 5. septembra 2019., ali do danas nismo dobili nikakav odgovor - kazao je Rino Štorić, navodeći da su na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu finansija, na kojem nije bilo ministra, izneli sve probleme te naveli da očekuju brzo izjašnjavanje, a za nedelju dana novi sastanak.

Navodi da će i carinici stupiti u štrajk ako ne bude dogovora, ali ističe da motiv nije to što su se učitelji izborili za veći koeficijent, nego je naprosto koincidiralo da se borba za pravednije koeficijente poklopila sa štrajkom učitelja i profesora.

Lekari i dalje povlače saglasnosti za prekovremeni rad

Sledeća dva meseca lekari će potpisivati izjave o povlačenju saglasnosti za prekovremeni rad u akciji “Hoću raditi zakonito”, koju od početka ovog meseca sprovode Hrvatski lekarski sindikat i Lekarska komora. Hoće li se te izjave i aktivirati nakon sledećih 60 dana, zavisi od Vlade, kažu u HLS-u i HLK.

Traže da se konačno promeni Zakon o reprezentativnosti, što bi lekare uključilo u sindikalna pregovaranja kad je reč o njihovom položaju i primanjima te da se donese zakon o platama lekara ili strukovni kolektivni ugovor kojim bi se rešio i problem čak 3 miliona lekarskih prekovremenih sati godišnje.

Video: Četvrta noć puna nemira u Barseloni: Scenario se ponavlja, protesti izmiču konroli

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Komentari

  • To

    Državne jasle su čudo! Ne znam za nekakve zahteve u privatnom sektoru!

  • СРБ

    Ајмо сад цео регион да устане, коме год није потаман а не као неке сртине седите кућама и уз ону "биће боље", "ћути може и горе", " бар је редовна плаћа"...

  • DRagutin

    A kod nas kao u doba Solomona, zlatno doba...!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima