• 7

Hrvatska policija kidnapovala "migrante" i proterala ih u BiH: Studenti iz Zagreba poslati u Bihać

"Odbio sam da idem u šumu, onda mi je policajac rekao da će me, ako se ne pomerim, upucati"

  • 7

Dvojica studenata iz Nigerije 12. novembra doputovali su u Pulu kako bi učestvovala na Svetskom univerzitetskom prvenstvu. Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, doputovali su u Zagreb. Na ulici ih je zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu u blizini Velike Kladuše i pod pretnjom oružjem naterali da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Osamnaestogodišnji student Abia Učena Aleksandro iz Nigerije doputovao je 12. novembra ove godine u Hrvatsku da bi učestvovao na petom Svetskom univerzitetskom prvenstvu u Puli. Predstavljao je Federalni univerzitet tehnologija Overi na takmičenju iz stonog tenisa. Nakon završetka takmičenja, zajedno sa jos četiri kolege, vratio se u Zagreb odakle je trebalo 18. novembra da leti za Istanbul.

Nakon dolaska u Zagreb, sa kolegom Ebohom Kenet Činedu, smestio se u hostel i izašao u šetnju gradom.

- Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo da im objasnimo ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo - kaže za Žurnal Eboh.

Hodaj ili pucam

- Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak... Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mesto. Dvojica policajaca su nam rekla: "Idete u Bosnu". Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam: "Ne, vi idete u Bosnu". Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam da idem u šumu, onda mi je policajac rekao da će me, ako se ne pomerim, upucati -  kaže Eboh.

U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti kazu da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima naterala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, odveli su ih u kamp u Velikoj Kladuši.

Od tada su njih dvojica smešteni u kampu Miral u Velikoj Kladuši.

Hrvatska policija

Hrvatska policija kidnapovala studente Foto: Shutterstock

Naši pasoši i sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspeo sam iz kampa da pozovem kolegu koji je zajedno sa nama bio na takmičenju da nam pošalje pasoše. Ne znamo šta da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe danas - kaže Eboh.

Kampom Miral upravlja Međunarodna organizacija za migracije IOM. Za Žurnal su samo kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora takmičenja da su oni stvarno studenti sa uredno izdatim vizama, obavestili organizaciju "Vaša prava" iz Sarajeva koja će preuzeti njihov slučaj.

Iz ove organizacije nisu odgovarali na pozive iz redakcije Žurnala.

Snimala ih hrvatska televizija

Iz Svetskog univerzitetskog sportskog komiteta, organizatora svetskog prvenstva u Puli, tvrde da su obavešteni o slučaju. U razgovoru za Žurnal predstavnik Komiteta Alberto Tangeti kaže da je bilo ukupno pet učesnika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, te da su svi imali uredne vize.

- Ta dva studenta su bila na takmičenju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na takmičenje, imali su povratne karte... Na takmičenju ih je snimala hrvatska televizija. U nedelju 17. novembra, putovali su u Zagreb, jer su u ponedeljak imali let za Istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumem kako se to desilo, jer je policija u Puli bila obaveštena da su tu - kaže Tangeti.

Iz ove organizacije kazu da će nazvati Univerzitet u Puli, obavestiti MUP Hrvatske i videti kako mogu da pomognu studentima.

(Telegraf.rs/Žurnal.info)

Komentari

  • Vera

    Komunjisti bre

  • uje

    to je ta EU

  • Dado BL

    Ustaše su Ustaše, oni ne biraju, ako nisi "čistokrvni rvat" ( a to ne postoji jel zna se ko su oni... ) oni odmah po kratkom sudu, ne mogu sad pred EU kao nekada u Jasenovac ali mogu malo "kulturnije", jel da ne mogu dobili bi po usima, no sva ta zlostavljanja na granici oni rade pod okriljem EU i Njemacke, jel kako objasniti cutnju EU na sve sto se desava duze vrijeme u HR????

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima