≫ 

Neobična pojava u komšiluku: U Sarajevu pao industrijski sneg

Industrijski sneg nije zapravo pravi sneg, već veštačka pojava i ne javlja se svuda

  • 3
Sarajevo sneg Foto: T.S./Klix.ba

Jutros je u delovima Sarajeva zabeležena pojava tzv. industrijskog snega. Taj sneg je zapravo prljavi sneg, potvrdio je meteorolog amater Nedim Sladić.

"Ne brinite, neće puno napadati, maksimalno do 1 centimetra, pa čak iako smo unutar anticiklona! Da, i unutar anticiklona ne mora da bude nužno stabilno'', rekao je Sladić.

Prema njegovim rečima, stratusni sloj oblačnosti je vrlo nizak, prenosi televizija "N1".

''Jednostavno, jako je izražena temperaturna inverzija, a stratusni sloj oblačnosti vrlo nizak. Čestice dima i smoga dođu poput kondenzacionih jezgara iz kojih se stvara snežna izmaglica'', poručio je Sladić.

Kako pojašnjava, industrijski sneg nije zapravo pravi sneg, već je veštačka pojava i ne javlja se svuda. Nastaje u anticiklonu, ono što meteorolozi nazivaju polje povišenog atmosferskog pritiska koje omogućava stabilno i suvo vreme uz dosta sunca, ali zimi to pravilo ne važi.

''Uz izraženu temperaturnu inverziju nastala kao posledica podizanja fizički lakšeg, toplijeg vazduha prema višim nadmorskim visinama, onaj fizikalno teži, gušći i hladniji vazduh se spuštao u kotlinu. Sloj stratusne oblačnosti je poguran vrlo nisko u kotlinu (i ispod 200 metara), a zbog izuzetno zagađenog vazduha u Sarajevu, čestice dima i prašine poslužili su kao jezgro za kondenzaciju iz kojih je na tački rosišta podjednake temperature kao vazduh padalo vrlo sitno inje, odnosno snežna izmaglica. Ta pojava se najviše javljala na području Ilidže, Stupa i sve do Mojmila gde je zagađenje obično i najveće u gradu, stoga ne čudi da se tamo uhvatila i tanka snežna korica'', naglasio je on.

Video: Bajkoviti prizor šume prekrivene snegom probudiće zimsku radost u vama

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    6. decembar 2019 | 12:19

    Kakav je mirise na jagnjetinu.

  • brko

    8. decembar 2019 | 18:43

    Kakvi su tako im Bog i daje

  • Mako

    6. decembar 2019 | 22:58

    Sarajevo kao i Beograd je zagađeno i ne postoje nikakve mere kojim bi se zagađivači eliminisali , bitan je profit a narod može da crkne .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA