• 3

Neobična pojava u komšiluku: U Sarajevu pao industrijski sneg

Industrijski sneg nije zapravo pravi sneg, već veštačka pojava i ne javlja se svuda

  • 3

Jutros je u delovima Sarajeva zabeležena pojava tzv. industrijskog snega. Taj sneg je zapravo prljavi sneg, potvrdio je meteorolog amater Nedim Sladić.

"Ne brinite, neće puno napadati, maksimalno do 1 centimetra, pa čak iako smo unutar anticiklona! Da, i unutar anticiklona ne mora da bude nužno stabilno'', rekao je Sladić.

Prema njegovim rečima, stratusni sloj oblačnosti je vrlo nizak, prenosi televizija "N1".

''Jednostavno, jako je izražena temperaturna inverzija, a stratusni sloj oblačnosti vrlo nizak. Čestice dima i smoga dođu poput kondenzacionih jezgara iz kojih se stvara snežna izmaglica'', poručio je Sladić.

Kako pojašnjava, industrijski sneg nije zapravo pravi sneg, već je veštačka pojava i ne javlja se svuda. Nastaje u anticiklonu, ono što meteorolozi nazivaju polje povišenog atmosferskog pritiska koje omogućava stabilno i suvo vreme uz dosta sunca, ali zimi to pravilo ne važi.

''Uz izraženu temperaturnu inverziju nastala kao posledica podizanja fizički lakšeg, toplijeg vazduha prema višim nadmorskim visinama, onaj fizikalno teži, gušći i hladniji vazduh se spuštao u kotlinu. Sloj stratusne oblačnosti je poguran vrlo nisko u kotlinu (i ispod 200 metara), a zbog izuzetno zagađenog vazduha u Sarajevu, čestice dima i prašine poslužili su kao jezgro za kondenzaciju iz kojih je na tački rosišta podjednake temperature kao vazduh padalo vrlo sitno inje, odnosno snežna izmaglica. Ta pojava se najviše javljala na području Ilidže, Stupa i sve do Mojmila gde je zagađenje obično i najveće u gradu, stoga ne čudi da se tamo uhvatila i tanka snežna korica'', naglasio je on.

Video: Bajkoviti prizor šume prekrivene snegom probudiće zimsku radost u vama

(Telegraf.rs/N1)

Komentari

  • brko

    Kakvi su tako im Bog i daje

  • Mako

    Sarajevo kao i Beograd je zagađeno i ne postoje nikakve mere kojim bi se zagađivači eliminisali , bitan je profit a narod može da crkne .

  • Tara

    Kakav je mirise na jagnjetinu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima